Suoraan sisältöön

Erinomainen työntekijäkokemus on avaintekijä strategian onnistumiselle

/ Artikkeli

Elina_Helio_1200x628
Positiivinen työntekijäkokemus muodostuu useasta osatekijästä, johon jokaisen organisaation tulisi panostaa, sillä se luo hyvinvointia niin työntekijöille kuin koko organisaatiolle.

Erinomainen työntekijäkokemus sitouttaa työntekijät, houkuttelee uusia työntekijöitä organisaatioon ja näkyy työn tuloksissa. Mikä tärkeintä, työntekijät voivat hyvin, jolloin myös organisaatio voi hyvin. 

Uudessa strategiassaan Elo on nostanut yhdeksi teemaksi erinomaisen työntekijäkokemuksen rakentamisen. 

– Haluamme olla toimialamme houkuttelevin työpaikka, Elon ihmiset ja kulttuuri -johtaja Elina Heliö sanoo.

Työntekijäkokemus on kuitenkin monen tekijän summa, joten on tärkeää kiinnittää huomiota sen jokaiseen osa-alueeseen, jotta kokonaisuudesta tulee positiivinen. 

Työntekijäkokemus alkaa jo ensimmäisestä mielikuvasta

Työntekijäkokemus muodostuu kaikista työsuhteen elinkaaren aikana syntyvistä kokemuksista, ja alkaa muotoutua jo rekrytointiprosessin aikana. Ensimmäisellä mielikuvalla työnantajasta on iso merkitys. Heliö kannustaakin organisaatioita panostamaan työntekijäkokemukseen jo hakuvaiheessa ja perehtymisen aikana.

– Ensivaikutelma kantaa pitkälle. Se, miten työntekijä otetaan vastaan uuteen työpaikkaan vaikuttaa vahvasti työntekijän sitoutumiseen. 

Saapumiskokemuksen lisäksi Heliö muistuttaa, että erityisesti muutostilanteet, kuten perhe- ja opintovapailla ja työtehtävien tai organisaation muutoksilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Organisaatioiden tulisikin miettiä etukäteen, miten vastaantulevat tilanteet hoidetaan. Silloin työntekijät kokevat tulevansa huomioiduksi oikealla tavalla.

Myös työntekijöiden elämäntilanteilla on merkitystä. Harvoin yhden organisaation sisällä kaikki työntekijät elävät samassa elämäntilanteessa, joten olisi tärkeää miettiä, miten työntekijöiden eri elämäntilanteet tulisi huomioida. Heliö mainitsee esimerkkinä henkilöt, jotka huolehtivat ikääntyvistä vanhemmistaan ja ehkä omatkin lapset vaativat vielä hoitoa.

– Mietitäänkö työpaikalla, olisiko työntekijällä mahdollisuus käydä hoitamassa asioita kesken työpäivän tai pystyykö hän esimerkiksi lyhentämään työaikaansa?

Merkityksellisten asioiden tunnistaminen

Työntekijäkokemus kulkee käsi kädessä strategian kanssa. Siksi organisaatioiden tulisi rakentaa sellaista työntekijäkokemusta, joka tukee yrityksen tavoitteita. Yhtä tärkeää on käydä aktiivista keskustelua työntekijöiden kanssa, jotta organisaatiossa osataan kehittää työntekijöille merkityksellisiä asioita. 

Tilanne on vaikea, jos esimerkiksi työntekijät arvostavat joustoja ja työn ja perhe-elämän tasapainoa, mutta yrityksen toiminta edellyttää vuorotyötä. Jotta työntekijälle ja työnantajalle merkitykselliset asiat kohtaavat hyvässä suhteessa, asia tulisi huomioida jo rekrytointivaiheessa. 

Heliö muistuttaa myös esihenkilötyön ja johtamisen tärkeydestä. Elolla uskotaan vahvasti hyvään johtamiseen, ja uuden strategian myötä johtamisen kehittämiseen on myös panostettu.

Arvot ohjaavat työntekijäkokemusta

Työpaikan yhteisökokemus vaikuttaa työntekijäkokemukseen arkipäivän tasolla. Heliön mukaan yhteisökokemus koostuu muun muassa työpaikan arvoista, johtamiskulttuurista, organisaatiomallista, pelisäännöistä ja tiimien toiminnasta. Myös yrityksen menestyksellä voi olla vaikutusta siihen millaisena työpaikka koetaan. Ihmiset haluavat olla turvallisessa organisaatiossa, jossa tekeminen on jatkuvaa. 

– Yksi arvoistamme on aktiivisuus. Olemme uteliaita ja uskallamme uudistua eli haluamme muun muassa kannustaa työntekijöiden osaamisen uudistamiseen. Jatkuvassa muutoksessa asiat kehittyvät ja muuttuvat koko ajan. Ihmisellä on myös luontainen tarve oppia ja kehittyä, joten uskomme, että aktiivisuuteen ja uudistumiseen kannustaminen luo hyvää niin työntekijälle kuin työyhteisöllekin.

Lopuksi ei pidä unohtaa työntekijän lähtökokemusta, eli sitä kun itse tai kollega vaihtaa työpaikkaa tai siirtyy eläkkeelle. Se, miten yrityksestä pois lähteviä työntekijöitä kohdellaan ja miten heistä puhutaan vaikuttaa jokaiseen työntekijään. 

Kun työntekijä lopettaa työt organisaatiossa, on tärkeää valmistautua tilanteeseen hyvissä ajoin. Organisaatiossa tulisi miettiä, miten lähtijän työtehtävät jaetaan ja kuinka nopeasti tilalle palkataan uusi henkilö. Mitä nopeammin tilanteeseen löydetään paras mahdollinen ratkaisu, sitä vähemmän se kuormittaa työyhteisöä. 

Tavoitteiden mittaamisella erinomaiseen työntekijäkokemukseen

Erinomainen työntekijäkokemus tarvitsee myös mittarit onnistumisen seuraamiseen. Elolla seurataan työntekijäkokemusta henkilöstökyselyillä ja -tutkimuksilla, mutta Heliö toivoo myös suoraa dialogia.

– Lopulta vain työntekijöitä ja työnhakijoita kuuntelemalla voimme kehittää työntekijäkokemuksesta erinomaisen. 

Erinomainen työntekijäkokemus on menestyksen avaintekijä strategian toteutumiselle, joten Heliö kannustaa työnantajia pohtimaan, mistä organisaation työntekijäkokemus muodostuu ja käymään aktiivista keskustelua oman henkilöstön kanssa. 

– Kaikki voittavat, kun työntekijäkokemukseen panostetaan: yritys on tuottavampi ja henkilöstö voi hyvin. 

Poimi Elina Heliön vinkit erinomaisen työntekijäkokemuksen luomiseen:

1. Selvitä, mitkä työntekijäkokemuksen osatekijät ovat tärkeitä työntekijöillesi.
2. Pohdi, mitkä työntekijäkokemuksen osatekijät ovat organisaatiosi liiketoimintastrategian kannalta keskeisimpiä.
3. Tee selvitysten pohjalta suunnitelma, mitä organisaation työntekijäkokemuksen vahvuuksia tulee ylläpitää ja mitä kehittää.
4. Mittaa kehittymistä ja käy aktiivista keskustelua työntekijöiden kanssa.
+ Työntekijäkokemuksen kehittäminen on koko organisaation asia ja kaikilla tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa sen luomiseen.

Lue, miten voit lisätä työntekijöiden kokemusta työn merkityksellisyydestä.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>