Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Stressi vaanii yrittäjää – nämä oivallukset auttavat vähentämään haitallista stressiä

/ Artikkeli

nkkulma_ilmapallo_laatikossa

Jopa 40 prosenttia yrittäjistä kokee pitkittynyttä ja haitallista stressiä melko paljon tai erittäin paljon. Työn imu ja yrityksen muutosketteryys auttavat selviämään haasteellisista ajoista. 

Yrittäminen on parhaimmillaan intohimojen toteuttamista ja oman osaamisen hyödyntämistä, vapautta päättää työn tekemisestä ja tietysti vastuuta tuloksesta. Vapauteen ja vastuuseen liittyy kuitenkin myös varjopuolia. Yrittäjä on yleensä korvaamaton osa omaa yritystään, päivät venyvät helposti pitkiksi ja raja työn ja vapaa-ajan välillä hämärtyy. Stressi on yrittäjän tavallinen seuralainen.

Elon ja Suomen Yrittäjien Menesty yrittäjänä -kyselytutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia yrittäjistä kokee pitkittynyttä ja haitallista stressiä melko tai erittäin paljon. Elo on seurannut yrittäjien työkyvyn kehitystä vuodesta 2014, ja jokaisella mittauskerralla yrittäjien omat arviot työkyvystä ovat olleet huonommalla tasolla. Viime vuonna korona vaikutti omalta osaltaan kyselyn tuloksiin, mutta ainoa selittävä tekijä se ei stressin lisääntymiselle ole.

– Ympäristö, jossa yritykset ja yrittäjät toimivat, on ilman koronaakin hurjassa muutosvauhdissa. Yrittäjien täytyy ottaa nopeasti haltuun uusia asioita ja uudenlaista osaamista, ja miettiä jopa uuttaa suuntaa koko liiketoiminnalleen. Ajan hengessä kiinni pysyminen luo varmasti stressiä, sanoo Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Ekman.

Tunnista raja positiivisen ja haitallisen stressin välillä

Jokainen yrittäjä tietää, että ajoittainen stressi kuuluu yrittäjän elämään. Kaikki stressi ei ole haitallistakaan, sillä lyhytkestoinen, tilapäinen stressi voi olla jopa positiivinen voimavara, joka auttaa nostamaan vireyttä ja pääsemään hyviin tuloksiin. Pitkittynyt stressi sen sijaan on haitaksi niin yrittäjän omalle terveydelle kuin yritystoiminnallekin.

Mutta missä menee raja hyvän, vireystasoa nostavan, ja haitallisen stressin välillä? Ekmanin mukaan stressi muuttuu haitalliseksi siinä vaiheessa, kun se ei helpota, vaan jatkuu ja jatkuu.

– Olennaisimmat varoitusmerkit ovat ehkä jaksamisen rapautuminen ja innon lopahtaminen omaan työhön. Tilalle tulee kyynisyyttä ja haluttomuutta työntekoon. Ne asiat, jotka ovat aikaisemmin tuntuneen mielekkäiltä ja tuoneet virtaa tekemiseen, eivät enää innosta.

Työn imu on yrittäjälle erittäin tärkeä asia, sillä se suojaa stressiltä ja varjelee työkykyä. Elon kyselytutkimuksen tuloksissa koetun stressin määrä oli vahvasti yhteydessä työn imuun.

– Tilapäisen ja hallittavissa olevan stressin tunnistaa siitä, että työn imu kuitenkin säilyy. Tekemisessä on positiivinen vire, ja yrittäjä jaksaa nähdä mahdollisuuksia stressistä ja haasteellisista ajoista huolimatta, Ekman sanoo.

Näin pidät haitallisen stressin loitolla – viisi oivallusta

1. Työn ja muun elämän yhteensovittaminen on tärkeä voimavara

Ensin on hyvä laittaa perusasiat, eli riittävä palautuminen, uni, ravinto ja liikunta kuntoon. Myös siitä kannattaa huolehtia, että elämässä on työn ja yrittäjyyden lisäksi muutakin mielekästä sisältöä, josta saa voimaa ja virtaa arkeen. Oman ajan ottaminen ja itselle mieluisten asioiden tekeminen on tärkeää vastapainoa yrittäjyydelle, ja auttaa pitämään stressiä loitolla.

2. Työn imu suojaa haitalliselta stressiltä

Työn imu tarkoittaa sitä, että on innostunut työstään ja kokee sitä tehdessään energisyyttä, uppoutumista ja merkityksellisyyden tunnetta. Aika ajoin onkin hyvä pysähtyä miettimään, nauttiiko edelleen yrittämisestä ja työn tekemisestä. Jos työn imu on kadoksissa, on syytä pohtia, miten yrittäjyydestä saisi mielekkäämpää.

3. Resilienssi antaa valmiuksia jaksaa ja menestyä muuttuvassa maailmassa

Yritysten toimintaympäristö muuttuu ja monimutkaistuu. Yrittäjiltä vaaditaan yhä enemmän resilienssiä, eli muutoskyvykkyyttä. Aina silloin tällöin on hyvä kysyä itseltään, onko omalla yrityksellä ketteryyttä toimia muuttuvassa maailmassa? Kun osaa sietää epävarmuutta ja oppii näkemään ympärillään entistä enemmän mahdollisuuksia, on myös paremmat valmiudet selvitä muuttuvassa toimintaympäristössä kuormittamatta itseään. Lue tästä vinkit yrityksen resilienssin kehittämiseen.

4. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse

On hyvä muistaa, ettei yrittäjänkääni tarvitse olla superihminen ja hoitaa kaikkea itse. Verkostojen ja kumppanuuksien hyödyntäminen ja tehtävien ulkoistaminen on järkevää, kun oma aika tai osaaminen eivät riitä. Apua kannattaa hankkia erityisesti sellaisiin tehtäviin, jotka ovat yritystoiminnan kannalta tärkeitä, mutta eivät omia vahvuusalueita. Usein tällaisia tehtäviä ovat esimerkiksi taloushallinto ja markkinointi.

5. Uskalla pyytää apua

Siinä vaiheessa, kun omat keinot eivät riitä stressin selättämiseen, on hyvä hakea apua esimerkiksi työterveydestä. Lisäksi muilta yrittäjiltä saatavasta vertaistuesta voi olla apua. Hyvä keino oman jaksamisen ja osaamisen ylläpitoon on myös mentorityöskentely.


Vinkit antoi Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Ekman.

Lue lisää yrittäjän hyvinvoinnista > 


Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>