Työeläkeote
Tiedätkö tulevien eläke-eurojesi määrän? Oletko varmistanut, ettei eläketurvassasi ole aukkoja? Tarkista nyt työeläkeotteesi henkilöasiakkaan verkkopalvelussa.
Työeläkeotteen tarkistus
1. Tarkista työeläkeote huolellisesti
Jos tietosi ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos tiedoissasi on virhe tai puute, lähetä korjauspyyntö.
2. Varmista onko korjauspyyntö tarpeen
Vastaa muutamaan kysymykseen. Voit lähettää korjauspyynnön, jos tiedoissasi on korjattavaa. Käsittelyaika on noin 6 kuukautta ja saat kirjallisen vastauksen.
3. Valitse sähköinen työeläkeote
Ota käyttöösi sähköinen ote ja tarkista otteesi juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii. Sinulle ei lähetetä otetta enää postitse.
Sähköisen työeläkeotteen tarkistaminen kannattaa
Saat nämä edut, kun tarkistat otteesi Elon verkkopalvelussa:
- näet koko työhistoriasi kerralla
- tietosi ovat turvallisessa tallessa
- voit tarkistaa otteesi silloin, kun sinulle parhaiten sopii
- sinun ei tarvitse odottaa paperipostia kotiisi
- saat korjauksen nopeammin eteenpäin, kun huomaat mahdolliset puutteet ajoissa.
Sähköinen työeläkeote kannattaa tarkistaa vuosittain, jotta pysyt kartalla tulevasta eläketurvastasi ja huomaat mahdolliset korjaustarpeet ajoissa.
Työeläkeotteen usein kysytyt kysymykset ja vastaukset
Kuluvan vuoden ansiotiedot löytyvät sähköiseltä työeläkeotteelta. Tiedot päivittyvät otteelle maksupäivästä seuraavan kuukauden aikana.
Kuluvan vuoden tiedot löytyvät myös kotiin postitettavalta paperiselta työeläkeotteelta. Paperinen ote postitetaan sinulle vain kolmen vuoden välein ja siksi sähköisen otteen tarkistaminen kannattaa.
Tiedot eläkettä kartuttaneista etuuksista sekä tutkinnosta näkyvät työeläkeotteella vasta etuuden maksamista tai tutkinnon valmistumista seuraavan vuoden keväällä.
Työttömyyskassat ja Kela käyttävät työeläkeotteen tietoja laskiessaan vuorotteluvapaata hakevan työhistorian pituuden. Lisätietoja työhistorian pituuden laskemisesta saat omasta työttömyyskassastasi. Jos et kuulu työttömyyskassaan, saat apua Kelasta.
Aikuiskoulutustukea haetaan Työllisyysrahastosta, joka käyttää myös työeläkeotteen tietoja laskiessaan vaadittavaa työhistorian pituutta. Lisätietoja saat Työllisyysrahastosta tai voit hyödyntää heidän tarjoamaansa työhistorialaskuria.
LEL-ansiot ovat ajalla 1962 - 2007 ansaittuja ansioita, jotka on vakuutettu rakennus-, maatalous-, metsä- ja satama-alan töissä.
TaEL-ansiot ovat 1986 - 2007 ansaittuja ansioita, jotka ovat ansaittu taiteilijana tai toimittajana tehdystä työstä. Vuosina 1998 - 2007 TaEL-ansioita on voinut tulla myös yksityisen alan lyhyistä työsuhteista, ns. pätkätöistä.
Vuoden 2007 alusta voimaan tullut uusi työntekijän eläkelaki TyEL korvasi LEL- ja TaEL-eläkelait.
Työeläkeotteelta kannattaa tarkistaa, että LEL- ja TaEL-työsuhteiden vuosiansiot on rekisteröity oikein. Jos LEL- ja TaEL-ansiot ovat väärillä kuukausilla, mutta vuosiansio on oikein, ei se vaikuta eläketurvaasi eikä se vaadi ilmoittamista työeläkeyhtiöön.