Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Förändringsmästare med hjälp av företagskulturen: så här utvecklar du företagets resiliens

Varför trängde Apple ut Nokia som den ledande tillverkaren av smarttelefoner och nappade Sonys maktposition då det gäller bärbar musikutrustning? Enligt undersökningar kan orsaken ligga i företagens olika sätt att förhålla sig till förändringar, som för närvarande är mer regel än undantag.  

Då andra reagerar långsamt och ofta för sent på den förändrande världen, lyckas andra förutse situationerna och kundernas behov. I en värld av ständiga förändringar klarar sig de företag bäst som är lättrörliga och dynamiska och som efter att ha klarat sig genom en förändring är mer beredda för nästa. Varje förändring ger arbetsplatsen nya, beprövade verktyg och varje ny innovation sporrar till att utveckla nya. Företagens förmåga att hänga med i förändringarna och att bli allt starkare kallas ofta också för resiliens.  

Förändras med förändringarna 

En portugisisk-amerikansk undersökning kopplar ihop resiliens med konkurrensfördelar samt behovet att hela tiden uppdatera och förnya dem. På samma sätt som organismer kan företagen överleva endast om de klarar av att anpassa sig till den föränderliga miljön. Bakom de framgångsrika företagen hittar forskarna Eduardo de Oliveira Teixeira och William B. Werther Jr en innovationsorienterad och prövningsvillig företagskultur, som sporrar till att pröva och ta fram idéer.  

Enligt de amerikanska forskarna Cynthia och Mark Lengnick-Hallin uppstår en resilient företagskultur via en långsiktig personalledning och grundar sig på gemensamt anammade värderingar. I resilienta företag sporrar värderingarna till snabba reaktioner, kreativitet och flexibilitet samt beslutsamhet även i osäkra situationer. Om du vill utveckla resiliensen på din arbetsplats, ska du alltså börja med företagskulturen. 

Skapa trygghetskänsla  

Fundera på hur man förhåller sig till att någon ber om hjälp på din arbetsplats. Det är viktigt att inte stämplas som okunnig eller hjälplös då man frågar om råd, eller som en negativ glädjedödare då man framför kritik. Säkerställ att tröskeln för att fråga, ge och ta emot respons och att ge förslag är så låg som möjligt.  

En frågande arbetstagare lär sig, vågar lita på sin yrkeskunskap och undersöker och prövar nya alternativ. De amerikanska forskarna Cynthia och Mark Lengnick-Hall jämför arbetstagarna i etresilient företag med tv-serien MacGyver på 1980-talet, som genom att fördomsfritt utnyttja olika redskap klarade av nästan omöjliga utmaningar. 

Bered er för framtiden tillsammans 

Ge företaget ett starkt och klart syfte som all verksamhet är siktat på och diskutera öppet om eventuella utmaningar och möjligheter. På så sätt får du hela teamet att granska sitt arbete ur olika synvinklar och att engagera sig i de gemensamma målen. Gör framtidsforskningen till en del av teamets dagliga umgänge.  

Begrunda tillsammans vad förändringarna innebär för företaget. Lista företagets styrkor och fundera på hurdan ny kompetens företaget bör utveckla eller skaffa i god tid. Bygg alternativa framtidsbilder. Samtidigt skapar ni obemärkt en lösningsorienterad och flexibel företagskultur där förändringar inte upplevs som hotande utan som en normal del av vardagen.  

Låt idéerna blomstra

I ett resilient företag styr arbetstagarna själva sin verksamhet, tar ansvar och deltar i fastställandet av företagets riktning. Undersökningar visar att idéer och innovationer som tagits fram av arbetstagarna får ett bättre bemötande på arbetsplatsen är förmännens idéer. De är lättare att godkänna då de inte upplevs som regler ovanifrån. Förmannens uppgift är att fokusera på möjligheterna – om idén är en verklig pärla, klarar man helt garanterat de utmaningar som den medför.

Idéer och innovationer måste naturligtvis bedömas i förhållande till marknadsläget och den ekonomiska situationen samt till konkurrensmiljön. Om idéerna inte kan genomföras, motivera ditt beslut med externa faktorer så undviker du att bli stämplad som en envåldshärskare.

Skapa samhörighet

De Oliveira och Werther anser att dagens konkurrensfördelar grundar sig på företagets förmåga att anpassa kompetensen till de föränderliga behoven på marknaden. Lika viktigt som kompetensutvecklingen är att sammansvetsa arbetsgemenskapen så att den arbetar för samma mål och vill dela sina kunskaper och färdigheter till allas förmån. Det lyckas du med genom att visa gott exempel – genom att sporra till diskussion, respektera andras åsikter och genom att visa förtroende. 

Delad yrkeskunskap är mångdubbel yrkeskunskap som tar fram de bästa innovationerna. Kombinera olika slags kompetens och olika personer i projekten och blanda teamen. Godkänn också att all kompetens inte behöver finnas inom det egna företaget, utan skapa hellre nätverk med yrkesskickliga samarbetspartners. 


* * * 
En ny slags företagskultur uppstår inte på en gång, men det lönar sig att sträva efter det redan nu. Ett ihärdigt arbete för att skapa gemensamma värderingar ger belöning i form av ett resilient företag, där arbetstagarna förstår företagets riktning, mål och möjligheter både nu och i framtiden. De litar på sina yrkesfärdigheter, prövar kreativt nya saker och känner att de hör till en trygg och nära arbetsgemenskap. Ett sådant företag har de bästa förutsättningarna att ta emot nya utmaningar i en föränderlig omvärld.  

 

Läs mer: