Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Elon sijoitusten ilmastopolitiikan keskeinen tavoite on muutokset reaalimaailmassa

/ Blogi / Sijoitustoiminta

Olemme Elossa sitoutuneet Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseen hiilineutraaliin sijoitussalkkuun. Tavoite vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa: päästöjen vähentämistä, hallitun ja oikeudenmukaisen siirtymän tukemista, ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen ratkaisuja sekä vaikuttamista ja yhteistyötä. Ripeitä ilmastotoimia tarvitaan, mutta siirtymän on oltava myös hallittu ja oikeudenmukainen, jotta kokonaisriskit jäisivät mahdollisimman pieniksi pitkällä aikavälillä. 

Elon sijoitusten ilmastopolitiikan keskeinen tavoite on muutokset reaalimaailmassa. Pelkät päästöihin perustuvat salkkumuutokset eivät välttämättä edistä hallittua ja sosiaalisesti oikeudenmukaista energiasiirtymää tai vähennä maailmanlaajuisia kokonaispäästöjä. Globaali talous tarvitsee jokaisen toimialan kestävän siirtymän saavuttamiseksi. On tärkeää huolehtia, että siirtymää toteuttavilla yrityksillä ja valtioilla on siihen riittävät resurssit myös pääoman näkökulmasta. Toimijoiden välinen yhteistyö on välttämätöntä tavoitteiden saavuttamiseksi.   

Rajoitteet ja poissulut osakesalkun rakentamisen pohjana 

Elon noteeratuista osakesijoituksista yli 90 prosenttia tehdään itse suorina sijoituksina, mikä on kustannustehokasta ja läpinäkyvää. Voimme myös joustavasti implementoida osakesijoituksiin vastuullisuusperiaatteidemme sekä ilmastopolitiikkamme mukaiset tavoitteet, äänestämisen yhtiökokouksissa sekä muut vaikuttamistoimet.  

Rajoitteet ja poissulut toimivat sijoituskohteidemme vähimmäisvaatimuksina. Ilmastotiekarttamme mukaiset päästövähennystavoitteet, kestävien ratkaisujen tukeminen, sijoituskohteiden päästövähennystavoitteiden tieteeseen perustuvuus ja tietyt fossiiliset poissulkemiset ovat perustana osakesalkun muodostukselle. Olemme asettaneet välitavoitteet vuosille 2025 ja 2030 ja kehitystyötä teemme koko ajan.

Tavoitteenamme on vähentää noteerattujen osakesijoitusten painotettua keskimääräistä hiili-intensiteettiä[1] -25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä sekä -60 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Suorien noteerattujen osakesijoitusten osalta tavoitteenamme on vuoteen 2030 mennessä kaksinkertaistaa sijoitukset kestäviin ratkaisuihin[2], kuten ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen. Lisäksi tavoitteena on, että suurimmalla osalla sijoituskohteistamme on tieteeseen perustuvat päästövähennystavoitteet (SBT, Science Based Target). 

Seuraamme säännöllisesti sijoituskohteidemme fossiilisen ja uusiutuvan energiantuotannon osuuksia sekä niihin tehtyjä investointeja. Poissuljemme suorista noteeratuista osakesijoituksista yhtiöt, joiden liikevaihdosta yli 15 prosenttia liittyy kivihiilen tuotantoon tai käyttöön energiantuotannossa ilman selkeää strategiaa kivihiilen käytön vähentämiseksi. Tällä hetkellä olemme poissulkeneet yli 160 fossiilista yritystä sijoituksistamme.   

Tulemme tiukentamaan ja laajentamaan vuoden 2024 alusta fossiiliyhtiöitä koskevia rajoitteita ja poissulkuja koskien kivihiili-investointeja sekä tiettyjä öljy- ja kaasutuotantomuotoja.  

Vihreä siirtymä vaatii toimia kaikilta 

Oikeudenmukainen ja hallittu vihreä siirtymä vaatii toimia jokaiselta toimialalta, erityisesti suuripäästöisimmiltä. Vaikutamme useissa ilmastoon liittyvissä yhteistyöaloitteissa, kuten Climate Action 100+, IIGCC (Institutional Investor Group on Climate Change), Transtition Pathway Inititiative, CLC (Climate Leadership Coalition) ja CDP (sijoittajajäsen ilmasto-, vesi- ja metsäkatoaloitteissa), sekä erilaisissa julkisissa kirjeissä ja vetoomuksissa. Aloitteisiin osallistuminen on meille tärkeää, koska saamme yhdessä isomman äänen tärkeiden asioiden edistämiseksi.   

Viime aikoina olemme muun muassa osallistuneet yrityksille suunnattuun yhteiskirjeeseen, jossa tavoitteena on ilmastotoimintaan liittyvän lobbauksen läpinäkyvyys ja lobbaustoiminnan linjaaminen 1,5 asteen tavoitteeseen. Olemme olleet yhteydessä reiluun 70 yritykseen liittyen transitiosuunnitelmiin sekä sataan öljy- ja kaasualan yritykseen liittyen suunnitelmista sosiaalisesti oikeudenmukaiseen siirtymään. Lisäksi olemme mukana öljy- ja kaasusektoriyritysten metaanipäästöjen pienentämiseksi suunnatussa yhteisvaikuttamisessa sekä kemianalanteollisuuden yritysten päästövähennystavoitteisiin liittyvässä yhteislausunnossa. 

Kiinnitämme erityistä huomiota salkkumme päästöintensiivisiin yrityksiin yhtiökokousäänestyksissä. Tänä vuonna olemme osallistuneet noin tuhanteen yhtiökokoukseen.  

Erityisen arvokasta on vuoropuhelu yhtiöiden ja muiden markkinatoimijoiden kanssa. Sijoitamme laajasti ja hajautetusti maantieteellisesti eri sektoreille, joten haluamme saada globaalisti tietoa yritysten toiminnasta. Arvostamme eri aloitteista sekä kansalaisjärjestöjen esiin tuomista epäkohdista saatuja tietoja, joista voimme keskustella yritysten kanssa.

Yhteistyöllä kestävä muutos   

Muutos kohti kestävämpää yhteiskuntaa vaatii eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jossa jokainen voi hyödyntää omia vahvuuksiaan. Meillä on sama pyrkimys ja päämäärä. Jokaista toimijaa tarvitaan eikä ketään jätetä matkan varrelle. Yhdessä meillä on mahdollisuus onnistua.   

[1] WACI=Weighted Average Carbon Intensity, scope 1+2, lähtötaso 2019 
[2] lähtötaso 2021 

Elon sijoitussalkun ilmastopolitiikka 

 

Kirjoittajat:
Anna Varpula, Elon vastuullisen sijoittamisen johtaja
Niko Syrjänen, Elon osakesijoitusjohtaja

 


 

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>