Voiko johtaminen olla muuta kuin vastuullista johtamista?
/ Artikkeli

Vastuullisuus on päivänpolttava kysymys, joka kiinnostaa ja näkyy entistä voimakkaammin yritysten toiminnassa. Elon ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliön mukaan vastuullisuus on välttämätöntä paremman työelämän, yhdenvertaisemman yhteiskunnan sekä luonnon kantokyvyn turvaamiseksi.
Vastuullisuudella on tärkeä rooli myös liiketoiminnassa ja se näkyy yhä useamman yrityksen strategiassa ja arvomaailmassa. Heliö kuitenkin uskoo, että vastuullisuus voi olla myös erottautumistekijä, jolla luodaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
– Pohtimalla strategisia valintoja ja arvonluontia vastuullisuusnäkökulmasta voimme tunnistaa uusia vastuullisempia toimintamalleja ja jopa liiketoimintamahdollisuuksia, Heliö sanoo.
Kannattava liiketoiminta syntyy hyvinvoivassa organisaatiossa
Elämme maailmassa, jota ohjaavat monet kansainväliset julistukset, sopimukset ja direktiivit, kuten YK:n kestävän kehityksen tavoitteet sekä GRI-standardit. Näistä huolimatta Euroopassa käydään sotaa, ihmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti ja luontokato sekä ilmaston lämpeneminen etenevät huolestuttavasti.
– Pelkät sopimukset ja julistukset eivät riitä. Tarvitsemme jokaisen kansalaisen, yrityksen ja yhteisön vastuunkantoa niin ympäristöstä, ihmisistä kuin eettisistä toimintatavoistakin, Heliö muistuttaa.
Henkilöstöammattilaisena Heliö korostaa vastuullisen henkilöstöjohtamisen ja yritysten sosiaalisen vastuun tärkeyttä. Yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista on edistää talouskasvua ja inhimillistä työelämää. Heliön mukaan vastuullisuus johtamisessa näkyy juuri kestävänä ja kannattavana liiketoimintana sekä hyvinvoivana ja tasa-arvoisena organisaationa. Se on keino, jolla pystytään ylläpitämään ja tarjoamaan työpaikkoja ja hyvää työtä.
Vastuullista henkilöstöjohtamista
Perusta vastuulliselle henkilöstöjohtamiselle tulee tuloksellisesta liiketoiminnasta, sillä kannattava liiketoiminta mahdollistaa yrittämisen ja työnteon. Tuloksellinen liiketoiminta perustuu toimintaympäristön ennakointiin, heikkojen signaalien tunnistamiseen ja asiakkaiden sekä muiden sidosryhmien kuuntelemiseen. Kannattava ja tuloksellinen liiketoiminta rakennetaan kuitenkin osaavan ja hyvinvoivan henkilöstön avulla.
Vastuullisen henkilöstöjohtajan tehtävä on pitää huolta organisaation henkilöstöstä ja heidän työhyvinvoinnistaan. Hän huolehtii organisaation säällisistä työehdoista, kuten yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, hyvistä työoloista, mahdollisuudesta riittävään palautumiseen ja niin fyysisestä kuin psykologisesta työturvallisuudesta.
– Vastuullinen henkilöstöjohtaja näyttää suuntaa ja luo henkilöstölle mahdollisuuksia sekä ammatilliseen että henkiseen kasvuun. Hän on aidosti läsnä, kuuntelee ja kohtaa tiiminsä jäsenet yksilöinä, Heliö sanoo.
Vastuullinen henkilöstöjohtaminen on paitsi tuloksellista myös eettistä ja inhimillistä. Heliö korostaa, että vastuullisuuden eteen tehty työ näyttäytyy arjessa korkeana työtyytyväisyyden ja suositteluhalukkuuden tasona, vähäisinä tapaturmina ja poissaoloina sekä sujuvana ja tuottavana arkena. Heliölle vastuullisen lisäarvon tuottaminen henkilöstölle on merkityksellistä, motivoivaa ja innostavaa.
– Henkilöstöjohtamisen prosessien ja toimintatapojen arvioiminen vastuullisuussilmälasien kautta voi olla mahdollisuus parempaan arvonluontiin yritykselle, henkilöstölle ja sidosryhmille, Heliö sanoo.
Nappaa muistiin Elina Heliön neljä vinkkiä, miten vastuullisuuden saa osaksi työyhteisön arkea:
1. Mieti, millaisen vastuullisuusohjelman haluat yritykseesi
Aloita kartoittamalla, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat tärkeitä yrityksesi liiketoiminnassa, mihin halutaan panostaa ja mihin pystytään vaikuttamaan. Seuraa ja mittaa tasaisin väliajoin yrityksesi vastuullisuusohjelman toteutumista.
2. Osallista henkilöstö vastuullisuuskeskusteluun
Vastuullinen liiketoiminta edellyttää, että myös yrityksen työntekijät ovat mukana vaikuttamassa, sillä ihmisten moninaisuus auttaa tuomaan uusia näkökulmia vastuullisuuteen.
3. Kerro rohkeasti yrityksesi vastuullisuusteoista
Vastuullisuusteot kiinnostavat, joten niistä kannattaa viestiä. Myös sidosryhmien kanssa kannattaa käydä vastuullisuuskeskustelua ja vaatia heiltä vastuullisuutta.
4. Ole utelias
Vastuullisuusajattelu kehittyy jatkuvasti, joten ole utelias, opi ja oivalla miten vastuullisuutta voidaan edistää.
Lue, miten parannat inklusiivisuudella työntekijöiden työkykyä.