Työkyvyttömyyseläke ja kuntoutustuki
Työkyvyttömyyseläke myönnetään, jos työkykysi on alentunut pitkäaikaisesti kaikkeen työhön. Eläke alkaa yleensä noin vuoden kestäneen sairausloman jälkeen. Sairausloman ajalta Kela voi maksaa sinulle sairauspäivärahaa.
Jos olet työkyvytön omaan työhösi, mutta sinulla on yhä työkykyä muihin töihin, voit hakea ammatillista kuntoutusta. Jos sinulla on oikeus Elon ammatilliseen kuntoutukseen, voidaan Elon kuntoutuksella auttaa sinua löytämään reitti terveydentilallesi sopiviin työtehtäviin. Selvitä sopiiko ammatillinen kuntoutus sinulle >
Jos olet jo täyttänyt 60 vuotta, työkyvyttömyyseläkeoikeutesi arvioinnissa painotetaan työkyvyttömyyttäsi oman ammattisi ja työhistoriasi mukaisiin töihin.
Eri työkyvyttömyyseläkkeet
Nämä kaikki ovat työkyvyttömyyseläkkeitä:
- työkyvyttömyyseläke on täysi työkyvyttömyyseläke, joka on myönnetty pysyvästi
- kuntoutustuki on täysi työkyvyttömyyseläke, joka on myönnetty määräaikaisesti
- osatyökyvyttömyyseläke on 50% työkyvyttömyyseläke, joka on myönnetty pysyvästi
- osakuntoutustuki on 50% työkyvyttömyyseläke, joka on myönnetty määräaikaisesti
Työkyvyttömyyseläkkeestä puhutaan usein kansankielellä myös sairaseläkkeenä ja sairauseläkkeenä.
Kuntoutustuki voidaan myöntää, jos arvioidaan, että työkykysi voi vielä palautua. Jos työkykysi palautuminen on epätodennäköistä, voidaan myöntää pysyvä työkyvyttömyyseläke.
Osakuntoutustuki tai osatyökyvyttömyyseläke voidaan myöntää, kun työkykysi on heikentynyt, mutta voit työskennellä vielä osa-aikaisesti.
Kuntoutusraha ei ole työkyvyttömyyseläke vaan etuus, jota maksetaan ammatillisen kuntoutuksen aikana.
Milloin voit hakea työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea?
Työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea haetaan pitkäaikaisen sairausloman, useimmiten Kelan myöntämän sairauspäivärahakauden jälkeen. Työkyvyttömyyseläkkeen edellytyksenä on vuoden yhtäjaksoinen työkyvyttömyyden aika. Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä, jos et ole vanhuuseläkeiässä.
Hoitava lääkäri kirjaa B-lääkärinlausuntoon haetaanko työkyvyttömyyseläkettä vai määräaikaista kuntoutustukea.
Haet työkyvyttömyyseläkettä täyttämällä hakemuksen verkkopalvelussamme ja liittämällä hakemukseen lääkärin B-lausunnon.
Lue tarkemmat ohjeet työkyvyttömyyseläkkeen tai kuntoutustuen hakemiseen >
Työkyvyttömyyseläkkeen määrä
Ennen eläkkeen hakemista voit laskea arvion eläkkeesi määrästä verkkopalvelussamme. Tehtyäsi hakemuksen ei arviota voi tehdä sinä aikana, kun hakemus on käsittelyssä.
Saat verkkopalvelustamme arvion täyden työkyvyttömyyseläkkeen ja osatyökyvyttömyyseläkkeen määrästä. Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä.
Usein kysyttyä
Täysi työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä Kelan sairauspäivärahan ensisijaisuusajan päätyttyä eli noin vuoden kuluttua työkyvyttömyytesi alkamisesta. Ensisijaisuusajalla tarkoitetaan Kelan sairauspäivärahan päättymistä, jonka jälkeen eläkkeen maksaminen voi alkaa.
Joudumme joskus odottamaan Kelalta tietoa sairauspäivärahan päättymisestä. Kela ilmoittaa tiedon yleensä 6 kk kuluttua sairauspäivärahan alkamisesta.
Osatyökyvyttömyyseläke voi alkaa, kun ilmoitat meille eläkkeelle siirtymisestä ja bruttoansiosi ovat alentuneet ennakkopäätöksessä mainitun ansiorajan puitteissa.Määräaikainen kuntoutustuki päättyy päätöksessä mainittuna päivänä. Jos työkykysi ei ole kuntoutustuen aikana palautunut, voit hakea jatkoa kuntoutustuelle toimittamalla jatkoa varten uuden B-lääkärinlausunnon terveydentilastasi.
Täysi työkyvyttömyyseläke jatkuu aina eläkeikään saakka, jolloin se muuttuu samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi. Osatyökyvyttömyyseläke muuttuu myös vanhuuseläkkeeksi eläkeiässä, mutta samalla sen määrä kaksinkertaistuu eli muuttuu täyden työkyvyttömyyseläkkeen suuruiseksi.
Työkyvyttömyyseläkkeen ja osatyökyvyttömyyseläkkeen jälkeisen vanhuuseläkkeen eläkeikä riippuu siitä, milloin henkilö on tullut työkyvyttömäksi:
- Jos työkyvyttömyys on alkanut vuonna 2017 tai sen jälkeen, työkyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi kunkin ikäluokan alimmassa vanhuuseläkeiässä. Voit tarkistaa oman eläkeikäsi laskurista
- Jos työkyvyttömyys on alkanut vuonna 2016 tai sitä ennen, muuttuu työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläke vanhuuseläkkeeksi 63 vuoden iässä.
- Jos työkyvyttömyys on alkanut ennen vuotta 2006, eläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi 65 vuoden iässä.
Työkyvyttömyyseläkkeellä ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä voit työskennellä henkilökohtaisen ansiorajan verran ilman, että se vaikuttaa työkyvyttömyyseläkkeesi maksamiseen.
Voit laskea ansiorajan verkkopalvelussamme kohdassa ”Työeläkeote ja eläkearviot”, mikäli et ole vielä hakenut eläkettä ja saanut eläkepäätöstä.
Jos olet saanut eläkepäätöksen, näet henkilökohtaisen ansiorajasi verkkopalvelussamme.
Ansioiden tulee jäädä alle henkilökohtaisen ansiorajasi. Ansioihin luetaan eläkkeen aikana tekemästäsi työstä saadut ennakonpidätyksen alaiset ansiot eli bruttoansiot, esim. kuukausipalkka, lomarahat ja erilaiset tulospalkkiot. Yrittäjällä työansioita ovat YEL-vakuutuksen työtulo sekä mahdolliset työsuhteesta saadut ansiot.
Lyhytaikainen sairasloma ei vaikuta osatyökyvyttömyyseläkkeen maksamiseen. Voit hakea sairasloman ajalta Kelasta sairauspäivärahaa.
Eläkettä edeltävän työskentelyn perusteella maksettavat lomarahat eivät vaikuta osatyökyvyttömyyseläkkeeseen. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä huomioidaan kaikki eläkkeen rinnalla tehdystä työstä maksetut bruttoansiot, kuten kuukausipalkka, lomarahat, luontoisedut, ylityökorvaukset.
Työeläkkeitä turvaavat indeksit ovat työeläkeindeksi ja palkkakerroin. Indeksiturvan tavoitteena on huomioida rahan arvon muuttuminen. Tämän takia eläkkeiden määrä tarkistetaan indeksien mukaan vuosittain.
Joskus joudumme odottamaan tulevan vuoden eläkeindeksin vahvistamista ennen eläkkeen laskemista ja päätöksen antamista. Indeksit vahvistetaan aina kuluvan vuoden marraskuun alkuun mennessä, jonka jälkeen eläkepäätös voidaan antaa.