Suoraan sisältöön

Tiesitkö nämä asiat leskeksi jääneen taloudellisesta turvasta?

/ Artikkeli

Apea keski-ikäinen nainen katsoo ulos ikkunasta

 

Elämä yllättää – niin hyvässä kuin pahassa. Iloisten tapahtumien vastapainoksi vuosien varrella kohtaa myös sydänsuruja, sairautta ja menetyksiä. Yhden raskaimmista menetyksistä kohtaa oman puolison menehtyessä. 

Puolison menehtyminen tuo tullessaan suuren elämänmuutoksen. Muutos on iso myös taloudellisesti. Kaikkeen ei voi koskaan varautua täysin, mutta leskelle saatavilla olevasta turvasta on hyvä tietää jo etukäteen perusasiat. Seuraavien perusteiden tunteminen kannattaa esimerkiksi perheen isojen taloudellisten panostusten, kuten asunnon hankkimisen suunnittelussa. 

Mitä taloudellista apua työeläkeyhtiöstä saa?

Me työeläkeyhtiöt maksamme puolison tai perheen huoltajan menehtyessä perhe-eläkettä. Perhe-eläkettä maksetaan leskeneläkkeenä leskille ja lapseneläkkeenä alle 20-vuotiaille lapsille. 

Kuka voi saada leskeneläkettä?

Työeläkeyhtiöiden maksamaa leskeneläkettä voivat saada avio- ja avopuolisot. Leskeneläkkeen saamisen ehdoissa on kuitenkin tiettyjä eroja sen mukaan, onko kyseessä ollut avio- vai avoliitto. Edellytykset eläkkeelle voi tiivistää seuraavasti eri tilanteissa:

Aviolesken oikeus

  • Yhteinen lapsi ja
  • avioliitto oli solmittu ennen kuin menehtynyt puoliso oli täyttänyt 65 vuotta. 
  • Jos yhteistä lasta ei ole, seuraavien ehtojen on täytyttävä:
    • Leski oli puolison kuollessa vähintään 50-vuotias tai ollut vähintään 3 vuotta työkyvyttömyyseläkkeellä,
    • leski oli alle 50-vuotias, kun avioliitto solmittiin ja
    • avioliitto oli kestänyt vähintään 5 vuotta. 

Avolesken oikeus

  • Pariskunnalla on yhteinen alle 18-vuotias lapsi,
  • avopuoliso on menehtynyt 1.1.2022 tai sen jälkeen,
  • menehtynyt puoliso oli yhteisessä taloudessa asumisen alkaessa alle 65-vuotias ja
  • yhteisessä taloudessa asuminen on kestänyt vähintään 5 vuotta yhtäjaksoisesti edunjättäjän kuolemaan mennessä. 

Oman eläkeoikeuden tarkistamiseen kannattaa hyödyntää Elon verkkosivujen leskeneläkkeen päättelypuuta.

Leskeneläkkeen määrät vaihtelevat

Leskeneläkkeen määrän pohjana on aina menehtyneen puolison työeläke, jota hän sai tai olisi saanut työkyvyttömyyseläkkeenä, jos hän ei ollut kuollessaan vielä eläkkeellä.  Leski voi saada korkeintaan puolet puolisonsa eläkkeestä. Lesken oma työeläkkeen määrä vaikuttaa kuitenkin siihen, minkä verran leskeneläkettä maksetaan. Leskellekin huomioidaan joko se eläke, jota hän saa, tai sitten työkyvyttömyyseläke, jota hän saisi, jos hän ei ole vielä eläkkeellä.

Lisäksi on hyvä huomioida, että leskeneläkkeen määrään vaikuttaa myös se, jos lesken lisäksi eläkkeensaajina on alle 20-vuotiaita lapsia. Tällöin eläkkeiden määriä jaetaan osiin eläkkeensaajien kesken. 

Myös eläkkeiden kestoissa on eroja

Avioleskillä leskeneläkkeen kesto riippuu lesken iästä ja siitä, milloin eläke on alkanut. Leskeneläke myönnetään loppuelämän ajaksi vuonna 1974 ja sitä ennen syntyneille leskille. 

Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneille leskille leskeneläke myönnetään joko 10 vuodeksi tai siihen saakka, kunnes nuorin lapsi täyttää 18 vuotta. Jos leskeneläke on kuitenkin alkanut viimeistään 1.1.2022, eläkkeestä ei tule määräaikaista.

Avopuolisoiden osalta tilanne on keston suhteen aina sama: leskeneläke päättyy, kun nuorin lapsista täyttää 18 vuotta. 

Leskeneläkettä on muistettava hakea

Leskeneläke ei ala automaattisesti, vaan sitä on aina haettava. Eläkettä haetaan menehtyneen puolison työeläkeyhtiöstä. Helpoiten se onnistuu työeläkeyhtiöiden verkkopalvelujen kautta, kunhan leskellä on omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne, joilla kirjautuminen onnistuu. 

Lähtökohtaisesti pelkkä hakemus riittää eli mitään liitteitä ei tarvita. Samalla hakemuksella voi hakea myös mahdollisen ulkomailta maksettavan leskeneläkkeen. Tällöin hakemuksen mukaan tulee asumisesta ja työskentelystä kertova liite. 

Otamme leskeen aina yhteyttä, jos jotain lisätietoja tarvitaan hakemuksen käsittelemiseksi. 

Taloudellista tukea myös muualta kuin työeläkeyhtiöistä

Työeläkeyhtiöiden lisäksi taloudellista tukea on tilanteen mukaan saatavilla myös muualta niin leskelle kuin lapsille. Kela voi maksaa omaa leskeneläkettään alle 65-vuotiaille leskille. Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolista voi saada myös korvausta. Menehtyneellä puolisolla on voinut olla myös oma henkilökohtainen henkivakuutus, johon leskellä on oikeus. Työtapaturmissa tai liikennevahingoissa korvauksia ja eläkkeitä haetaan puolestaan vahinkovakuutusyhtiöstä. 

Leski: älä jää surun kanssa yksin

Puolison menetys aiheuttaa suunnatonta surua. Läheisten tuki toisilleen on tällöin äärimmäisen tärkeää. Arvokasta tukea tarjoavat myös erilaiset vertaistukijärjestöt. Ikävää ei voi kukaan poistaa, mutta sen kanssa ei pidä jäädä yksin. Jaettu suru on kevyempi kantaa.  

joni-toro

Joni Toro

Kirjoittaja työskentelee liiketoiminta-asiantuntijana Elossa.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>