Ålderspension
Du kan gå i ålderspension tidigast när du uppnått din lägsta pensionsålder. Varje åldersklass har en egen pensionsålder, som fastställs enligt födelseåret.
Lägsta åldern för ålderspension:
Födelseår Pensionsålder
Född 1954 och tidigare 63 år
1955 63 år 3 mån.
1956 63 år 6 mån.
1957 63 år 9 mån.
1958 64 år
1959 64 år 3 mån.
1960 64 år 6 mån.
1961 64 år 9 mån.
1962–1964 65 år
Broschyres och blanketter
Sköt dina pensionsärenden på nätet
I webbtjänsten kan du bl.a.
- Se en förhandsberäkning av din pension.
- Granska ditt pensionsutdrag.
- Ansöka om ålderspension.
- Välja den pappersfria tjänsten eller kontrollera ditt dokument i den elektroniska webbtjänsten för privatkunder.
- Som pensionstagare skriva ut ett pensionsintyg, anmäla om ändringar som inverkar på pensionsutbetalningen och beställa ett nytt pensionskort.
Ålderspensionen börjar
Din ålderspension kan börja från ingången av den månad som följer efter att du uppnått din lägsta pensionsålder. Det lönar sig att ansöka om pension cirka två veckor innan pensionen är avsedd att börja.
Ålderspension förutsätter att din anställning upphör innan ålderspension börjar. Meddela din arbetsgivare i god tid om att du avser att gå i pension och säg upp din anställning med iakttagande av normal uppsägningstid. Om du går i ålderspension först i din högsta pensionsålder, krävs det inte att anställningen upphör för att du ska få ålderspension.
Företagarverksamhet behöver inte upphöra när ålderspensionen börjar. Företagare kan obegränsat fortsätta sin företagarverksamhet vid sidan av ålderspension utan att ha en FöPL-försäkring och utan att betala FöPL-avgifter. Företagare kan också ta en frivillig FöPL-försäkring vid sidan av pensionen, vilket innebär att företagaren tjänar in ytterligare pension för arbetet.
Ju längre du arbetar, desto större pension intjänar du. Pension tillväxer ända fram till den högsta pensionsåldern som är:
- 68 år för dem som är födda 1957 och tidigare
- 69 år för dem som är födda 1958–1961
- 70 år för dem som är födda 1962 och senare.
Ålderspension i olika levnadssituationer
Som arbetslös tryggas din försörjning av arbetslöshetsskyddet. Om du hör till en arbetslöshetskassa, kan du få inkomstrelaterad dagpenning från kassan. Om du inte hör till en kassa, kan du få grunddagpenning från FPA. Om du inte är berättigad till arbetslöshetsdagpenning, kan du få arbetsmarknadsstöd från FPA. Arbetslöshetsskydd betalas högst upp till 65 års ålder och efter det kan du endast få arbetslöshetsskydd under permittering.
Arbetslöshetsdagpenning betalas för högst 500 dagar. En arbetstagare kan emellertid få arbetslöshetsdagpenning för tilläggsdagar, förutsatt att arbetstagaren:
- har varit i arbete som ger rätt till pension i minst fem år under de senaste 20 åren
- är född 1955–1956 och fyller 60 år innan arbetslöshetsdagpenning har betalats för maximitiden på 500 dagar eller
- är född 1957 och senare och fyller 61 år innan arbetslöshetsdagpenning har betalats för maximitiden på 500 dagar.
Du kan granska din rätt till arbetslöshetsdagpenning samt dagpenningens belopp hos din arbetslöshetskassa. Information om arbetslöshetsskyddet fås även från FPA eller Arbetslöshetskassornas samorganisation.
För arbetslöshetsdagpenning intjänas pension fram till den lägsta pensionsåldern.
En arbetslös arbetstagares rätt till ålderspension
Du kan få ålderspension från 62 års ålder, om du då får arbetslöshetsdagpenning för tilläggsdagar och du är född före 1958. Pensionen börjar tidigast från ingången av den månad som följer efter att maximitiden på 500 dagar uppnås, fastän du skulle fylla 62 år före det. I ålderspension utbetalas den pension som intjänats utan förtidsminskning.
Om du uppnår din lägsta pensionsålder under maximitiden för arbetslöshetsdagpenning, kan du antingen ansöka om ålderspension redan vid din lägsta pensionsålder eller fortsätta att ta ut arbetslöshetsdagpenning ända fram till 65 års ålder och ansöka om ålderspension först då.
Om du inte har rätt till arbetslöshetsdagpenningens tilläggsdagar, kan du ansöka om ålderspension i din lägsta pensionsålder.
En arbetslös företagares rätt till ålderspension
En företagare kan gå i ålderspension tidigast efter att ha uppnått sin lägsta pensionsålder. En företagare har inte rätt till arbetslöshetsdagpenningens tilläggsdagar och därför är det inte heller möjligt att gå i pension utifrån tilläggsdagarna innan den lägsta pensionsåldern har uppnåtts.
Det behövs ingen särskild ansökan om ålderspension som beviljas efter invalidpension utan pensionen ändras automatiskt till ålderspension. Tidpunkten för när pensionen ändras till ålderspension är beroende av när din invalidpension har beviljats:
- i din lägsta pensionsålder, om din arbetsoförmåga har börjat 2017 eller senare
- vid 63 års ålder om din arbetsoförmåga har börjat 2006–2016
- vid 65 års ålder om din arbetsoförmåga har börjat redan 2005 eller tidigare.
Om du har arbetat vid sidan av pensionen, ska den pension som intjänats för detta arbete sökas separat. Om ditt arbete har upphört, kan du lämna in en ansökan då invalidpensionen ändras till ålderspension. Om arbetet fortsätter, kan du ansöka om att få pensionen utbetald efter att arbetet har upphört. Det har varit möjligt att tjäna in ytterligare pension för arbete vid sidan av pensionen sedan 2005. Pension tillväxer ända upp till den högsta pensionsåldern.
Om du får partiell förtida ålderspension, kan du tidigast gå i ålderspension när du uppnår din lägsta ålder för ålderspension. Din huvudsyssla måste också upphöra: försvärsarbetet ska upphöra, företagarverksamhet kan däremot fortsätta. FöPL-försäkringsskyldigheten upphör emellertid.
Kom ihåg att fylla i ansökan om ålderspension i Elos webbtjänst för privatkunder.
Det lagstadgade pensionsskyddet kan kompletteras med en frivillig tilläggspensionsförsäkring som du antingen tecknar åt dig själv eller som din arbetsgivare tecknar åt dig.
Tilläggspension som din arbetsgivare tecknat kan innehålla rätt till en lägre pensionsålder, som även ger dig rätt att ta lagstadgad ålderspension i en lägre pensionsålder. I sådana situationer får du en förhandsberäkning av beloppet av din arbetspension när du skickar ett meddelande i Elos webbtjänst för privatkunder.
Närmare information om frivillig tilläggspension får du antingen från det bolag, i vilket tilläggspension har tecknats, eller av din arbetsgivare.
Utöver arbetspension kan du i form av ålderspension även få folkpension från Fpa, om beloppet av din arbetspension beroende på familjeförhållandena inte överstiger 1 157,71 – 1 299,88 euro i månaden. Det bör emellertid observeras, att folkpensionen har en egen åldersgräns för ålderspension.
Ålderspension enligt folkpensionen kan beviljas tidigast vid 65 års ålder. Om du har rätt till folkpension, kan du besluta om du tar ut den i förtid redan innan du fyller 65 år. Åldersgränsen för förtida folkpension är 63 år. Åldersgränsen stiger till 64 år för dem som är födda 1958–1961.
Förtida folkpension gör en bestående minskning i pensionsbeloppet. I pensionen görs en förtidsminskning som är 0,4 procent för varje månad som pensionen tidigareläggs. Om du ansöker om folkpension först vid 65 års ålder, görs det ingen förtidsminskning.
Om du samtidigt ansöker om ålderspension både enligt arbetspension och folkpension, räcker det med en ansökan i Elos webbtjänst. Närmare information om folkpension får du från FPA.