Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Melina Näätänen från Rokmind är stolt över att vara företagare och är inte rädd för att förverkliga sina drömmar

/ Artikel

melina_naatanen
Melina Näätänen (f.d. Niemi) är en företagare och företagsledare med lång erfarenhet. Hon är även författare och har varit mental tränare för Finlands herrjuniorlandslag i hockey. Hon råder alla företagare att komma ihåg vad som inspirerar dem, att lära sig ha balans i livet och sätta mål för att nå sina drömmar.   
– Jag är oerhört stolt över ordet företagare. Vi skapar arbetsplatser, välfärd och framgång. 

Melina Näätänen har många järn i elden och går upp i allt nytt och intressant med en brinnande iver. Hennes namn förknippas ofta med ordet framgångsrik, men själv beskriver hon sig mer som en framåtsträvare. 

– Jag har alltid velat gå framåt och jobba hårt för det. Jag ser mig omkring, hittar en gnista och inser att det här kanske kunde vara min grej. 

Melina Näätänen tror på att ha drömmar och mål. Hon har gett ut boken Menestyksen portaat om hur man kan förverkliga sina drömmar. Enligt Näätänen handlar stegen till framgång om att ställa upp ett inspirerande mål för sig så högt som möjligt och fundera noggrant på varje steg, dvs. etappmål, för att nå målet. Vi når inte framgång med ett enda stort språng, vi måste avancera ett steg i taget. Det är viktigt att vi fokuserar på vad vi själva vill, inte på vad andra trycker, säger Näätänen. 

Näätänen har alltid människan i centrum. Företagare i synnerhet klarar sig inte ensamma, säger hon.
 
– Oavsett om du är ensamföretagare eller ägare av ett stort företag klarar du dig inte ensam. Det är absolut nödvändigt att företagaren omger sig med människor som ger energi och inte stjäl energi. Alla företagare ställs i något skede inför oväntade och till och med stora utmaningar och då är det oerhört viktigt att ha en lösningsorienterad människa bredvid sig. Jag ser ofta att folk hänger i grupper som beklagar sig över all världens elände, och det är verkligen inget som för oss framåt. 
 
Oavsett om det är fråga om elitidrott eller affärsliv är det ofta samma regler som gäller, konstaterar hon. 

– Vi är rädda och nervösa för samma saker och brottas med samma tankar. Ofta tänker vi att framgång är detsamma som pengar. Jag anser att om vi gör något som känns viktigt för oss kommer vi att nå lycka och framgång.

 melina_naatanen2

Företagare behöver omge sig med människor som ger energi och inte stjäl energi, konstaterar Melina Näätänen

Du är väl inte fixerad vid illusionen om effektivitet?

I företagarnas ofta ganska stressiga vardag är det enligt Näätänen viktigt att lära sig fokusera. Hjärnan klarar bara av att koncentrera sig på en sak i taget.

– Det är därför oerhört viktigt att vi lär oss koncentrationens ädla konst. Vi har en förmåga att leva i framtiden och i det förgångna, men varför kan vi inte bara leva i nuet? 

Särskilt skadligt är det att multitaska – illusionen om att vara effektiv, anser hon.
 
– Vi är vana vid att vara nåbara via alla kanaler samtidigt. Hjärnan kan bara fokusera på en uppgift åt gången och vi kan absolut inte göra allt på samma gång. Mitt råd är därför, gör det du gör med omsorg. Ta en liten paus efter varje uppgift, släpp uppgiften och förbered dig medvetet inför nästa. Det lönar sig även att skriva ner uppgifter genast, så att inte hjärnan överbelastas. Du får betydligt mer plats i kalendern när du gör allt koncentrerat.

Hon uppmuntrar även företagare att komma ihåg sina målsättningar. 

– Vi har alla ett tydligt mål som inspirerar oss i vår verksamhet och det gäller att hela tiden hålla det i sikte. Det är bra att stanna upp med jämna mellanrum och fundera på om du verkligen gör sådant som tar dig mot målet eller bort från det. Vi måste göra oss av med tidskrävande och onödiga faktorer som stör arbetet. 

Näätänen pratar om att förlora sig i obetydliga, irrelevanta detaljer eller struntsaker som hon kallar det. 

– När fartblindheten slår till är det struntsakerna som skriker på vår uppmärksamhet mest. Då gäller det att komma ihåg att struntsaker inte leder någonstans. Prioritera och ha ett tydligt mål – med det kommer du långt. Det är även bra att komma ihåg att alla dagar inte är roliga, men det finns någonting bra i alla dagar. 

melina_naatanen3

Jag känner mig oerhört stolt över att vara företagare, säger Melina Näätänen från Rokmind

Tänk om du ändå skulle våga?

Ta på dig din egen syrgasmask först innan du hjälper andra, ger Näätänen som tips till alla företagare. Du menar alltså att ha balans i livet? 

– Som företagare är det absolut nödvändigt att ha balans. Det kräver själviskhet och aktiviteter som ger återhämtning. Det finns ingen som orkar jobba 12 timmar per dag 365 dagar i året. Kom ihåg att sova och göra någonting avkopplande på fritiden som ger dig energi. Det kan vara någon form av idrott, men det kan lika gärna vara knyppling. Huvudsaken är att det är egentid, något som känns meningsfullt, ger energi och tar bort tankarna från jobbet. 

Det finns mycket som är bra inom den finländska företagsvärlden, säger Näätänen. 

– Vi har ett gediget kunnande, vi klarar av att utnyttja digitala system och vi kan ta fram faktabaserade, bra lösningar. Vi har viljan att göra rätt. 

Enligt henne kunde vi ändå ibland använda oss mer av en slags tänk om-mentalitet när vi skapar nytt. 

– Många av oss företagare är nästan lite väl kompetensfokuserade. Ibland kunde det vara bra att tänka: tänk om, kanske jag skulle våga prova ändå? Företagare överskattar ofta vad de kommer att kunna åstadkomma på ett år, men underskattar vad de kan få gjort inom fem år. 

Enligt Näätänen är det ofta rädslan för att misslyckas som hindrar oss från att göra något. 

– Det är lätt hänt att rädslan för att misslyckas och tanken på vad andra ska tänka börjar styra vad vi gör. Det tar ifrån oss vår funktionsförmåga och hämmar oss. Vi måste komma ihåg att vi inte alltid kan lyckas. Alla råkar vi ut för oväntade vändningar ibland och vi måste helt enkelt bara lära oss att stå ut med dem. För när allt kommer omkring kan man säga att så länge det finns konkurrenter, finns det business. Utan oss företagare skulle rätt många arbetstagare i Finland inte ha ett jobb att gå till. 

Melinas steg till framgång för företagare:

  1. Våga drömma! 
    ”Tänk utanför boxen ibland och utmana dig själv. Tänk om du ändå skulle våga?”
  2. Sov tillräckligt.
    ”Om du inte sover, kommer du inte att kunna vara innovativ. ”Balans i arbetslivet betyder även att du orkar vara en bra människa mot dina närmaste.”
  3. Ge inte upp. 
    ”Ibland dyker det upp oväntade utmaningar. Då är det viktigt att du har lösningsorienterade människor omkring dig och en vilja att försöka igen.”
  4. Ha semester. 
    ”Superledare och -företagare är så ´old season´. Det sättet att tänka kan vi spola ner i toaletten direkt. En företagare som inte vilar och aldrig tar ut semester kommer inte att klara sig i längden.”
  5. Det finns inga förlorare.
    Vi vinner eller förlorar inte, vi vinner eller lär oss något. När du råkar ut för en motgång ska du tänka: vad kan jag lära mig av det här och hur kan jag göra saker och ting på ett annat sätt nästa gång. Det är när allt kommer omkring bara saker.”

 

Melina Näätänen har varit kund hos Arbetspensionsbolaget Elo i över fem år. ”Jag ger Elos tjänster betyget 6/5, allt har verkligen fungerat mycket bra med dem.” 

Du kan alltid kontakta Elos kundtjänst i ärenden som gäller företagarens FöPL, tfn 020 694 744 (vardagar kl. 8–17). Läs mer om FöPL-försäkring >

Sök efter artiklar och nyheter