Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Arbetsplatsrehabilitering, det vill säga arbetsprövning och arbetsträning

General / Default image alt attribute

Arbetsplatsrehabilitering är det primära alternativet i Elos yrkesinriktade rehabilitering. Det innebär arbete på en arbetsplats och kan vara antingen arbetsprövning eller arbetsträning. Syftet är att stödja din återgång till arbete, anställning i en ny roll eller att utvärdera lämpligheten av ett nytt område för dig.

 

Hur ordnas arbetsplatsrehabilitering?

Ta reda på från din arbetsgivare om arbetsplatsrehabilitering kan genomföras på din arbetsplats. Diskutera arbetsplatsrehabilitering med din arbetsgivare och företagshälsovården, till exempel vid ett företagshälsomöte. Arbetsuppgifterna anpassas till din hälsa i samarbete med företagshälsovården och arbetsgivaren. Målet med arbetsplatsrehabilitering kan också vara att bekanta dig med nya arbetsuppgifter som passar din hälsa.

Om din nuvarande arbetsgivare inte kan erbjuda arbete som passar din hälsa eller om du inte har ett giltigt anställningsavtal, kan vi stödja din arbetsplatsrehabilitering på en ny arbetsplats. Då kan du överväga möjliga arbetsplatser där din kompetens skulle vara till nytta. Du kan söka en ny arbetsgivare för arbetsplatsrehabilitering på den öppna arbetsmarknaden. Om du behöver hjälp med att hitta en arbetsgivare kan du be Elo om en arbetscoach. Elo har inga färdiga platser för arbetsplatsrehabilitering.

Läs mer om arbetscoacher >

Vad är målet med arbetsplatsrehabilitering?

Målet med arbetsplatsrehabilitering är att hitta ett arbete som passar din hälsa och som du kan fortsätta med efter rehabiliteringen. Liknande arbetsuppgifter bör finnas tillgängliga efter rehabiliteringen.

 

Arbetsprövning

Arbetsprövning är den populäraste metoden för yrkesinriktad rehabilitering. Under arbetsprövningen arbetar du på en arbetsplats i uppgifter som passar din hälsa. Till exempel, efter en lång sjukfrånvaro anpassas dina arbetsuppgifter för att passa din hälsa, med målet att övergå till heltidsarbete.

Under arbetsprövningen arbetar du minst 20 timmar per vecka. Målet är att gradvis öka din arbetstid till heltid under prövningen. Din arbetstid kan också vara heltid från början. Arbetsprövningen varar vanligtvis 1–3 månader och kan förlängas med ytterligare 1–3 månader av giltiga skäl. Den totala längden kan vara upp till 6 månader.

Under arbetsprövningen kan man i regel inte ta ledigt.

Läs mer om arbetsprövning i Telas rehabiliteringsrekommendation

Arbetsträning

I arbetsträning arbetar du på en arbetsplats och lär dig ett nytt jobb. Det passar när arbetsprövning inte räcker för att övergå till ett nytt jobb och en längre introduktionstid behövs. Förutom arbete på plats ingår vanligtvis studier, som kurser. Du har heltid i arbetsträning. Innehållet i dina arbetsuppgifter och eventuell utbildning bör schemaläggas minst månadsvis. Arbetsträning varar vanligtvis 6–18 månader. Längre träningperioder är ofta avlönade.

Läs mer om arbetsträning i Telas rehabiliteringsrekommendation

Hur gör jag en plan för arbetsprövning eller arbetsträning?

Kom överens med din arbetsgivare om följande angående din arbetsplatsrehabilitering:

  • Start- och slutdatum
  • Arbetstid och eventuella ökningar
  • Arbetsuppgifter
  • Uppföljning på arbetsplatsen och inom företagshälsovården, schema för uppföljningsmöten
  • Om det är avlönat eller oavlönat
  • Om du kan fortsätta i samma uppgifter efter rehabiliteringen
  • I arbetsträning, framsteg i arbetsuppgifter och eventuell utbildning minst månadsvis

När du har kommit överens om ovanstående, fyll i rehabiliteringsplanen i vår webbtjänst.

Du får ett beslut om din plan från oss inom cirka två veckor.

Hur gör jag ett avtal med arbetsgivaren?

Beslutet om planen innehåller ett avtal som du undertecknar med arbetsgivaren. Avtalet skickas direkt till arbetsgivaren för underskrift om de använder Elos företagskunders webbtjänst. Underteckna och skicka avtalet till Elo.

Du får ett beslut om rehabiliteringsförmånen från oss inom cirka två veckor.

Vad är bra att komma ihåg under arbetsplatsrehabilitering?

  • meddela Elo om din sjukfrånvaro är längre än en vecka eller om du har återkommande frånvaro och skicka ditt läkarintyg via vår webbtjänst
  • om din arbetsplatsrehabilitering inte går enligt plan, till exempel om arbetstimmarna inte kan ökas enligt planen, meddela Elo eller kontakta din arbetscoach om du har en
  • Elo kan inte ta ställning till juridiska frågor som rör anställningsförhållandet

Vad händer när arbetsplatsrehabiliteringen avslutas?

  • fyll i feedbacken för arbetsplatsrehabiliteringen på vår webbtjänst under fliken Rehabilitering
  • arbetsgivaren fyller i feedbackformuläret som kommit från Elo
  • om du ansöker om förlängning av arbetsprövningen, skicka ett arbetsplatsmötesprotokoll eller annat medicinskt dokument där förlängning av arbetsprövningen rekommenderas till oss via vår webbtjänst
  • om arbetsgivaren inte kan erbjuda dig en arbetsplats efter arbetsplatsrehabiliteringen, kan du kontakta TE-tjänsterna

Företagarens arbetsprövning

Företagarens arbetsprövning är arbete i ditt eget företag. Elo kan stödja en företagare eller en blivande företagare med arbetsprövning i det egna företaget.

Läs mer om företagarens arbetsprövning >


Betald eller obetald arbetsplatsrehabilitering?

Vi betalar rehabiliteringsförmån under arbetsplatsrehabiliteringen. Arbetstiden påverkar inte beloppet av rehabiliteringsförmånen. Arbetsplatsrehabilitering kan vara betald eller obetald.

Under obetald arbetsplatsrehabilitering:

  • får du rehabiliteringspenning från Elo
  • du kan ansöka om reseersättning för resor under arbetsplatsrehabiliteringen via vår webbtjänst. Reseersättningar betalas enligt Telas rekommendation
  • vi tecknar en lagstadgad olycksfallsförsäkring för dig
  • Elo ersätter inte arbetsplatsmåltider.

Läs mer:

Utkomst och ersättningar under rehabilitering >

Telas rehabiliteringsrekommendation om reseersättningar under rehabilitering

Under betald arbetsplatsrehabilitering:

  • arbetsgivaren betalar lön till dig
  • lönen betalas enligt heltidsarbete, även om du arbetar deltid
  • rehabiliteringspenningen betalas till arbetsgivaren. Om din rehabiliteringspenning är större än din lön, betalar vi mellanskillnaden till dig. Om lönen någon månad är lägre än avtalat, ansvarar arbetsgivaren för att betala mellanskillnaden mellan lön och rehabiliteringsförmån till dig
  • vi ersätter inte resekostnader, eftersom du kan dra av dem i din beskattning