Muutokset yrittäjätoiminnassa
Muutos työajassa tai yhtiömuodossa
Myös sivutoiminen tai osa-aikainen yrittäjä vakuutetaan YEL-vakuutuksella, jos vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Tarvitset YEL-vakuutuksen yrittäjätoimintasi vakuuttamiseen vaikka olisitkin yrittäjätoimen ohella muualla palkkatyössä, josta työnantaja maksaa TyEL-vakuutusmaksua. Molemmista karttuu sinulle työeläkettä.
Kokopäiväisestä yrittäjyydestä siirtyminen osa-aikaiseksi voi kuitenkin tarkoittaa muutoksia YEL-vakuutukseesi. Jos siirryt työskentelemään sivutoimisesti tai osa-aikaisesti, vaikuttaa se yleensä jo työpanokseesi yrittäjätoiminnassasi, jolloin muutos tulee huomioida YEL-työtulossasi. Muutosilmoitus kannattaa tehdä aina mahdollisimman pian, sillä sen tekeminen takautuvasti ei ole mahdollista. Jos muutos työpanokseen on niin suuri, että YEL-vakuuttamisen vuositasoinen alaraja ei enää täyty, voidaan YEL-vakuutus päättää siihen ajankohtaan, jolloin muutos tapahtui. Ilmoita muutoksista Elon verkkopalvelussa
Vakuuttamisen normaalien ehtojen lisäksi myös yhtiömuoto vaikuttaa siihen, kuuluuko yrittäjän työskentely YEL- vai TyEL-vakuutuksen alle.
• Yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi): Yrittäjän on otettava YEL-vakuutus, jos hän työskentelee yrityksessä ja muut YEL-vakuuttamisen edellytykset täyttyvät.
• Avoin yhtiö: Yhtiömiehen on otettava YEL-vakuutus, jos hän työskentelee yhtiössä.
• Kommandiittiyhtiö: Vastuunalaisen yhtiömiehen on otettava YEL-vakuutus, jos hän työskentelee yhtiössä. Äänetön yhtiömies vakuutetaan työntekijän eläkelain (TyEL) mukaan.
• Osakeyhtiö: Johtavassa asemassa työskentelevän henkilön on otettava YEL-vakuutus, jos hän omistaa yksin yli 30 % osakepääomasta tai äänimäärästä tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 % osakepääomasta tai äänimäärästä. Muutoin hänet vakuutetaan TyEL:n mukaan. Omistusosuutta laskettaessa huomioidaan myös toisten yhteisöjen tai yhtymien kautta tapahtuva välillinen omistus.
• Osuuskunta: Osuuskunnan jäsen, joka on henkilökohtaisesti vastuussa osuuskunnan sitoumuksista ja työskentelee osuuskunnassa, on velvollinen ottamaan YEL-vakuutuksen.
Jos kuulut yhtiömuodon tai yrityksen muutoksen jälkeen edelleen YEL:n piiriin, nykyinen YEL-vakuutuksesi jatkuu ja muutokset kirjataan siihen. Ilmoita meille mahdollisimman pian uuden tai muuttuneen yrityksen virallinen nimi, y-tunnus, osoite sekä muutoksen ajankohta. Ilmoita myös, haluatko YEL-vakuutuksen laskutuksen yrityksellesi vai sinulle henkilökohtaisesti. Tilanteen muuttuessa myös työpanoksesi voi muuttua, joten muistathan huomioida myös sen tarvittaessa YEL-vakuutuksesi työtulossa.
Tee muutosilmoitus helposti Elon yritysasiakkaan verkkopalvelussa >
Yrittäjäksi katsotaan ja YEL:n mukaan vakuutetaan osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka
- omistaa yksin yli 30 prosenttia osakkeista tai niiden oikeuttamasta äänimäärästä tai
- omistaa yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia osakkeista tai niiden oikeuttamasta äänimäärästä.
Kaikki samassa taloudessa asuvat ja yhteisessä yrityksessä työskentelevät perheenjäsenet kuuluvat siis YEL:n piiriin, jos yhteinen omistus on yli 50 %. Omistusosuutta laskettaessa otetaan huomioon myös välillinen, toisten yhteisöjen tai yhtymien kautta tapahtuva yrityksen omistaminen.
Jos vaadittu prosenttiosuus yrityksen osakkeista tai äänimäärästä ei enää täyty, päätetään YEL-vakuutus ja henkilö vakuutetaan jatkossa yrityksen ottamalla TyEL-vakuutuksella.
Yrittäjätoiminta päättyy tai jää tauolle
YEL- vakuutuksen voi päättää myös perhevapaan ajaksi, jos vakuuttamisvelvollisuus ei täyty perhevapaan aikana. Vakuutuksen voi päättää myös pitkän, useita kuukausia kestävän, sairasloman ajaksi. Lyhyt keskeytys esimerkiksi viikon sairastamisen tai kesäloman vuoksi ei ole peruste päättää vakuutusta.
Vakuutuksen voi tarvittaessa päättää myös takautuvasti viimeiseen työskentelypäivään. Voit päättää vakuutuksesi Elon verkkopalvelussa.
Lyhyt keskeytys työssä sairastumisen takia ei ole vielä peruste YEL-vakuutuksen päättämiselle. Jos sairastut niin, että sairauslomasi kestää useampia kuukausia, YEL-vakuutus voidaan päättää. Tällöin sinun tulee hakea uuttaa YEL-vakuutusta sairausloman jälkeen palatessasi työhön.
YEL-vakuutettuna yrittäjänä sairastuessasi omavastuuaika on yhden päivän eli sairastumispäivän. Voit siis yhtä päivää pidemmissä sairastumistapauksissa hakea Kelasta yrittäjän sairauspäivärahaa paikkaamaan menetettyä ansiota. Hakeminen edellyttää lääkärin todistuksen.
Sairaspäiväraha haetaan Kelasta 2 kuukauden kuluessa työkyvyttömyyden alkamisesta. Kelan sairauspäivärahan määrän perusteena käytetään vuosituloa. Yrittäjällä vuositulon laskennan pohjana käytetään YEL-työtuloa. Vuositulo lasketaan niiltä 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Jos YEL-työtulon määrä on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo. Jos sinulla on yrittäjätoiminnan lisäksi muuta palkkatuloa, myös se huomioidaan vuositulossa.
Jos työskentelet perhevapaan aikana ja YEL-vakuutuksen ehdot yhä täyttyvät, YEL-vakuutusta ei päätetä. YEL-työtulosi tarkastaminen työpanostasi vastaavaksi voi olla kuitenkin paikallaan, jos työskentelysi vähenee perhevapaan aikana.
Vanhempainpäiväraha haetaan Kelasta. Kela käyttää vanhempainrahaa määrittäessään perusteena YEL-vakuutuksesi vahvistettua työtuloa.
Lue vinkit yrittäjän vanhempainvapaalle >
Yrittäjäkassaan kuuluvana yrittäjänä voit saada ansiosidonnaista päivärahaa 15 kuukauden jäsenyydellä ja mikäli yrittäjyys on ollut työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla olennaista. Tämä tarkoittaa, että YEL-työtulo on ollut vähintään työttömyysturvan rajalla eli 15 128 euroa vuonna 2025 ja työssäoloehto täyttyy.
Jos et kuuluu yrittäjien työttömyyskassaan, mutta työtulosi on ollut vähintään työttömyysturvan rajalla ja työssäoloehto täyttyy, voit olla oikeutettu Kelan peruspäivärahaan.
Jos työtulosi on jäänyt tuon rajan alle, voit hakea Kelasta työmarkkinatukea.
YEL-vakuutuksen ottaminen myöhässä
Voit ottaa YEL-vakuutuksen takautuvasti maksimissaan kuluvaa vuotta edeltäneille 3 vuodelle. Eläkettä ei voi kartuttaa sitä vanhemmilta vuosilta, jos vakuutus on jäänyt otattamatta. Yrittäjän eläkevakuutuksen maksut on maksettava niin kauan samalta ajalta kuin vakuutus on voimassa. Huomioi siis, että takautuvasta vakuutuksesta syntyy myös takautuvasti vakuutusmaksuja, jotka laskutetaan kerralla, ellei erikseen sovita muuta.
Vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa ajoissa, sillä yli kuusi kuukautta myöhässä otetusta vakuutuksesta voidaan periä korotettu maksu myöhästymisen ajalta.
Eläketurvakeskus (ETK) valvoo yrittäjien vakuuttamista vuosittain verotietojen pohjalta. ETK lähestyy kirjeellä yrittäjiä, jotka todennäköisesti ovat YEL-vakuutusvelvollisia, mutta vakuutus syystä tai toisesta on ottamatta. Kirjeessä kehotetaan yrittäjää selvittämään vakuuttamistarpeensa tai ottamaan YEL-vakuutus viipymättä. Valvonta koskee aina vahvistettua verovuotta, jolloin mahdollinen YEL-vakuutus on otettava alkamaan takautuvasti tuon vuoden aikana.
Jos olet saanut valvontakirjeen, ja mietit, tarvitsetko YEL-vakuutuksen, anna meidän auttaa. Tavoitat asiakaspalvelumme numerosta 020 694 730.
YEL-vakuutus ja eläke
Yrittäjän tulee hakea ensin vanhuuseläke maksuun aikaisintaan alimman eläkeiän kynnyksellä. Eläkehakemuksen täyttämistä suositellaan vasta noin muutamaa viikkoa ennen eläkkeelle siirtymisen ajankohtaa. Eläkeikäsi ja eläkearviosi pääset näkemään verkkopalvelussamme. Samassa paikassa voit täyttää eläkehakemuksen.
YEL-vakuutus päättyy automaattisesti vanhuuseläkkeen alkamista edeltävään päivään. Päättymisestä ei tarvitse erikseen ilmoittaa Eloon.
Jos olet työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä, YEL:n mukaisen yrittäjätoiminnan vakuuttaminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoinen eläkevakuutus tulee hakea erikseen, sillä YEL-vakuutus päätetään automaattisesti eläkkeen myöntämistä edeltävään päivään. Vapaaehtoista YEL-vakuutusta ei voida myöntää takautuvasti. Vanhuuseläkkeen rinnalla karttuneen eläkkeen voit hakea maksuun, kun ylin eläkeikäsi täyttyy.
Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä, työkyvyttömyyseläkkeellä ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä harjoitettava yrittäjätoiminta on vakuutettava normaalisti YEL:n mukaan, jos vakuuttamisen edellytykset muuten täyttyvät.
Yrittäjän eläkevakuutus on aina pakollinen kaikille YEL-vakuuttamisen ehdot täyttäville yrittäjille. Lakisääteisen vakuutuksen voi kuitenkin ottaa vapaaehtoisesti myös tilanteessa, jossa työtulo jää alle pakollisen vakuuttamisen alarajan tai yrittäjä on jo työeläkelakien mukaisella vanhuuseläkkeellä.
Pakollisesta vakuutuksesta poiketen, vapaaehtoisen eläkevakuutuksen voi päättää ilmoituksella riippumatta yritystoiminnan jatkumisesta. Vakuutusta ei päätetä kuitenkaan takautuvasti vaan aikaisintaan kuluvan kuukauden loppuun. Vapaaehtoinen vakuutus ei voi myöskään alkaa takautuvasti.