Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Pk-sektorin merkitys kasvun aikaansaamisessa on olennainen

/ Blogi / Talous

Carl Pettersson

 

Koronan jälkeinen inflaation nousu, kysynnän heikentyminen ja korkea korkotaso ovat laittaneet monet yritykset ahtaalle. Hallituksen päätös yleisestä arvonlisäveron noususta oli julkisen talouden kokonaisuuden kannalta ymmärrettävä, mutta aiheuttaa hankaluuksia erityisesti pienille yrityksille. Haastavuusastetta lisää se, että alv:in korotuksen voimaansaattaminen tehdään hyvin tiukalla aikataululla. Moni yrittäjä joutuu pinnistelemään, jotta kaikki on valmista syyskuun alkuun mennessä. Enkä lainkaan vähättele sitä, etteivätkö YEL-tarkistukset olisi osuneet yrittäjille hankalaan saumaan.  

Haastava tilanne näkyy myös Elon asiakkaiden keskuudessa. Kuluvana vuonna kahden tai useamman erän maksusopimuksia on tehty 20 prosenttia enemmän edellisvuoden vastaavaan nähden. TyEL-asiakkaidemme keskuudessa konkurssien määrissä on ollut alkuvuonna 10 prosentin nousu vuoden 2023 tasoon verrattuna. Tämä kertoo murheellista kieltä  yrittäjien ja yritysten tilanteesta. Paikoin ollaan todella kovilla ja loppuvuodelle joudutaan odottamaan synkkeneviä lukuja, jos ei talouden ja kysynnän piristymistä nähdä nopeasti.

Yritysten määrän väheneminen on oireellista

Yritysten määrässä on tapahtunut jo liikahduksia alaspäin. Työnantajayritysten määrä on ollut laskusuunnassa vuodesta 2014 alkaen ja viime vuonna jopa yksinyrittäjien määrä väheni 10 000:lla. Se on iso määrä ihmisiä ja pidän tätä varsin oireellisena viestinä yrittäjyyden edellytysten näkökulmasta.

Kannan huolta siitä, mitä nykyinen talouden alho tekee yrittäjäinnolle. Viime vuosina on nähty selkeä trendi erityisesti nuoremman polven yrittäjyydessä. Moni on koittanut siipiään yrittäjänä jo ennen kuin palkkatyöstä on juuri kokemusta. Tällaista ennakkoluulotonta asennetta ja reipasta toimeen tarttumista me tarvitsemme Suomeen. Vaikkei yrittäjyydestä tulisikaan elämänmittaista uraa, on yrittäjyyden kokemuksesta paljon hyötyä ja mahdollisuus, että ihminen hyppää joskus vielä kehittämään jotain omaa, on varmasti omiaan kasvamaan, kun yrittämisestä on nuorella iällä saatua kokemusta. Nyt olisi tärkeää saada aikaan tulevaisuuden uskoa ja tietenkin vahvistaa yrittäjyydestä kiinnostuneiden nuorten uskoa itseensä. Erityisesti nuorten yrittäjäintoon panostaminen on myös satsaamista tulevaan. Nuorten yrittäjyys ja talous NYT ry tekee hienoa työtä tällä saralla viemällä viestiä yrittäjyyden ja taloustaidon tärkeydestä oppilaitoksiin. Meillä on ilo vaikuttaa yhteistyökumppanina tämän työn taustalla.

Kasvun aikaansaamisessa pk-sektorilla olennainen rooli 

Saan tavata työssäni paljon yrittäjiä ja yrityspäättäjiä. Vaikka lähiaikojen keskustelut ovat olleet mollivoittoisia, kuuluu heidän puheissaan silti usein luottamus siihen, että tilanne paranee ja nousu tullaan näkemään. 

Kasvua tukevat toimenpiteet ovat tässä hetkessä välttämättömiä. Orpon hallitus päätti kehysriihessä toimenpiteistä, jotka tähtäävät teollisuuden puhtaan siirtymän vahvistamiseen ja uusien investointien aikaansaamiseen. Kasvun kannalta näiden toimien onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää. Toivoa sopii, että toimiin ryhdytään vauhdilla ja tuloksia nähdään myös lyhyemmällä aikajänteellä.

Haluaisin herätellä Suomessa asennemuutosta ja ymmärryksen kasvua siitä, miten suuri merkitys pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on Suomen työllisyydelle ja kasvulle. Luomme herkästi katseemme ja lataamme toivomme suuriin yrityksiin ja odotamme ehkä edelleen seuraavaa Nokiaa. On selvää, ettei Suomi pärjää ilman suuria investointeja ja kansainvälisten yhtiöiden panostuksia maahamme. Mutta aivan liian kapea on se kuva, että kasvu lepäisi vain suurten  yritysten varassa. Suuret yritykset ja isot investoijatkaan eivät elä tyhjiössä, vaan pk-sektorilla on iso rooli näiden toimijoiden arvoketjuissa.

Kaikki yrittäminen on yhteiskunnalle arvokasta ja velkaantuva Suomi on tilanteessa, jossa tulisi perata tarkasti läpi, mitä yrittäjyyden esteitä voidaan juuri tässä hetkessä purkaa. Meidän tulee varmistaa, että kaiken kokoisilla yrityksillä on edellytykset paitsi toimia niin myös menestyä Suomessa. 

 
Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson

Carl Pettersson

Kirjoittaja on Elon toimitusjohtaja.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>