Elos Företagarmätare 2014: Risk för utmattning är störst bland unga företagare
Enligt en färsk undersökning upplever var fjärde företagare under 36 år att det är svårt att sammanjämka arbetet och det övriga livet. Risken är att företagaren utmattas, vilket kan leda till att han eller hon väljer att avstå från sitt företag.
Enligt en enkätundersökning som Arbetspensionsbolaget Elo har utfört är risken för utmattning större bland de yngre företagarna än bland de äldre. Bäst orkar företagare över 55 år. Även om majoriteten av de unga företagarna är mer optimistiska i fråga om det egna företagets framtid än de äldre, uppger var fjärde ung företagare att han eller hon har övervägt att lägga ned sitt företag.
– Många unga företagare upplever att de inte har tillräckligt med fritid för att återhämta sig från arbetet. De håller exempelvis väldigt lite semester, typiskt endast 1–10 dagar om året. Oftast har en ung företagare just börjat med sin verksamhet, vilket innebär att arbetsbördan helt naturligt är stor, berättar Annarita Koli, som är utvecklingschef i arbetshälsoärenden på arbetspensionsbolaget Elo.
Det är inte lätt att känna igen tecknen på utmattning och många unga företagare upplever själva att deras arbetsförmåga är tämligen god. Koli uppmanar unga företagare att kritiskt fästa uppmärksamhet vid sin tidsanvändning och att se till sitt välbefinnande, även om de ännu inte upplever att det finns ett större behov av att återhämta sig.
– Unga företagare uppger att de skulle behöva mest stöd med de grundläggande sakerna inom affärsverksamheten, som att utarbeta en strategi, med att utveckla försäljningsfärdigheterna och budgeteringen. Det lönar sig att modigt söka hjälp med dessa utanför det egna företaget. Det kunde också vara nyttigt att skapa nätverk med mer erfarna företagare.
Goda nätverk är avgörande
Av alla de företagare som svarade på enkäten löpte var femte risk för utmattning. Nästan 40 procent av alla företagare orkar bra med sitt arbete, medan drygt 40 procent uppgav att arbetet och det övriga livet rätt bra eller nöjaktigt är i balans.
– Skillnaden mellan dem som orkar bra och dem som orkar sämre är bl.a. att de som orkar bättre har ett mer omfattande stödnät, säger Annarita Koli.
Fyrtiofem procent av företagarna bedömer att ett gott nätverk och goda samarbetsparter är de viktigaste faktorerna med tanke på det egna företagets fortsatta framgång.
– Få företagare uppger emellertid att de aktivt utnyttjar sitt nätverk i problemsituationer. Det går och lönar sig att förbättra sina färdigheter att verka i nätverk, sporrar Koli.
Företagarna behöver stöd med digitaliseringen
Enligt undersökningen utnyttjar endast cirka hälften av företagarna elektroniska hjälpmedel eller sociala medier i sin affärsverksamhet. Fyrtio procent av företagarna förhåller sig reserverat till digitaliseringen. Negativast inställda till digitaliseringen är de som har problem med orkandet.
– Genom att identifiera utmaningarna inom arbetshälsan i tillräckligt god tid kan man således även stöda företagaren i utvecklandet av sin affärsverksamhet. En företagare som mår bra har energi att skapa nya verksamhetsmodeller. Det positiva är att företagarna är medvetna om behovet av elektroniska affärsfunktioner och webbtjänster, eftersom en fjärdedel av dem önskar få stöd för att genomföra sådana, bedömer Annarita Koli.
Elos Företagarmätare 2014 genomfördes som en elektronisk enkät till Elos företagarkunder i augusti 2014 och cirka 2 300 finländska företagare svarade på den.
Mer information om undersökningen
Utvecklingschef i arbetshälsoärenden Annarita Koli
tfn 020 703 5117 och 040 519 1380
annarita.koli@elo.fi