Sijoittamalla kestävästi kannamme vastuun tulevista eläkkeensaajista
Vastuullisuus on olennainen osa Elon strategiaa ja arvoja. Vastuullisen sijoittamisen taustalla on myös laajempi yhteiskunnallinen tehtävämme − vastuumme vakuutuksenottajille ja vakuutetuille.
Miten sijoitamme vastuullisesti?
Sijoitamme työeläkevarat tuottavasti ja turvaavasti strategiamme ja toimintaperiaatteidemme mukaisesti. Varmistamme riittävän vakavaraisuuden kaikissa markkinatilanteissa ja hoidamme eläkevarallisuutta kustannustehokkaasti ja vastuullisesti. Toimimalla vastuullisesti hallitsemme sijoituksiin liittyviä riskejä, saavutamme hyvän sijoitustuoton sekä tunnistamme yhteiskunnallisia muutoksia ja systeemiriskejä.Arvioimme sijoituskohteidemme vastuullisuutta ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan näkökulmasta. Uskomme, että vain kestävällä liiketoiminnalla yhtiöt voivat saavuttaa pitkällä aikavälillä kestäviä tuloksia.
Vastuullisen sijoittamisen periaatteemme ohjaavat sijoitustoimintamme vastuullisuutta. Periaatteet koskevat kaikkia sijoituksiamme ja sijoittaessamme huomioimme myös omaisuuslajien ja sijoitusmuotojen erityispiirteet.
Vastuullisen sijoittamisen osa-alueet ovat:
Kuvaamme Elon sijoitusten vaikuttamispolitiikassa vaikuttamisen periaatteita, toimintatapoja ja tavoitteita.
Omistajaohjauksen periaatteet kuvaavat asioita, joita pidämme tärkeinä omistamissamme yhtiöissä sekä uusien sijoituskohteiden valinnassa. Hyvän hallintatavan vähimmäisvaatimuksena pidämme ohjaus- ja hallinnointijärjestelmiä koskevien suositusten noudattamista. Aktiivisena omistajana:
- osallistumme yhtiökokouksiin
- osallistumme nimitystoimikuntiin, vuosikokouksiin sekä sijoittajakokouksiin
- käymme vuoropuhelua yhtiöiden johdon ja tarvittaessa hallituksen kanssa
Ilmastonmuutokseen liittyvissä asioissa sijoitustoimintaamme ohjaa sijoitusten ilmastopolitiikka. Olemme sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseen hiilineutraaliin sijoitussalkkuun. Vuonna 2021 liityimme Paris Aligned Investment Initiative (PAII) -viitekehyksen hiilineutraaliutta koskevaan Net Zero Asset Owner Commitment -aloitteeseen. Olemme huomioineet aloitteen sitoumukset ja tavoitteet ilmastopolitiikassamme.
Toteutamme hiilineutraalin sijoitussalkun
- pienentämällä hiilijalanjälkeä
- lisäämällä sijoituksia kestäviin ratkaisuihin
- vähentämällä fossiilisten polttoaineiden tuotannon osuutta sijoituksissa
- huomioimalla ilmastonmuutoksen riskit ja mahdollisuudet omaisuusluokissa sekä sijoitusstrategia- ja allokaatiotyössä
- tarkastelemalla, kuinka linjassa sijoituskohteiden tavoitteet ja strategiat ovat Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa
- vaikuttamalla yrityksiin ja muihin talouden toimijoihin ilmastopolitiikan tavoitteiden mukaisesti
Olemme laatineet tiekartan luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi. Tiekartta koostuu neljästä vaiheesta: perehtyminen, analyysi, integrointi ja raportointi. Vaiheet kulkevat rinnakkain ja vaativat jatkuvaa perehtymistä, itsearviointia ja kehittämistä.
Luonnon monimuotoisuuden tiekartta >
Edistämme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Tavoitteenamme on lisätä sijoituksia kestäviin ratkaisuihin. Kestävillä ratkaisuilla tarkoitetaan sellaista toimintaa, jolla pyritään vastaamaan merkittäviin yhteiskunnallisiin ja ekologisiin haasteisiin. Näitä ovat tuotteet ja palvelut, jotka kohdistuvat esimerkiksi energiatehokkuuteen, vaihtoehtoiseen energiaan, saastumisen vähentämiseen, terveydenhuoltoon, jätehuoltoon tai koulutukseen.
Huomioimme sijoituskohteiden vastuullisuuden määrittelyssä kansallisen lainsäädännön sekä yritystoimintaa, ympäristöä, ihmisoikeuksia ja korruptiota koskevat kansainväliset normit. Odotamme sijoituskohteena olevien yritysten noudattavan muun muassa seuraavia kansainvälisiä normeja:
- YK:n Global Compact -aloite, jonka perustana ovat YK:n ihmisoikeuksia, ympäristöä ja korruptiota koskevat julistukset
- OECD:n toimintaohjeet monikansallisille yrityksille
- ILO:n työelämän yleissopimuksia ja suosituksia
- YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet (UNGP)
Seuraamme sijoituskohteena olevien yhtiöiden toimintaa ulkopuolisen palveluntarjoajan ja muiden analyysipalveluiden sekä julkisten tietolähteiden perusteella. Mikäli havaitsemme rikkeen yrityksen toiminnassa, selvitämme kuinka vakavia ja laajoja vaikutukset ovat sekä kuinka yhtiö epäkohtiin reagoi. Olemme yhteydessä yhtiöön yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tai seuraamme tilannetta palveluntarjoajamme kautta. Voimme luopua sijoituksesta, mikäli yritys ei ole tehnyt uskottavia toimenpiteitä puutteiden korjaamiseksi. Rahastomuotoisissa sijoituksissa epäkohtien seuranta ja niihin vaikuttaminen tapahtuu pääosin rahastovarainhoitajan kautta, joiden kanssa käymme säännöllistä vuoropuhelua.
Olemme poissulkeneet suorista sijoituksistamme tiettyjä toimialoja eettisin tai ilmastonmuutokseen liittyvin perustein:
- tupakanvalmistajat
- kiistanalaisia aseita valmistavat yhtiöt (rypälepommit, maamiinat, biologiset ja kemialliset aseet, ydinaseet ja köyhdytetty uraani)
- yhtiöt, joiden liikevaihdosta yli 15 prosenttia liittyy kivihiilen tuotantoon tai käyttöön energiantuotannossa ilman selkeää strategiaa kivihiilen käytön vähentämiseksi, tai yhtiöt, joilla on uusia kivihiili-investointeja
- energiayhtiöt, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia liittyy arktisen öljyn- tai kaasuntuotantoon tai öljyhiekan hyödyntämiseen (extraction).
Tarkastelemme vuosittain valtionlainasijoitusten sijoitusuniversumia ja rajaamme pois ne maat, jotka ovat vastuullisuuden näkökulmasta hyvin heikolla tasolla ja joissa ei ole nähtävissä käännettä parempaan suuntaan.
PRI:n (Principles for Responsible Investment) vastuullisen sijoittamisen raportointi
Tuoreimmat raportit PRI-raportit
Vastuullisen sijoittamisen raportti 2023 (englanniksi, pdf) Vastuullisen sijoittamisen raportin arviointiraportti 2023 (englanniksi, pdf)Aikaisemmat PRI-raportit
Vastuullisen sijoittamisen raportti 2021 (englanniksi, pdf) Vastuullisen sijoittamisen raportti 2020 (englanniksi, pdf) Vastuullisen sijoittamisen raportti 2019 (englanniksi, pdf) Vastuullisen sijoittamisen raportti 2018 (englanniksi, pdf) Vastuullisen sijoittamisen raportti 2017 (englanniksi, pdf) Vastuullisen sijoittamisen raportti 2016 (englanniksi, pdf)Sijoitusten ilmastotavoitteet
- Vähennämme noteerattujen osake- ja yrityslainasijoitusten hiili-intensiteettiä -25 % vuoteen 2025 mennessä ja -60 % vuoteen 2030 mennessä.
- Kaksinkertaistamme sijoitukset kestäviin ratkaisuihin suorien sijoitusten osalta.
- Suurimmalla osalla suorista osakesijoituksista on tieteeseen perustuva päästövähennystavoite ja -suunnitelma.
- Huomioimme ilmastonmuutoksen osana vuosittaista riskiarviota ja allokaatiotyötä.
- Tarkennamme toimenpiteitämme sijoituksiin fossiiliseen energiantuotantoon.
- Kotimaisten suoraan omistamien kiinteistöjen energiankäytön osalta olemme hiilineutraali vuoteen 2027 mennessä.
Olemme mukana sitoumuksissa ja yhteistyöhankkeissa, kuten
(Elon sitoutumisvuosi suluissa)
PRI, YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (2008)
Finsif, Suomen vastuullisen sijoittamisen yhdistys (2010)
CDP, ympäristövaikutusten raportoinnin edistämiseen tähtäävä järjestö (2015)
PRI Montréal Pledge, sijoitusten hiilijalanjäljen julkistaminen (2015)
Climate Action 100+, suurimpien kasvihuonepäästöjen yrityksiin keskittyvä yhteistyövaikuttamisen sijoittaja-aloite (2017)
IIGCC, Institutional Investors Group on Climate Change, instituutiosijoittajien kansainvälinen yhteistyöverkosto (2017)
TCFD, Task Force on Climate-Related Financial Disclosures, ilmastoon liittyvien taloudellisten tekijöiden raportointiviitekehys (2017)
TETS ja VAETS, toimitila- ja vuokra-asuinkiinteistöjen energiatehokkuussopimukset (2017)
The Investor Agenda, sijoittajien yhteistyöaloite ilmastotoimien nopeuttamiseksi (2018)
PAII, Paris Aligned Investment Initiative, IIGCC:n perustama yhteistyöaloite Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesta sijoitustoiminnasta (2019)
CLC, Climate Leadership Coalition, ilmasto-businessverkosto (2020)
Net Zero Asset Owner Commitment, PAII:n mukainen sitoumus Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesta sijoitustoiminnasta (2021)
Investor Alliance for Human Rights, ihmisoikeuksiin keskittyvä sijoittajaverkosto (2021)
TPI, Transition Pathway Initiative, sijoittaja-aloite toimiala- ja yrityskohtaisen tiedon keräämisestä koskien siirtymästä vähähiiliseen talouteen (2022)