Kuntoutussuunnitelma
Elon ammatillinen kuntoutus on keinovalikoima työelämässä jatkamisen tai työelämään paluun tukemiseksi. Keinoja ovat työpaikkakuntoutus eli työkokeilu ja työhönvalmennus, yrittäjyyden tukeminen ja koulutus.
Saatuasi Elolta ammatillisen kuntoutuksen ennakkopäätöksen, täytä kuntoutussuunnitelma verkkopalvelussamme. Annamme kuntoutussuunnitelmastasi päätöksen. Saat tarvittaessa työvalmentajalta tukea sinulle sopivan keinon valintaan ja suunnitteluun.
Hyvä kuntoutussuunnitelma on tärkeä osa onnistunutta ammatillista kuntoutusta. Jos sinulla on työsuhde voimassa, suunnitelma on hyvä tehdä yhteistyössä työpaikan työterveyden ja henkilöstöhallinnon kanssa.
Mikä ihmeen kuntoutussuunnitelma?
Kuntoutussuunnitelma on suunnitelma siitä, millä Elon ammatillisen kuntoutuksen keinon avulla voit palata tai jatkaa työelämässä terveydellisistä haasteistasi huolimatta.
Hoida kuntoutusasiasi verkossa
Elon verkkopalvelussa voit muun muassa:
- täyttää kuntoutussuunnitelman
- toimittaa liitteet ja asiakirjat
- hakea matkakorvausta
Toimi näin:
Mieti, millä Elon ammatillisen kuntoutuksen keinolla voit palata tai jatkaa työelämässä
Etsi vastaus näihin kysymyksiin:
- Mitkä ovat terveydentilasi rajoitteet työntekemiselle?
- Mitä työtä pystyt vielä tekemään?
- Voitko hyödyntää aiempaa työkokemustasi tai koulutustasi?
- Mikä Elon ammatillisen kuntoutuksen keino sopii sinun tilanteeseen?
Tee kuntoutussuunnitelma
Kun olet saanut myönteisen ennakkopäätöksen kuntoutuksesta, on aika tehdä kuntoutussuunnitelma. Kuntoutussuunnitelmastasi tulee ilmetä:
- kuntoutuksen aikataulu,
- kuntoutuksen keino ja
- mitä työtehtäviä tavoittelet kuntoutuksen avulla.
Lue tarkemmat ohjeet työkokeilun ja työhönvalmennuksen suunnitteluun täältä.
Toimita kuntoutussuunnitelmasi Eloon
Toimita valmis kuntoutussuunnitelmasi Eloon: kirjaudu verkkopalveluumme, mene verkkopalvelun Ammatillinen kuntoutus-välilehdelle ja täytä kuntoutussuunnitelma.
Elo arvioi suunnitelmasi tarkoituksenmukaisuuden. Elon ammatillisessa kuntoutuksessa pyritään aina hyödyntämään aiempaa koulutustasi ja työhistoriaasi. Saat kuntoutussuunnitelmastasi päätöksen.
Tutustu Elon ammatillisen kuntoutuksen keinoihin
Työkokeilussa työskentelet vähintään 20 tuntia viikossa. Tavoitteena on työkokeilun aikana nostaa työaikaasi asteittain täyteen työaikaan. Työaikasi voi myös olla täysi työaika työkokeilun alusta asti. Työkokeilun kesto on tavallisesti 1–3 kuukautta. Työkokeiluasi voidaan jatkaa perustellusta syystä toiset 1–3 kuukautta. Työkokeilun kesto voi olla enintään yhteensä 6 kuukautta. Työkokeilun työaika ei vaikuta maksettavaan kuntoutusetuuden määrään. Palkallisen työkokeilun aikana maksamme kuntoutusetuuden työnantajallesi.
Työkokeilun aikana ei pääsääntöisesti voi pitää lomaa. Selvitä ensisijaisesti omalta työnantajaltasi mahdollisuus työkokeiluun.
Lue lisää työkokeilusta.
Työhönvalmennuksessa työskentelet työpaikalla oppien uuden työn. Työhönvalmennus sopii tilanteeseen, jossa työkokeilu ei riitä siirtyäksesi uuteen työhön vaan vaatii pidemmän perehdytysajan. Työhönvalmennukseen kuuluu työpaikalla tehtävän työn lisäksi yleensä opiskelua, kuten kursseja. Työhönvalmennuksessa sinulla on täysi työaika.
Työhönvalmennuksesi työtehtävien sisältö ja mahdollisen koulutuksen eteneminen tulee aikatauluttaa vähintään kuukausitasolla. Työhönvalmennus kestää yleensä 6–18 kuukautta. Pitkät työhönvalmennukset ovat usein palkallisia.
Lue lisää työhönvalmennuksesta.
Ammatillisessa kuntoutuksessa työpaikkakuntoutus on aina ensisijaista. Jos entinen työsi tai ammattisi ei ole enää terveydentilallesi sopiva eikä uuteen työhön siirtyminen työpaikkakuntoutuksen keinoin ole mahdollista, voi kyseeseen tulla koulutuksen tukeminen.
Koulutus voi olla kurssi, ammatillinen osatutkinto, perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto tai joissain tilanteissa ammattikorkeakoulututkinto. Koulutus voidaan toteuttaa oppisopimuksena, koulutussopimuksena tai koulun lähi- tai etäopetuksena. Elo ei tue polkuopintoja, avoimen korkeakoulun tai yliopiston opintoja tai muita vastaavia opintoja, jotka eivät johda tutkintoon. Opintojen tulee olla päätoimisia. Elo voi tukea yhden tutkinnon ja sen kesto voi olla enintään 4 vuotta.
Elo maksaa kuntoutusetuutta koulutuksen ajan. Jos koulutus toteutetaan oppisopimuksena, maksetaan kuntoutusetuus työnantajalle palkkaa vastaavalta osalta.
Lue lisää koulutuksesta täältä.
Elo voi tukea yrittäjää tai yrittäjäksi ryhtyvää työkokeilulla omaan yritykseen ja elinkeinotuella. Yrittäjän työkokeilun ja elinkeinotuen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen toimintaedellytykset ovat hyvät ja työnkuva sopii terveydentilallesi. Yrittäjän työkokeilu voi kestää korkeintaan 6 kuukautta ja saat työkokeilun ajaksi työvalmentajan yrittäjien tukemiseen erikoistuneelta sopimuskumppaniltamme.
Elo maksaa kuntoutusetuutta yrittäjälle työkokeilun ajan. Elinkeinotukea voidaan myöntää ammatin harjoittamiseen liittyvien työvälineiden ja työkoneiden hankintaan.
Lue lisää yrittäjän ammatillisesta kuntoutuksesta.