Perhe-eläke
Perhe-eläke turvaa lesken ja lasten toimeentuloa perheenhuoltajan kuoltua. Leskelle voidaan myöntää leskeneläke tietyin edellytyksin joko avio- tai avoliiton perusteella. Lapseneläke taas myönnetään alle 20-vuotiaille lapsille.
Menehtynyttä huoltajaa kutsutaan perhe-eläkettä haettaessa edunjättäjäksi. Perhe-eläkettä haetaan siitä yhtiöstä, jossa edunjättäjä oli vakuutettuna ennen kuolemaansa tai josta edunjättäjä sai jo työeläkettä.
Webinaaritallenne perhe-eläkkeistä
Tiesitkö, että perhe-eläke turvaa toimeentuloa huoltajan tai puolison menehtyessä?
Perhe-eläke lapselle
Alle 20-vuotiaalla lapsella on aina oikeus perhe-eläkkeeseen vanhempiensa jälkeen. Äiti- ja isäpuolen jälkeen lapsi saa perhe-eläkkeen vain, jos asui samassa taloudessa tämän kuollessa. Eläkettä maksetaan samanaikaisesti korkeintaan kahden edunjättäjän jälkeen.
Lapselle maksetaan perhe-eläkettä sen kuukauden loppuun, jolloin hän täyttää 20 vuotta. On hyvä huomioida, että Kela voi myös maksaa yleisen perhe-eläkelain mukaista eläkettä yli 18-vuotiaalle opiskelijalle.
Perhe-eläke leskelle avioliiton perusteella
Leskeneläkkeen myöntämisen edellytyksenä on aina, että puolisoiden avioliitto on solmittu ennen edunjättäjän 65-vuotispäivää. Jos puolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi, leskellä on oikeus eläkkeeseen.
Jos puolisolla ei ole yhteistä lasta, leskellä on oikeus perhe-eläkkeeseen, jos lisäksi
- hän on puolison kuollessa vähintään 50-vuotias tai ollut vähintään kolme vuotta työkyvyttömyyseläkkeellä ja
- avioliitto oli solmittu ennen kuin leski täytti 50 vuotta ja
- avioliitto oli jatkunut vähintään viisi vuotta.
Leskeneläkkeessä rekisteröity parisuhde rinnastetaan avioliittoon. Entinen puoliso voi myös saada perhe-eläkkeen, jos edunjättäjä oli velvollinen maksamaan hänelle elatusapua. Avopuoliso ei sen sijaan voi saada leskeneläkettä.
Jos leski solmii uuden avioliiton 50 vuotta täytettyään, leskeneläkkeen maksaminen jatkuu ennallaan. Tällöin uudesta avioliitosta ei synny enää perhe-eläkeoikeutta.
Jos taas leski solmii uuden avioliiton alle 50-vuotiaana, perhe-eläke lakkautetaan ja hänelle maksetaan kolmen vuoden leskeneläke kertasuorituksena.
Aviolesken perhe-eläke on määräaikainen 1975 ja sen jälkeen syntyneillä leskillä, jos edunjättäjä menehtyy 1.1.2022 tai sen jälkeen. Leskeneläkettä maksetaan tällöin 10 vuotta tai kunnes nuorin lapsi täytää 18 vuotta. Määräaikaisuus ei koske aiempia, vuodenvaihteessa jo maksussa olevia leskeneläkkeitä: niiden maksaminen jatkuu aivan kuten ennenkin.
Perhe-eläke leskelle avoliiton perusteella
Avopuolison leskeneläkkeen saaminen edellyttää, että:
- avopuoliso on menehtynyt 1.1.2022 tai sen jälkeen,
- avopuolisoilla on yhteinen alaikäinen lapsi, joka asuu tai on asunut lesken ja edunjättäjän kanssa ja
- yhteisessä taloudessa asuminen on alkanut edunjättäjän ollessa alle 65 vuotta ja jatkunut vähintään 5 vuotta edunjättäjän kuollessa.
Oikeus päättyy sen kuukauden lopussa, jona nuorin perhe-eläkkeeseen oikeutettu lapsi täyttää 18 vuotta.
Perhe-eläkkeen hakeminen
Hoida eläke- ja etuusasiasi verkossa
Perhe-eläkkeen määrä
Perhe-eläkkeen pohjana on se eläke, jota edunjättäjä kuollessaan sai tai olisi saanut työkyvyttömyyseläkkeenä. Perhe-eläke määräytyy edunsaajien lukumäärän perusteella.
Lesken oman eläkkeen vaikutus leskeneläkkeeseen
Edunjättäjän eläke / kk
Lesken oma työeläke /kk
Muu vakuutusturva kuolemantapauksissa
Työeläkelakien mukaisen perhe-eläkkeen lisäksi voit hakea myös Kelasta perhe-eläkettä. Tarkempia tietoja Kelan perhe-eläkkeestä ja sen määrästä saat Kelan verkkosivuilta:
Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen piiriin kuuluvat lähes kaikki työeläkelakien alaiset työntekijät. Yrittäjät eivät kuulu vakuutuksen piiriin. Vakuutusturva säilyy kolme vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen. Jos työsuhde päättyy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen, työntekijä pysyy ryhmähenkivakuutuksen piirissä viisi vuotta. Työntekijä ei kuulu vakuutuksen piiriin siirryttyään vanhuuseläkkeelle.
Lisätietoja saat Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolin sivuilta: Työntekijäin Ryhmähenkivakuutuspooli
Jos edunjättäjä on kuollut työtapaturmassa tai liikenneonnettomuudessa, korvauksia ja eläkkeitä haetaan ensisijaisesti vahingon korvaavasta vahinkovakuutusyhtiöstä.
Edunjättäjällä on saattanut olla henkivakuutus. Tätä korvausta haetaan kyseisestä henkivakuutusyhtiöstä ja mukana on syytä olla vakuutuskirja.