Muuttuva työelämä vaatii jatkuvaa työkykyjohtamisen kehittämistä
/ Artikkeli

Työkyky koostuu useasta osa-alueesta, kuten työstä ja sen mielekkyydestä, osaamisesta, elämäntavoista, terveydestä ja hyvinvoinnista. Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Kirsi Mäkelä korostaa, että johdon ja esihenkilöiden työkykyosaaminen on keskeisessä roolissa siinä, miten yrityksen liiketoimintasuunnitelma ja strategia luovat puitteet hyvälle työkyvylle.
Mäkelä on ollut tukemassa jo kouluttamassa logistiikkapalveluja tuottavan Inex Partnersin johtoa ja esihenkilöitä työkykyjohtamisen asioissa.
– Kehittämällä yritysten työkykyjohtamista työkykyriskit ja sairauspoissaolot vähenevät, jolloin työkyvyttömyydestä aiheutuvat kustannukset pienenevät. Inexillä on saatu hyviä tuloksia pitkäjänteisellä yhteistyöllä, Mäkelä sanoo.
Hyvää työergonomiaa Euroopan moderneimmassa automaatiokeskuksessa
SOK-yhtymään kuuluva Inex Partners kuljettaa kauppoihin yli puolet Suomen elintarvikkeista. Työkykykoordinaattorina toimiva Kari Pistemaa on reilun kahdenkymmenen vuoden urallaan Inexillä nähnyt niin yrityksen automaatiojärjestelmän kehityksen kuin työkykyjohtamisen murroksen.
Sipoossa toimiva Inexin päivittäistavara- ja käyttötavaralogistiikkakeskus on Euroopan modernein automaatiokeskus – myymälöiden kaikki tuoteryhmät kulkevat keskuksessa automaation kautta. Automaatio kerää päivittäistavarat ja pakkaa ne kuljetusyksiköihin, josta ne lähtevät myymälöihin ympäri Suomea.
Automaation käyttöönotto on tuonut Inexille uudenlaista työtä. Samalla kun raskaimmat työvaiheet ovat jääneet työntekijöiltä pois, on tilalle tullut tarve automaation ohjauksen osaamiselle. Automaatiosta huolimatta 1600 työntekijän yrityksessä tehdään edelleen jonkin verran fyysistä työtä, jossa liikutaan paljon.
– Työympäristömme vaatii hyvää peruskuntoa. Esimerkiksi päivittäistavaran puolella työntekijät kulkevat teräsportaita pitkin usealla eri tasolla ja päivän aikana liikkumista kertyy jonkin verran. Jotta työntekijöiden voimat riittävät koko työuran ajan, meidän on pidettävä heistä hyvää huolta, Pistemaa sanoo.
Inex Partnersilla työkykyjohtaminen on nostettu osaksi yrityksen strategiaa. Kehittämällä työkykyjohtamista työkykyriskit, sairauspoissaolot ja työkyvyttömyydestä aiheutuvat kustannukset pienenevät. Inexillä on saatu hyviä tuloksia, tietää työkykykoordinaattorina toimiva Kari Pistemaa.
Vaikuttavuutta esihenkilöiden osaamisella
Inexillä tunnistetaan työkykyjohtamisen merkitys ja se on nostettu osaksi yrityksen strategiaa, ja koko johto on ollut aktiivisesti mukana esihenkilöiden koulutuksissa.
– Koulutusten tavoitteet ovat työkykyasioiden huomioiminen omassa johtamisessa, vastuullisen ja tuloksellisen tiimityön kehittäminen sekä työkykyyn linkittyvien kustannusten ymmärtäminen, Mäkelä sanoo.
Elon järjestämään koulutukseen kuului webinaareja sekä itsenäistä opiskelua verkossa. Tämä mahdollistaa sen, että esihenkilöiden on helppo osallistua koulutukseen ja sovittaa opiskeltava omaan arkeen.
– Inexin koulutukseen kuului myös itsearviointi ja suunnitelma omasta työkykyjohtamisen kehittymisestä, joista saatiin loistavia tuloksia, Mäkelä sanoo.
Itsearvioinneista on ollut hyötyä paitsi työntekijälle itselleen myös Inexille, sillä esihenkilöiden kehittymistarpeista on viestitty yrityksen henkilöstöhallintoon. Näin yrityksen työkykyjohtamisen osaamista voidaan kehittää eteenpäin.
Inex on myös mukana SOK-yhtymän sisällä toimivan työkykyjohtamisen yhteistyöverkostossa. Verkosto kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan työkykyjohtamisesta ja kuuntelemaan myös työeläkeyhtiöiden tuoreimmista työkykyjohtamisen uutisista.
– Olemme saaneet Elolta toimialakohtaista ohjaavaa tietoa, jotta pystymme huomioimaan työkykyjohtamisen myös laajemmassa mittakaavassa. Yhteistyö työeläkeyhtiön kanssa on tärkeää, sillä heillä on valtakunnallinen näkemys työkykyjohtamiseen, Pistemaa sanoo.
Hyvällä työkykyjohtamisella on suuri vaikutus siihen, miten ihmiset pysyvät mukana muuttuvassa työympäristössä. – Minulle tärkeintä työssäni on se, kun pääsen auttamaan työntekijöitä pysymään hyvässä kunnossa ja kiinni työelämässä, Kari Pistemaa sanoo.
Kokonaisvaltaista draivia elämään
Tänä keväänä Inexillä on kehitetty Draivia elämään -projekti, jonka tarkoituksena on herättää työntekijöiden kiinnostus omaan hyvinvointiinsa. Projekti sai alkunsa, kun Inexillä huomattiin korona-ajan vaikutukset työkykyyn. Pistemaan mukaan esimerkiksi työntekijöiden ylipaino lisääntyi pandemian aikana.
– Ylipaino on riski, joka voi johtaa ennenaikaiseen työkyvyttömyyteen, joten meidän on mietittävä ratkaisuja, joilla puuttua työntekijöiden ylipainoon ja ennaltaehkäistä sitä, Pistemaa sanoo.
Toukokuussa alkava projekti tarjoaa työntekijöille hyvinvointiin liittyvien aiheiden teemaviikkoja, ravintovinkkejä ja esimerkiksi tietoa nukkumisesta. Tuotantotyöntekijät saavat ravintotietoa oman työn kuormituksen mukaan. Hyvinvointiin ja työkykyyn liittyvää tietoa on kerätty Elon lisäksi Inexin työterveyden kumppanilta ja myös Sipoon toimipisteen henkilöstöravintola on mukana projektissa.
– Yhteistyö auttaa meitä pääsemään pidemmälle. Nopeatempoinen työelämä vaatii, että pysymme ajan tasalla myös työkykyjohtamiseen liittyvissä asioissa. Yhteistyö työterveyden, työeläkevakuutusyhtiön ja työnantajan välillä on korvaamatonta, Pistemaa sanoo.
Työnteon tavat kehittyvät jatkuvasti ja työelämässä omaksutaan uusia toimintamalleja. Siksi on tärkeää varmistaa, että työntekijöillä on riittävä työkyky vastata näihin muutoksiin. Hyvällä työkykyjohtamisella on suuri vaikutus siihen, miten ihmiset pysyvät mukana muuttuvassa työympäristössä.
– Minulle tärkeintä työssäni on se, kun pääsen auttamaan työntekijöitä pysymään hyvässä kunnossa ja kiinni työelämässä. Jo yhdenkin ihmisen auttaminen on minulle suuri voitto, Pistemaa kiteyttää.
Ota talteen Kari Pistemaan vinkit onnistuneen työkykyjohtamisen edellytyksistä:
1. Työkyvyn tulee näkyä yrityksen strategiassa.
2. Työyhteisölle tulee tiedottaa avoimesti työkyvyn tavoitteista.
3. Asioita tulee käsitellä positiivisuuden kautta.
4. Työkyvystä tulee puhua avoimesti ja useasti, sillä asiat kehittyvät keskustelun kautta.
Lue lisää, miten vahvistat yrityksen työkykyosaamista.