Elos placeringsintäkter var 1,6 % i början av året – Aktieplaceringarna gav god avkastning på den osäkra placeringsmarknaden
Största delen av Elos tillgångsslag avkastade positivt i det krävande marknadsläget. Den ekono-miska tillväxten var fortfarande god och inflationen var på en fortsatt hög nivå i början av året. I mars ökade emellertid osäkerheten på placeringsmarknaden och förväntningarna på den ekonomiska tillväxten försvagades, då vissa banker hamnade i svårigheter som en följd av den förhöjda räntenivån.
Nyckeltal för januari–mars 2023
- Resultatet av placeringsverksamheten till verkligt värde var 23,4 (-515,7) miljoner euro.
- Nettointäkterna av placeringsverksamhet var 1,6 (-1,9) procent.
- Placeringarnas marknadsvärde uppgick till 28,7 (28,8) miljarder euro.
- Solvensnivån var 121,2 (126,1) procent och solvenskapitalet var 1,6-faldigt (1,6-faldigt) i förhållande till solvensgränsen.
- Premieinkomsten uppgick till 1,1 miljarder euro. Pensioner och andra ersättningar utbetalades till nästan samma belopp.
Prisstegringarna och den försvagade efterfrågan ledde till ekonomiska svårigheter i de inhemska företagen
Den ekonomiska tillväxten var fortfarande god och inflationen var på en fortsatt hög nivå i början av året. I mars ökade emellertid osäkerheten på placeringsmarknaden då vissa banker i Förenta staterna och Schweiz hamnade i svårigheter till följd av den förhöjda räntenivån. Med central-bankernas och tillsynsmyndigheternas stöd kunde problemen inom banksektorn begränsas till de enskilda bankerna och situationen har tillsvidare lugnat ner sig.
Finlands export var dämpad och såväl företagens som hushållens förtroende för de ekonomiska utsikterna är fortfarande svagt.
– Prisökningen och nedgången i efterfrågan förorsakar i allt större utsträckning finansiella svårigheter för företagen. Beloppet kreditförluster väntas stiga jämfört med de fyra föregående åren. Den försvagade konjunkturen inom byggbranschen kastar också en skugga över den inhemska efterfrågan. Företagens lönsamhet var emellertid på en god nivå i början av året, berättar Elos verkställande direktör Carl Pettersson.
Aktieplaceringarna avkastade gott på den osäkra placeringsmarknaden
Situationen inom banksektorn ökade osäkerheten på placeringsmarknaden och förväntningarna på den ekonomiska tillväxten försvagades. Särskilt på räntemarknaden var rörelserna kraftiga.
– Totalavkastningen på Elos placeringar fortsatte att vara positiv även i början av året. Det sjunkande energipriset och öppnandet av det kinesiska samhället upprätthöll en god stämning inom ekonomin och på aktiemarknaden och bidrog till en god avkastning på aktieplaceringarna, konstaterar Elos vice verkställande direktör Hanna Hiidenpalo.
Aktieplaceringarna avkastade 2,6 (-3,3) procent. Andelen noterade aktier i Elos placeringsportfölj har fortfarande hållits på en måttfull nivå och de avkastade 4,6 (-7,7) procent. Ränteplaceringarna avkastade 1,3 (-1,7) procent. Placeringarnas räntekänslighet utökades särskilt på den amerikanska marknaden.
Som en följd av den stigande räntenivån är fastighetsplaceringsmarknaden fortfarande i ett brytningsskede och således var handeln fortsatt dämpad på marknaden. Fastighetsplaceringarna avkastade -0,3 (1,3) procent.
Klimatneutral energiförbrukning i Elos fastigheter fram till 2027
Elos styrelse godkände i februari klimatpolicyn för placeringar för 2023–2030. Utöver klimat-policyn har Elo även ställt upp hållbarhetsmål för de inhemska fastighetsplaceringarna för åren 2023–2030. Tyngdpunkten i verksamheten är såsom typiskt för fastigheter att minska miljö-belastningen.
– Fram till 2027 är Elo klimatneutralt vad gäller energiförbrukningen i de inhemska direkta fastigheterna. All elektricitet som Elo köper är redan nu utsläppsfri, och omställningen till förnybar fjärrvärme kommer att ske stegvis under de närmaste åren, säger Hiidenpalo.
Den ekonomiska tillväxten försvagas, situationen inom banksektorn är osäker
Utsikterna inom den globala ekonomin är osäkra. Fastän centralbankerna skulle lyckas med att förhindra banksektorns spridningseffekter och kunna upprätthålla en stabil finansmarknad, kan de finansiella förhållandena stramas åt betydligt som en följd av investerarnas och de finansiella institutens försvagade risktagningsvilja. Detta försvagar realekonomins tillväxtförhållanden.
Inom euroområdet är inflationen fortfarande snabb och den försvagade köpkraften kan ha negativa effekter på den inhemska efterfrågan. I Förenta staterna är tillväxtförväntningarna delade mellan recession och en ökad överhettning. Sannolikheten för recession ökar om utmaningarna inom banksektorn fortsätter. Konsekvenserna av den åtstramade penningpolitiken syns i ekonomin med dröjsmål och problemen inom banksektorn är ett tecken på negativa konsekvenser. Utifrån detta väntar placeringsmarknaden att centralbankerna höjer räntorna endast i liten grad längre.
Jämförelsetalen inom parentes är siffror per 31.3.2022.
Elos delårsrapport 31.3.2023 (pdf) >
Elos delårsrapport 31.3.2023 presentation (pdf) >
Närmare upplysningar:
Verkställande direktör Carl Pettersson, begäran om intervju, planeringschef för kommunikationen Sara Salomaa, Tfn 044 550 5450
Vice verkställande direktör Hanna Hiidenpalo, tfn 020 703 5668
Ekonomidirektör Sarianne Kirvesmäki, tfn 020 703 5134