Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Företagare – utnyttja dina styrkor!

/ Artikel

 

Arbetslivet ändras och vi arbetar allt oftare i företagarliknande förhållanden. En del blir entreprenörer på heltid medan andra extraknäcker vid sidan av sin huvudsyssla. När man startar eget stiger en fråga upp framom andra: vad krävs det egentligen för att man ska lyckas med företagardrömmen?

Ett som är säkert är att vem som helst kan bli företagare: det finns ingen viss människotyp som till sina egenskaper skulle lämpa sig bättre än andra till företagaryrket. Men vissa särdrag såsom förmåga att ta initiativ och förändringsvilja är till stor nytta i den osäkerhet som är så typisk för företagarlivet.

– Jag anser att redan det att man driver ett eget företag utvecklar resiliens, säger Päivi Pärkkä som arbetar som Utvecklingschef av arbetsförmåga inom arbetsförmågetjänsterna på Elo.

Framgångsrika företagare har också ofta ett passionerat förhållande till sitt arbete och upplever att de gör något meningsfullt.

– Visst är det coolt att kunna arbeta med något sådant man gillar och tjäna sitt levebröd på det. Då arbetet känns meningsfullt och ger glädje förebygger det också arbetsrelaterad belastning.

Dra nytta av dina styrkor

Som företagare får man och bör man dra nytta av sina styrkor. Om man är osäker om sina starka sidor, kan man vända sig till sitt nätverk för att reda ut dem.

– Det lönar sig också att be om feedback från kunderna, tipsar Pärkkä. Feedbacken stärker de egenskaper som företagaren behöver för att klara sig.

Ett bra sätt att utveckla sin kompetens och sina specialkunskaper är att skaffa en mentor. Redan på ett år hinner man utbyta massvis med idéer och tankar och få respons på dem.

– Att bolla idéer är bra för vem som helst som vill utvecklas och se framåt. Utöver olika mentorprogram kan man fråga hjälp av personer som inspirerar en.

Vänd svagheterna till styrkor

När man ser sina styrkor klart, lägger man ofta också märke till de drag som måste utvecklas. Svagheterna är inte ett hinder för företagande – om man bearbetar dem kan man vända dem till något positivt.

Yrkeskunskaper upprätthålls och utvecklas med hjälp av utbildning, övriga företagarfärdigheter finslipas med systematisk övning.

– Ofta lär man sig nytt när man är tvungen att göra det, säger Pärkkä. Om man inte har som vana att arbeta särskilt strukturerat, är det dags att lära sig när det blir kris. Mycket nytt föds under tvång.

Vill man nå framsteg är det viktigt att ibland stanna upp och lägga märke till allt det man lärt sig.

– Ifall det är något man nästan skulle vilja skämmas över, kan man nu glädjas över det att man utvecklats, skrattar Pärkkä.

En framgångsrik företagare tar hand om sig själv och sitt nätverk

För att man ska nå framgång är det också viktigt att utveckla företagarkunskaperna och ta hand om orken.

– Både kreativiteten och återhämtningen lider då man är belastad, påminner Pärkkä. Företagsbyråkratin kan i sig förorsaka stress.

Företagarcentraler, banker och försäkringsbolag ger massor av råd och praktiska tips till hur man ska sköta pappersjobbet. Pärkkä sporrar att utnyttja alla.

Företagarens nätverk är särskilt viktiga för orken. Yrkesgemenskaper stärker sakkunskapen medan företagarkolleger, vänner och familj peppar i vardagen.

– Åtminstone till en början kan det vara jätteensamt att arbeta som företagare. Då man startar eget ska man modigt gå med i allt och lära känna andra företagare, säger Pärkkä.

Vad anser Pärkkä då om företagarglöden? Är den ett måste om man vill bli företagare?

– Att arbeta som företagare brukar vanligtvis blåsa eld i glöden, skrattar Pärkkä. Hon vet av erfarenhet att mycket gott uppstår när man själv kan inverka på sitt arbete.

Det framgår också ur den förfrågan Elo och Företagarna i Finland lät utföra vid årsskiftet. Även om företagarnas stressnivåer stigit under pandemin, finner 80 procent dagligen inspiration i sitt arbete.t

– Den kan ibland kännas besvärligt, men positivt arbetsengagemang hjälper över det värsta.

Teckna en FöPL-försäkring från Elo >

Sök efter artiklar och nyheter