Suoraan sisältöön

Toimivan työkulttuurin palapeli – johtamisperiaatteet luovat pohjaa erinomaiselle henkilöstökokemukselle

/ Artikkeli

Työeläkeyhtiö Elon ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliö
Organisaation menestys ja henkilöstön hyvinvointi perustuvat moneen asiaan, joista yksi merkittävin on johtaminen. Yhtenäiset johtamisperiaatteet ovat avainasemassa luomassa hyvää toimintakulttuuria ja luottamusta organisaatiossa.
Erinomainen henkilöstökokemus on organisaation menestyksen ja kasvun kulmakivi, joka syntyy monista asioista, mitä henkilöstö kokee työsuhteen elinkaaren aikana. Yksi merkittävä rakennuspalikka henkilöstökokemuksessa on yhtenäinen tapa johtaa, jota voidaan rakentaa johtamisperiaatteiden avulla. Johtamisperiaatteet tekevät johtamisesta ennakoitavaa ja läpinäkyvää. Kaikille on selvää, mitä johtamiselta voi odottaa. Elon ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliö korostaa johtamisperiaatteiden merkitystä. Ne luovat puitteet hyvinvoivalle ja motivoituneelle henkilöstölle sekä luovat psykologista turvallisuutta.

Johtamisperiaatteiden avulla varmistetaan, että johtaminen on tasalaatuista, sillä se lisää oikeudenmukaisuuden tunnetta. Myös esihenkilöille on selvää, mitä heiltä odotetaan johtamistyössään. Periaatteet tarjoavat yhtenäisen toimintamallin ja työympäristön. Ne auttavat myös luomaan yhtenäistä kulttuuria ja vahvistavat yhteisöllisyyttä. 

Johtamisperiaatteet juontuvat strategiasta

Johtaminen on organisaation tärkein työkalu strategian viemisessä käytäntöön sekä yrityksen arvojen toteuttamisessa. On tärkeää, että johtamisperiaatteet ovat jaettuja johdon, esihenkilöiden ja koko henkilöstön kesken, sillä ne muodostavat myös keskeisen perustan organisaation työkulttuurin rakentamiselle. Kun työntekijät hahmottavat organisaation toimintaa kokonaisvaltaisesti, he osaavat myös toimia sen linjausten mukaisesti.

– Johtaminen ei ole yksin johdon ja esihenkilöiden vastuulla, vaan koko työyhteisön on ymmärrettävä johtamisen periaatteet. Usein johtamisen vastinparina kulkevatkin työyhteisötaidot, Heliö sanoo. 

Johtaminen ja työyhteisötaidot tukevat toisiaan ja luovat toimivan työkulttuurin. Yhdessä arvojen ja strategian kanssa ne muodostavat kokonaisuuden, joka ohjaa organisaation toimintaa. Näiden elementtien yhteensovittaminen luo toimivan palapelin menestyksen tueksi. 

– Jokaisen työntekijän olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, miten hän yksilönä on suhteessa esihenkilöön ja koko työyhteisöön, ja miten kukin voi itse edistää yhteistä toimintakulttuuria, Heliö jatkaa.

Yhdenmukainen johtaminen

Yhtenäisten johtamisperiaatteiden kehittäminen vaatii panostusta organisaation johdolta. Johtamisen ristiriitaisuudet ja epäselvyydet voivat aiheuttaa konflikteja ja tilanteita, joissa eri osastot tai tiimit toimivat erilaisten johtamisperiaatteiden mukaisesti. 

Heliö nostaa esiin Elon johtamisperiaatteet – oikeudenmukaisen, osallistavan, uudistavan ja tuloksellisen johtamisen – joista oikeudenmukaisuuden hän näkee organisaatiolle keskeisenä kattoteemana. 

– Henkilöstön kokemus oikeudenmukaisesta kohtelusta on välttämätöntä vankan pohjan luomiseksi muille johtamisen osa-alueille, Heliö sanoo. 

Oikeudenmukaisuus ilmenee siten, että esihenkilö sitoutuu noudattamaan yrityksen arvoja, johtamisperiaatteita, toimintatapoja ja prosesseja. Näin kaikkia tiimejä pystytään kohtelemaan tasavertaisesti ja jokainen työntekijä saa samanlaiset mahdollisuudet kehittyä ja menestyä työssään. 

– Oikeudenmukaisuutta tavoiteltaessa on tärkeää, että työyhteisön pelisäännöistä tai johtamisperiaatteista poikkeavaan käytökseen reagoidaan nopeasti ja rakentavasti. Jos pelisääntöjen noudattamista ei edellytetä, ne jäävät korulauseiksi ja koko prosessi niiden löytämiseksi valuu hukkaan, Heliö korostaa.

Johtamisperiaatteiden vieminen käytäntöön

Kun johtamisperiaatteet on määritelty, ne tulee viedä käytännön tasolle. Tämä voi olla pitkä prosessi, joka vaatii systemaattisuutta ja suunnitelmallisuutta. Organisaatioiden lähtötilanteet voivat vaihdella merkittävästi, joten on tärkeää lähteä liikkeelle oman organisaation nykyisestä tilanteesta ja tarpeista. 

Johtamisperiaatteista tulisi viestiä selkeästi henkilöstölle, jotta jokaisella työntekijällä on mahdollisuus omaksua ne. Lisäksi on hyödyllistä luoda konkreettisia työkaluja ja käytäntöjä, jotka tukevat johtamisperiaatteiden toteutumista. 

Heliö muistuttaa, että lähtötilanteessa harvoin kaikilla organisaation johto- ja esihenkilöillä on luontaisesti vaadittavaa osaamista johtamisperiaatteiden noudattamiseen, mutta näitä taitoja voi kehittää harjoittelemalla. Yleensä jokainen esihenkilö on kuitenkin jollain johtamisen osa-alueella taitava ja näitä vahvuuksia kannattaa tunnistaa ja antaa niistä kannustavaa palautetta. Monessa asiassa voi kehittyä, jos vain on halu lähteä tutkimaan omaa potentiaalia esihenkilönä. 

Jatkuva seuranta, kehittäminen ja palaute ovat myös tärkeitä prosessin osia. Niiden avulla organisaation on mahdollista varmistaa, että johtamisperiaatteet elävät ja juurtuvat osaksi toimintakulttuuria. 

Työnantaja, nappaa talteen Elina Heliön vinkit, joilla parannat yrityksesi henkilöstökokemusta johtamisperiaatteiden avulla:

  1. Johtamisperiaatteiden tulee olla linjassa organisaation strategian kanssa, jotta ne ovat keskeisiä organisaation menestykselle ja tukevat strategian toteutumista.
  2. Esihenkilöt ovat olennainen osa organisaatiota, joten heidän kokemuksensa ja näkemyksensä ovat tärkeitä johtamisperiaatteiden kehittämisessä. Osallistamalla esihenkilöt johtamisperiaatteiden määrittelyyn varmistetaan, että ne ymmärretään ja osataan viedä myös käytäntöön. 
  3. Viestintä organisaation johtamisperiaatteista on tärkeää. Henkilöstön kanssa tulee keskustella, mitä johtamisperiaatteet tarkoittavat ja millaisia odotuksia niihin liittyy. Näin henkilöstö voi tukea työyhteisön menestymistä ja johtamisperiaatteiden jalkauttamista käytäntöön.

Lue, mitä Elina Heliö kertoo vastuullisesta johtamisesta. 

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>