Iso hyppy yrittäjästä työnantajaksi
/ Artikkeli
Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen omaan yritykseen vaatii hyvää pohjatyötä. Vastuut ja velvoitteet kasvavat, mutta työntekijä tuo tullessaan myös monia kasvun ja kehityksen mahdollisuuksia.
Yhteiset arvot, innostus innovaatioihin ja kestävän kehityksen edistäminen yhdistävät yrittäjä Paula Kuusipalo-Määttää ja hänen ensimmäistä työntekijäänsä Laura Karppista.
Paulos Oy on vuonna 2019 Paula Kuusipalo-Määtän perustama yritys, joka tarjoaa organisaatioille palvelumuotoilua sekä johtamisen, innovaatiokulttuurin ja viestinnän kehittämistä. Erikoisosaamisena on valmennuksissa käytettävä taidekokemus, joka nopeuttaa oivaltamiseen kuluvaa aikaa ja syventää oppimista. Ennen yrittäjyyttään Kuusipalo-Määttä työskenteli pitkään HR:n, innovaatioiden ja konsultoinnin parissa. Ensimmäisen työntekijänsä Paulokseen hän palkkasi vain vuoden yrittäjänä toimimisen jälkeen.
– En itse ollut tullut ajatelleeksi työntekijän palkkaamista, mutta kun joku heitti ajatuksen ilmaan, sain siitä kipinän ja uskallusta lähteä suunnittelemaan palkkaamista.
Yhteinen arvomaailma loi pohjaa yhteistyölle
Vuoden yrittäjyyden jälkeen Paula Kuusipalo-Määtälle tuli voimakas kaipuu saada oma työyhteisö. Vaihtoehtoja läpi käydessään hän huomasi, että nuori työpari voisi tuoda ihan uutta näkemystä täydentämään omaa osaamistaan.
– Haluan kasvattaa yritystä ja kun tapasin Lauran, asiat loksahtivat kohdalleen.
Laura Karppinen on viime kesänä valmistunut MSc ja etsi aktiivisesti töitä.
– Keskustelimme pitkään Pauloksen kehittämisestä ja samanlaisesta arvomaailmasta, minkä jaamme. Innostuin ja halusin olla mukana yrityksen startup-vaiheessa ja kehittämisessä kohti visiota. Yhteistyö on käynnistynyt inspiroivassa ja toisiaan arvostavassa hengessä.
Vuoden yksinyrittäjyyden jälkeen Paula Kuusipalo-Määttä kaipasi työyhteisöä. Yhteiset arvot poikivat Kuusipalo-Määtästä ja Laura Karppisesta työparin. Kuvat: Miki Inkiläinen / Mig Oy
Salapoliisityötä ennen työnantajaksi ryhtymistä
Ennen Karppisen palkkaamista Pauloksen omistaja kävi pitkän prosessin läpi ottaakseen selvää kaikista työnantajavelvoitteista. Vakuutukset, työterveyshuolto, lakisääteiset eläkemaksut, loma-asiat…
– Laskin tarkkaan kustannuksia ja kannattavuutta samalla, kun piti huomioida kaikki palkkaamisen kulut. Se vaati paljon työtä ja tuntui välillä salapoliisityöltä. Tiesin myös, että laskelmiin pitää huomioida myös perusteelliseen perehdyttämiseen kuluva aika.
Apuna käytännön asioissa Kuusipalo-Määttää avusti vakuutusasiamies.
– Tutkin myös eri sivustoja tarkkaan. Esimerkiksi Elon sivuilta selvitin, mitä kaikkea pitää huomioida TyELiin liittyen. Heillä on myös oma portaali, jota hyödynsin.
Paula kannustaakin muita rekrytointia pohtivia yksinyrittäjiä käyttämään kaikkia mahdollisia tarjolla olevia asiantuntijapalveluita.
– Itse olin huolissani, etten vain unohda jotain. Työeläkemaksut esimerkiksi hoidan kirjanpitäjän kautta, koska silloin tiedän, että ne menevät aina oikein.
Työntekijän palkkaamista pohtiville yrittäjille hän antaa ohjenuoraksi rohkean mielen.
– Tulosta ei voi tietää ennalta, ennen kuin kokeilee. Jos oletettavissa oleva hyöty on isompi kuin epäonnistuminen, niin riski kannattaa ottaa.
Työntäyteisestä prosessista huolimatta Pauloksen omistaja ja yrittäjä on tyytyväinen Laura Karppisen palkkaamiseen,
– Laura tuo paljon uutta tullessaan ja meillä on molemmilla omia vahvuuksia, joista Paulos hyötyy. Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi.