Jumplink

Förmannens nya roll lyfter fram de mjuka färdigheterna

/ Artikel

Förmannens roll är i ett brytningsskede. Allt flera företag avstår från den traditionella konstellationen med chef och underställd och i stället leder arbetstagarna själva sitt arbete.

Förmannen kanske grubblar över att han inte längre behövs, då de underställda själva tar ansvar för att prioritera arbetet och för tidtabeller och arbetets genomförande. Ett sådant grubblande är emellertid onödigt. Nu om någonsin behöver arbetstagarna förmannens starka stöd. I stället för sakkunskap framhävs i dagens förmansarbete de så kallade arbetslivsfärdigheterna, såsom självkännedom, växelverkan, förtroende och att leda med sig själv som exempel.  

Känn dig själv 

Pentti Sydänmaalakka, som forskat i förmansarbete, framhäver framför allt självkännedom och självledning bland arbetslivsfärdigheterna; att vara medveten om, identifiera och utveckla sina egna tankar, attityder och värderingar. Ställ dig själv öppna frågor, t.ex. ”Varför är jag förman?”, ”Vilka är målen i mitt förmansarbete?”, ”Hur genomför jag förmansarbetet?” och ”Hurdan är en god förman?”.  

Om du inte kan svara genast, ge dig själv tid att tänka efter. Du kan även be dina underställda om tips, eftersom de betraktar ditt förmansarbete ur en annan synvinkel än du själv: vad förväntar de och önskar sig av dig som förman? Då du känner dina styrkor och svagheter och vet vad som förväntas av dig, kan du också bäst utveckla dig själv. 

Utveckla och utnyttja växelverkan 

Enligt Business Communication Quarterly är de viktiga färdigheter som förmannen behöver för att kunna växelverka förmåga att producera och dela information både muntligt och skriftligt, att lyssna och hålla föredrag. Lev dig in i arbetstagarens ställning och håll lyssnarens situation och känslor i minnet när du delar information. Tala direkt och öppet, men respektera olika synvinklar och var försiktig så att du inte sårar andras känslor.  

Då du lyssnar, ska du koncentrera dig till hundra procent och vara beredd att ta emot teamets önskemål, behov och utmaningar. Visa din respekt och ditt intresse genom att ställa frågor, ta ställning och föreslå lösningsmodeller. Inte heller ett föredrag behöver vara en ensidig föreläsning: då du ber om respons och uppmanar alla att delta, får du också själv mer ut av situationen. Genom ditt eget exempel uppmuntrar du hela teamet att utveckla den gemensamma dialogen. 

Ha förtroende och anförtro dig 

Henrietta Aarnikoivu påminner i sin bok om arbetslivsfärdigheter om att en förman som döljer sina känslor genom sitt väsen avspeglar brist på förtroende gentemot sina underställda. Det är således viktigt att uppriktigt vara sig själv, fastän du ibland inte skulle tycka om dig själv eller dina känslor.  

Visa din frustation, trötthet och t.ex. ilska, så får du poäng, hjälp och sympati av dina medarbetare. Det betyder emellertid inte att du får skrika och fara ut på arbetsplatsen. Däremot kan du uppriktigt be om ursäkt för dina negativa känslor, förklara bakgrunden till dem och diskutera situationen så sanningsenligt och lugnt som möjligt. Om du själv är som en öppen bok, lär sig arbetstagarna snabbt att anförtro sig åt dig, och de uppstår inga uppdämda känslor bland medarbetarna. 

Kom ihåg din egen motivation 

Förmannen har i uppgift att motivera andra att arbeta för tydliga, gemensamma mål, men aldrig på bekostnad av sin egen motivation. Som förman är du en förebild för de underställda och din motivation avspeglar sig också i medarbetarna. Visa engagemang för de gemensamma målen, så visar du att de är betydelsefulla. Genom en positiv attityd kan du anta även svåra ärenden som intressanta utmaningar: du kan kanske inte ändra på problemen, men du kan inverka på hur du förhåller dig till dem.  

Om din motivation faktiskt är borta, bör du fundera vad det beror på och vad som kan göras åt saken. Be om hjälp så snabbt som möjligt och låt inte brådskande arbeten gå före. Kom ihåg att prioritering av arbeten, tidshantering, återhämtning och att se till det egna välbefinnandet inte är själviskt, utan att ta ansvar för dig själv och dina medmänniskor.  

Var flexibel, så är också teamet flexibelt 

Flexibiliteten har blivit ett grundläggande krav i arbetslivet, eftersom arbetet i allt mindre grad är bundet till tid eller plats. Teamet behöver inte nödvändigtvis sitta på kontoret från nio till fem för att uppnå målen, och det att förmannen tillåter arbetstagarna att arbeta hemma – t.ex. på kvällen när barnen sover – ökar deras motivation att göra sitt bästa.   

I sitt arbete behöver förmannen också förmåga att ifrågasätta beslut och att ändra riktningen om det nuvarande sättet att närma sig problemet inte fungerar. Att medge fel och att ta fram en ny riktning tillsammans med teamet är ett bra sätt att visa att man kan lära sig av felaktiga beslut och att ingen behöver vara färdig och felfri i sitt arbete. 

En fyr och en antenn 

En förman som har goda arbetslivsfärdigheter är som en fyr som lyser upp vägen för arbetstagarna och som en antenn som snappar upp deras behov. Utveckla dina arbetslivsfärdigheter så klarar du en modern förmans viktigaste uppgifter med glans – att göra det möjligt för teamet att lyckas. Du får ditt team att lysa då du styr temat med dig själv som exempel och lär arbetstagarna att berätta om och tillsammans lösa utmaningarna i sitt arbete. 

Läs mer: