Ordlista över invalidpensioner
Olika invalidpensioner är
- full invalidpension
- rehabiliteringsstöd
- delinvalidpension
- partiellt rehabiliteringsstöd.
På folkspråk kallas invalidpension ofta även sjukpension.
Med rehabiliteringspenning avses den utkomst som betalas under yrkesinriktad rehabilitering.
Invalidpension är en permanent pension, rehabiliteringsstöd är en pension för viss tid. Rehabiliteringsstöd för viss tid kan beviljas om man bedömer att arbetsförmågan kan återställas med hjälp av behandling eller rehabilitering. Om återställning med hjälp av behandling eller rehabilitering är osannolikt, kan det bli fråga om permanent invalidpension.
Partiellt rehabiliteringsstöd eller delinvalidpension kan beviljas när arbetsförmågan är försämrad, men man ännu kan arbeta delvis.
När kan du ansöka om invalidpension eller rehabiliteringsstöd?
Invalidpension eller rehabiliteringsstöd ansöks efter en långvarig sjukledighet, vanligtvis efter en av FPA beviljad sjukdagpenningsperiod. Förutsättningen för att få invalidpension är kontinuerlig arbetsoförmåga under ett års tid. Du kan ansöka om invalidpension om du inte är tillräckligt gammal för att få ålderspension.
Den vårdande läkaren anger i B-läkarutlåtandet om ansökan gäller invalidpension eller rehabiliteringsstöd för viss tid.
Läs närmare instruktioner om hur du ansöker om invalidpension eller rehabiliteringsstöd >
Invalidpensionens belopp
I vår webbtjänst får du en fullständig bedömning av beloppet av invalidpensionen och delinvalidpensionen. Beloppet av delinvalidpension är hälften av beloppet av full invalidpension.
Läs mer om beräkningen och fastställandet av pensionens belopp >
Vanliga frågor
Full invalidpension börjar vanligtvis när primärtiden för FPA:s sjukdagpenning upphört, dvs. cirka ett år efter att din arbetsoförmåga har börjat. Med primärtid avses när FPA:s sjukdagpenning upphör, varefter utbetalningen av pensionen kan börja.
Ibland blir vi tvungna att vänta på att få information från FPA om när sjukdagpenningen upphör. FPA meddelar uppgiften vanligtvis 6 månader efter att sjukdagpenningen börjat.
Delinvalidpension kan börja när du meddelar oss att du går i pension och din bruttoinkomst har sjunkit inom ramen för den inkomstgräns som nämns i förhandsbeslutet.
Rehabiliteringsstöd för viss tid upphör det datum som nämns i beslutet. Om din arbetsförmåga inte återställts under rehabiliteringen, kan du ansöka om fortsatt rehabiliteringsstöd genom att leverera ett nytt B-läkarutlåtande om ditt hälsotillstånd för fortsättningen.
Full invalidpension fortsätter alltid ända tills pensionsåldern, varpå den övergår till ålderspension till samma belopp. Delinvalidpension övergår också till ålderspension i pensionsåldern, men samtidigt fördubblas dess belopp, dvs. blir lika stor som full invalidpension.
Pensionsåldern för ålderspension efter invalidpension och delinvalidpension beror på när personen blivit arbetsoförmögen:
- Om arbetsoförmågan har börjat år 2017 eller därefter, blir invalidpensionen ålderspension vid den lägsta pensionsåldern för varje åldersklass.
- Om arbetsoförmågan har börjat år 2016 eller tidigare, blir invalidpensionen eller delinvalidpensionen ålderspension vid 63 års ålder.
- Om arbetsoförmågan har börjat före år 2006, blir pensionen ålderspension vid 65 års ålder.
Under invalidpensionen och delinvalidpensionen kan du arbeta upp till din personliga inkomstgräns, utan att det påverkar utbetalningen av din invalidpension.
Du kan beräkna inkomstgränsen i vår webbtjänst under ”Arbetspensionsutdrag och pensionskalkyler”, ifall du ännu inte ansökt om pension och fått ett pensionsbeslut.
Ifall du fått ett pensionsbeslut, ser du din personliga inkomstgräns i vår webbtjänst.
Inkomsterna får inte överskrida inkomstgränsen. Till inkomsterna räknas de löner som omfattas av förskottsinnehållning som du fått för arbete du gjort under pensionen, dvs. bruttoinkomster, t.ex. månadslön, semesterpenning och olika resultatbonusar. Hos företagare är förvärvsinkomster FöPL-försäkringens arbetsinkomst samt eventuella inkomster från ett arbetsavtalsförhållande.
Index som tryggar arbetspensionerna är arbetspensionsindexet och lönekoefficienten. Syftet med indexskyddet är att beakta förändringar i penningvärdet. Därför justeras pensionernas belopp varje år i enlighet med indexen.
Ibland blir vi tvungna att vänta på att det kommande årets pensionsindex fastställs innan vi kan beräkna pensionen och ge ett beslut. Indexen fastställs alltid senast i november under det gångna året, varefter pensionsbeslutet kan ges.