Jumplink
Meny
Logga in
Sökning
Språk
EN
FI

Elos delårsrapport 1.1–30.6.2024: Placeringarna avkastade 1,6 miljarder euro, dvs. 5,2 procent

Elo hade ett starkt första halvår. Bäst avkastade placeringarna i noterade aktier med 10,5 procent och i hedgefonder med 7,7 procent. Elos solvensnivå stärktes och driftskostnaderna minskade.

Jämförelsetalen som ges inom parentes i rapporten är siffror per 30.6.2023, om inte annat anges.

Nyckeltal för januari–juni 2024

  • Totalresultatet uppgick till 563,4 (48,2) miljoner euro.
  • Nettointäkterna av placeringsverksamheten uppgick till 5,2 (2,8) procent, dvs. 1,6 miljarder euro. Placeringarnas marknadsvärde var 31,3 (30,0 i slutet av 2023) miljarder euro. Medelavkastningen på placeringarna under tio år var 5,6 procent. Detta motsvarar en realavkastning på 3,5 procent.
  • Driftskostnaderna som täcks med omkostnadsinkomsten var 37,8 (39,3) miljoner euro.
  • Premieinkomsten uppgick till 2,2 (2,2) miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades för 2,3 (2,2) miljarder euro.
  • Solvensnivån var 122,8 (121,3 i slutet av 2023) procent och solvenskapitalet var 1,4-faldigt (1,5-faldigt i slutet av 2023) i förhållande till solvensgränsen.

 

Noterade aktieplaceringar avkastade bäst

– Elo hade ett starkt första halvår. Placeringarna gav en god avkastning, nyförsäljningen av försäk-ringar var på rekordhög nivå och vår skötselavgift var konkurrenskraftig, beskriver Elos verkställande direktör Carl Pettersson.

Avkastningen på Elos aktieplaceringar var 8,0 (4,3) procent. Bäst avkastade noterade aktieplaceringar med en avkastning på 10,5 (6,7) procent. Temat artificiell intelligens fungerade som den viktigaste drivkraften på aktiemarknaden, vilket innebär att avkastningarna var koncentrerade till en snäv företagsgrupp som utnyttjar artificiell intelligens samt till stora teknologibolag. Elos ränteplaceringar avkastade 1,5 (2,2) procent. Intäktspåverkan av Elos statslåneplaceringar var i sin helhet negativ och placeringarna med kreditrisk gav en positiv avkastning. 

På fastighetsmarknaden var handeln fortsatt dämpad under början av året. Den minskade räntenivån väntas öka efterfrågan bland investerarna och små tecken på att marknaden piggnat till kunde observeras i början av sommaren. Fastighetsinvesteringarna avkastade 0,9 (0,2) procent.

Avkastningen på övriga placeringar var 7,7 (2,0) procent. Övriga placeringar utgjordes i huvudsak av placeringar i hedgefonder, vilka avkastade utmärkta 7,7 (2,6) procent tack vare goda fond- och strategival.

 

FöPL-arbetsinkomstsumman som Elo försäkrar ökade med 6,7 procent 

– Elo utökade sina marknadsandelar inom nyförsäljningen av FöPL- och ArPL-försäkringar. Marknadsandelen inom nyförsäljningen av FöPL-försäkringar var 39,3 procent och inom nyförsäljningen av ArPL-försäkringar 36,7 procent i slutet av juni, berättar Pettersson.

Justeringen av företagarnas arbetsinkomster fortsatte på samma sätt som förra året. Under översiktsperioden justerades ca 5 900 företagares arbetsinkomster. FöPL-arbetsinkomstsumman som Elo försäkrar ökade med 6,7 procent i januari–juni. Beloppet ArPL-kreditförluster var på samma nivå som under motsvarande tidsperiod året innan. På årsnivå väntas beloppet kreditförluster stiga något jäm¬fört med föregående år. 

Antalet beslut om partiell förtida ålderspension ökade med 85,1 procent

I Elo utfärdades fler pensionsbeslut än under motsvarande period året innan. Antalet beslut om par-tiell förtida ålderspension ökade avsevärt med 85,1 procent jämfört med motsvarande tidsperiod året innan. Bakom ökningen av antalet pensionsbeslut finns flera orsaker. På grund av indexhöjningen år 2022 ansökte exempelvis många om pension redan 2022, vilket innebar att antalet beslut om ålderspension var lägre än normalt i början av 2023. Bakom ökningen finns också en större medvetenhet om möjligheten att ansöka om partiell ålderspension, och förtida ålderspension har även sökts för att underlätta den egna ekonomiska situationen. Även antalet ansökningar om yrkesinriktad rehabilitering ökade. Av rehabiliteringsklienterna kunde 79 procent återgå till arbetslivet, och av dem som själva hade ansökt om rehabilitering återgick 86 procent till arbetet. 

Utsikterna för den närmaste framtiden

Enligt de ekonomiska prognoserna kommer återhämtningen av den internationella efterfrågan att pigga upp Finlands export på hösten och Finlands ekonomi väntas öka måttfullt under 2025. Bättre köpkraft och en sänkning av räntan på bostadslån utgör förutsättningar för en bättre ekonomisk tillväxt. Då det gäller investeringar torde det ske en vändning först nästa år. Arbetslösheten ökar i Finland ännu i år. Efter översiktsperioden i augusti ökade osäkerheten på placeringsmarknaden och situationen kommer knappast att lätta under den närmaste tiden.

Elo fortsätter att effektivt verkställa arbetspensionssystemet, och vill enligt sin strategi utöka sin mark¬nadsandel inom ArPL-försäkring och bevara sin ställning som marknadsledare inom FöPL-försäkring. Elo fortsätter att satsa på utvecklingen av tjänster för upprätthållande av arbetsförmågan och skapar mervärde för kunderna i syfte att minska riskerna för arbetsoförmåga. Enligt sin strategi vill Elo säkerställa en tillräcklig solvens och strävar efter att uppnå goda avkastningar på sina placeringar på lång sikt.

Närmare upplysningar:
Verkställande direktör Carl Pettersson, begäran om intervju, planeringschef för kommunikationen Miia Pullinen, tfn 040 588 3637

Elos delårsrapport 30.6.2024 (pdf) >
Elos delårsrapport 30.6.2024 presentation (pdf) >

 

Sök efter artiklar och nyheter