Rehabiliteringsplan
Efter att du fått ett förhandsbeslut om yrkesinriktad rehabilitering från Elo, fyll i rehabiliteringsplanen i vår webbtjänst.Vi fattar ett beslut om din rehabiliteringsplan. Vid behov får du stöd från en arbetscoach för att välja och planera en lämplig metod.
En bra rehabiliteringsplan är en viktig del av en lyckad yrkesinriktad rehabilitering. Om du har ett anställningsförhållande i kraft är det bra att göra planen i samarbete med företagshälsovården och personaladministrationen på arbetsplatsen.
Vad är en rehabiliteringsplan?
Sköt dina rehabiliteringsärenden på nätet
I Elos webbtjänst kan du bl.a.:
- fylla i en rehabiliteringsplan
- skicka bilagor och dokument
- ansöka om reseersättning
Gör så här:
Fundera på vilken av Elos yrkesinriktade rehabiliteringsmetod du kan använda för att återgå till eller fortsätta i arbetslivet
Sök svar på de här frågorna:
- Vilka är dina hälsomässiga begränsningar i arbetet?
- Hurdant arbete klarar du ännu av?
- Kan du utnyttja din tidigare arbetserfarenhet eller utbildning?
- Vilken av Elos yrkesinriktade rehabiliteringsmetod passar din situation?
Gör en rehabiliteringsplan
Efter att du har fått ett positivt förhandsbeslut om rehabiliteringen är det dags att utarbeta en rehabiliteringsplan. Rehabiliteringsplanen ska innehålla information om:
- rehabiliteringens tidtabell,
- rehabiliteringsmetod och
- vilka arbetsuppgifter som du hoppas kunna utföra med hjälp av rehabilitering.
Läs de detaljerade instruktionerna för planering av arbetsprövning och arbetsträning här.
Lämna in din rehabiliteringsplan till Elo
Skicka den färdiga rehabiliteringsplanen till Elo: logga in i webbtjänsten, gå till mellanbladet Rehabilitering och fyll i din rehabiliteringsplan.
Elo bedömer ändamålsenligheten i din plan. I Elos yrkesinriktade rehabilitering strävar man alltid efter att utnyttja din tidigare utbildning och arbetserfarenhet. Du kommer att få ett beslut om din rehabiliteringsplan.
Läs mer om rehabiliteringsåtgärderna
Arbetsprövning är den populäraste metoden för yrkesinriktad rehabilitering. Under arbetsprövningen arbetar du på en arbetsplats med uppgifter som passar ditt hälsotillstånd. Till exempel efter en lång sjukfrånvaro anpassas dina arbetsuppgifter för ditt hälsotillstånd. Målet att övergå till heltidsarbete.
I arbetsprövningen arbetar du minst 20 timmar per vecka. Målet är att gradvis öka din arbetstid till heltid under prövningen. Din arbetstid kan också vara heltid från början. Arbetsprövningen varar vanligtvis 1–3 månader. Den kan förlängas med ytterligare 1–3 månader av välgrundade skäl. Den totala längden kan vara högst 6 månader. Arbetstiden under arbetsprövningen påverkar inte beloppet av rehabiliteringsförmånen. Under en avlönad arbetsprövning betalar vi rehabiliteringsförmånen till din arbetsgivare.
Under arbetsprövningen kan du i regel inte ta semester. Kontrollera i första hand med din arbetsgivare om möjligheten till arbetsprövning.
Läs mer om arbetsprövning.
Innehållet i dina arbetsuppgifter och eventuell utbildning ska schemaläggas minst månadsvis. Arbetsträning varar vanligtvis 6–18 månader. Långa arbetsträningar är ofta avlönade.
Läs mer om arbetsträning.
Utbildningen kan vara en kurs, yrkesinriktad delkompetens, grundexamen, yrkesexamen, specialyrkesexamen eller yrkeshögskoleexamen. Utbildningen kan genomföras som lärlingsutbildning, utbildningsavtal eller när- eller distansundervisning. Elo stöder inte studievägar, öppna högskole- eller universitetsstudier eller andra liknande studier som inte leder till examen. Studierna måste vara på heltid. Elo kan stödja en examen och dess längd kan vara högst 4 år.
Elo betalar rehabiliteringsförmån under utbildningen. Om utbildningen genomförs som lärlingsutbildning, betalas rehabiliteringsförmånen till arbetsgivaren motsvarande lönedelen.
Läs mer om utbildning.
Elo betalar rehabiliteringsförmån till företagaren under arbetsprövningen. Näringsstöd kan beviljas för inköp av arbetsredskap och maskiner relaterade till yrkesutövning.
Läs mer om yrkesinriktad rehabilitering för företagare.