Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Yrittäjä – tunnista omat vahvuutesi!

/ Artikkeli

 

Työelämä muuttuu yhä yrittäjämäisemmäksi ja osa meistä löytää jatkossa itsensä yrittäjänä, joko palkkatyön ohessa tai täysipäiväisenä itsensätyöllistäjänä. Uusi yrittäjä saattaa miettiä, mitä vahvuuksia yrittäjäunelman toteuttamiseen tarvitaan.

Huolestuneille tiedoksi – ei ole varmastikaan mitään yhtä tiettyä ihmistyyppiä, joka ominaisuuksiltaan soveltuisi erityisen hyvin yrittäjäksi. Mutta yrittäjyydelle tunnuksenomaisessa epävarmuudessa tietyt ominaispiirteet kuten oma-aloitteisuus ja muutoskyvykkyys ovat eduksi.

– Mielestäni yrittäjänä toimiminen nimenomaan ruokkii muutosjoustavuutta, Elossa työkykyjohtamisen kehittämispäällikkönä työskentelevä Päivi Pärkkä sanoo.

Menestyvien yrittäjien taustalta löytyy usein myös intohimo työtä kohtaan ja tunne siitä, että tekee jotain merkityksellistä.

– Onhan se makeaa, että voit tehdä sellaista, josta pidät ja saat elantosi siitä. Tällainen työn merkityksellisyyden ja työn imun kokeminen ehkäisee myös monia työn kuormitustekijöitä.

Omat vahvuudet hyötykäyttöön

Yrittämisessä omia vahvuuksiaan saa ja pitääkin hyödyntää. Jos on epävarma omista vahvuuksistaan niitä voi selvitellä esimerkiksi verkostonsa kanssa.

– Palautetta kannattaa pyytää myös asiakkailta, Pärkkä vinkkaa. Palaute ruokkii niitä ominaisuuksia, joilla yrittäjä porskuttaa eteenpäin.

Hyvä tapa kehittää omaa osaamistaan ja erityistaitojaan on hakeutua mukaan mentorointiin. Esimerkiksi vuoden kestävän mentoroinnin aikana ehtii jo vaihtaa paljon ideoita ja saada kaikupohjaa ajatuksilleen.

– Kenen tahansa, joka haluaa eteenpäin ja kehittyä, kannattaa pallotella ajatuksiaan jonkun kanssa. Erilaisten mentorointiohjelmien lisäksi apua kannattaa kysäistä rohkeasti henkilöltä, joka inspiroi.

Heikkouksista vahvuuksia

Omien vahvojen puolien tutkiskelu johdattaa yleensä myös kehityskohteiden äärelle. Heikkoudet eivät ole este yrittämiselle – työstämällä ne voi kääntää vahvuuksiksi.

Siinä missä ammatillista osaamista voi ylläpitää ja kehittää kouluttautumalla, muut yrittämisessä tarvittavat taidot kohenevat systemaattisella harjoittelulla.

– Yksi hyvä kehittäjä on pakko, Pärkkä sanoo. Jollei esimerkiksi ole kovin järjestelmällinen ihminen, viimeistään kriisissä sitä on ehkä opeteltava. Pakon edessä syntyy paljon uutta.

Edistymisen kannalta tärkeää olisi välillä myös pysähtyä ja katsoa taaksepäin. Näin aikaa jää niiden asioiden huomaamiseen, mitä on jo oppinut.

– Jos jokin asia näin jälkikäteen mietittynä jopa hieman nolottaa, voi ainakin olla tässä hetkessä silloin iloinen, että kehitystä on tapahtunut, Pärkkä naurahtaa.

Yrittäjän voimavarat ja verkosto menestyksen taustalla

Menestyksen kannalta keskeistä on myös yrittäjätaitojen kartuttaminen sekä omista voimavaroista huolehtiminen.

– Kuormituksessa luovuus ja palautuminen kärsivät, Pärkkä muistuttaa. Myös yrittämiseen liittyvä byrokratia voi stressata.

Yrittäjäkeskukset, pankit ja vakuutusyhtiöt jakavat valtavasti tietoa ja käytännön vinkkejä paperiasioiden selvittämiseen. Pärkkä kannustaa hyödyntämään kaikkia.

Yrittäjän jaksamiselle erityisen tärkeitä ovat yrittäjän verkostot. Ammatillinen yhteisö vahvistaa asiantuntijuutta, yrittäjäkollegat ja yrittäjän lähipiiri tsemppaavat arjessa.

– Yrittäminen voi erityisesti alkuaikoina olla hyvin yksinäistä. Yrittäjäksi ryhtyvän kannattaakin rohkeasti laittaa itsensä likoon ja tutustua toisiin yrittäjiin, Pärkkä sanoo.

Mitä Pärkkä on mieltä kuuluisasta yrittämisen kipinästä? Onko se välttämätöntä kun ryhtyy yrittäjäksi?

– Yrittäjänä oleminen usein jo itsessään synnyttää sitä kipinää lisää, Pärkkä nauraa. Kokemuksesta hän tietää, että paljon hyvää tapahtuu, kun pääsee vaikuttamaan omaan työhönsä.

Siitä kertoo myös Elon ja Suomen Yrittäjien vuodenvaihteessa teettämä Menesty yrittäjänä -kyselytutkimus. Vaikka yrittäjien stressitasot ovat korona-aikana nousseet, jopa 80 prosenttia yrittäjistä innostuu omasta työstään päivittäin.

– Vaikka välillä olisikin hankalaa, positiivinen työn imu kantaa.

Ota YEL-vakuutus Elosta >


Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>