Mitä vastuullisuuden kehittäminen tarkoittaa rahastosijoituksissa?
/ Uutinen / Sijoitustoiminta

Elon 32 miljardin euron arvoisesta sijoitussalkusta vajaa puolet on tehty rahastojen kautta. Epäsuorissa sijoituksissa tarkastelemme sijoitusten vastuullisuutta ennen kaikkea varainhoitaja- ja rahastotasoilla. Rahastovarainhoitajien valintavaiheessa tarkastelemme varainhoitajan lähestymistapaa vastuulliseen sijoittamiseen. Arvioimme ja keskustelemme, kuinka varainhoitajan ja rahaston politiikat sekä toimintatavat ovat linjassa Elon periaatteiden kanssa.
Seuraamme rahastovarainhoitajien ja rahastojen kehitystä sijoitusaikana muun muassa vuoropuhelulla ja varainhoitajan raportoinnin avulla. Lisäksi lähetämme rahastovarainhoitajillemme vuosittain kyselyn, jossa kartoitamme tehtyjä vastuullisuustoimia. Kyselyn kautta saamme arvokasta tietoa käytänteistä ja vastuullisuustyön kehityksestä Elon rahastosijoituksissa.
−Selvitämme varainhoitajien vastuullisuuteen ja kestävyyteen liittyviä seikkoja jo valintavaiheessa ennen sijoituksen tekemistä. Tämä vuosittainen kysely on hyvä tapa kartoittaa, miten varainhoitajien vastuullisuustyö jatkuu ja kehittyy, kertoo vastuullisen sijoittamisen johtaja Anna Varpula.
Vuonna 2024 laajensimme kyselyä ja kartoitimme sen avulla vaikuttamiseen ja omistajaohjaukseen liittyviä kysymyksiä. Ilmasto, luonnon monimuotoisuus ja ihmisoikeudet ovat olleet kyselyn teemoja jo aikaisempina vuosina. Kyselyyn vastasi 97 prosenttia rahastovarainhoitajistamme ja vastausprosentti on kasvanut 7 prosenttiyksikköä kahdessa vuodessa. Vastaajien lukumäärän nousu kuvastaa sitä, että vastuullisuusteemat ovat tulleet tutummiksi, niitä pidetään tärkeinä ja vastuullisen toiminnan eteen on tehty toimenpiteitä.
−Huolellisen rahastovalinnan, aktiivisen vuoropuhelun ja vuosittaisen kyselyn avulla varmistamme, että rahastosijoituksemme ovat linjassa periaatteidemme kanssa. Vuoropuhelu varainhoitajiemme kanssa lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa meitä yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa, jatkaa Anna Varpula.
Rahastojen hiilijalanjälkeä mittaa 77 % varainhoitajista
Olemme viimeisen kolmen vuoden ajan tiedustelleet systemaattisemmin, miten rahastovarainhoitajamme huomioivat ilmastonmuutoksen sijoituksissaan. Tavoitteenamme on, että varainhoitajat huomioivat ilmastoriskit ja -vaikutukset, sitoutuvat päästövähennys- ja ilmastotavoitteisiin sekä raportoivat edistymisestään ja päästöistään vuosittain.
Ilmastopolitiikka löytyy 72 prosentilta vastaajista ja rahastojen hiilijalanjälkeä mittaa 77 prosenttia rahastovarainhoitajistamme. Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaiseen sijoitussalkkuun tai muihin nettonollatavoitteisiin on sitoutunut 35 prosenttiavarainhoitajista. Tieteeseen perustuvan päästövähennystavoitteen on ottanut käyttöön 15 prosenttia varainhoitajista. Kyselyn tulosten perusteella kahden viimeisen vuoden aikana nousua on ollut hiilijalanjäljen mittaamisessa ja tieteeseen perustuvan päästövähennystavoitteen osalta, kun taas laskua oli nettonollatavoitteissa.
lhmisoikeuspolitiikan on laatinut 71 % varainhoitajista
Selkeästi eniten kasvua on tapahtunut ihmisoikeuksien huomioimiseen liittyen. lhmisoikeuspolitiikan on laatinut 71 prosenttia varainhoitajista ja ihmisoikeuksiin liittyviä tavoitteita löytyy 38 prosentilla.
Luonnon monimuotoisuus on sijoittajille teemana vielä suhteellisen uusi. Siihen liittyvä politiikka on käytössä 39 prosentilla varainhoitajista ja tavoitteita on asettanut vasta yhdeksän prosenttia.
Rahastojen kansainvälisten normien mukaista toimintaa seuraa 73 % varainhoitajista
Vaikuttamisen politiikkojen olemassaoloa kysyttiin ensimmäistä kertaa vuonna 2024 ja sellainen löytyi 82 prosentilla rahastovarainhoitajista. Varainhoitajista vuoropuhelua sijoituskohteiden kanssa käy 92 prosenttia ja yhteistyöaloitteita hyödyntää 80 prosenttia. Rahastojen kansainvälisten normien mukaista toimintaa seuraa 73 prosenttia, mikä oli kasvanut edellisvuodesta.