Elon osavuosiraportti 1.1.–30.9.2024: Sijoitustuotto 7 % listattujen osakkeiden vahvan kehityksen ansiosta
/ Uutinen
Elon tammi-syyskuun sijoitustuotto jatkui vahvana. Sijoituksista parhaiten tuottivat noteeratut osakkeet 14,1 prosenttia. Elon vakavaraisuusaste vahvistui edelleen ja liikekulut alenivat.
Raportilla suluissa olevat vertailuluvut ovat 30.9.2023 lukuja, ellei toisin ole mainittu.
Avainluvut tammi-syyskuu 2024
- Kokonaistulos nousi 714,5 (-90,9) miljoonaan euroon.
- Sijoitustoiminnan nettotuotto nousi 7,0 (2,8) prosenttiin ja oli 2,1 miljardia euroa. Sijoitusten markkina-arvo oli 32,0 (30,0 vuoden 2023 lopussa) miljardia euroa. Sijoitusten kymmenen vuoden keskituotto oli 5,7 prosenttia. Tämä vastaa 3,6 prosentin reaalituottoa.
- Hoitokustannustulolla katettavat liikekulut laskivat 55,7 (58,3) miljoonaan euroon.
- Vakuutusmaksutulo oli 3,3 (3,3) miljardia euroa. Eläkkeitä ja muita korvauksia maksettiin 3,5 (3,3) miljardia euroa.
- Vakavaraisuusaste oli 123,1 (121,3 vuoden 2023 lopussa) prosenttia ja vakavaraisuuspääoma oli 1,4-kertainen (1,5-kertainen vuoden 2023 lopussa) vakavaraisuusrajaan nähden.
Paras sijoitustuotto noteeratuista osakesijoituksista
- Sijoituksemme tuottivat hyvin ja hoitomaksumme oli kilpailukykyinen kustannustehokkuutemme ansiosta, kuvaa katsauskautta Elon toimitusjohtaja Carl Pettersson.
Ensimmäisen puolen vuoden erinomainen osakemarkkinakehitys pysähtyi heinäkuussa, jolloin yhdysvaltalaisten teknojättien osavuositulokset eivät yltäneet sijoittajien korkeiksi kasvaneisiin odotuksiin. Osakemarkkinoiden lasku eskaloitui elokuun alussa, kun Japanista alkanut uudelleen hinnoittelu levisi globaaleille pääomamarkkinoille. Epävarmuus jäi lyhytaikaiseksi ja jo elokuun lopussa osakemarkkinat olivat jo nousseet lähelle vuoden korkeimpia tasoja.
Elon osakesijoitusten tuotto nousi 10,1 (4,0) prosenttiin. Parhaiten tuottivat noteeratut osakesijoitukset, joiden tuotto oli 14,1 (4,5) prosenttia. Kolmannella kvartaalilla Yhdysvalloissa parhaiten tuottivat yleishyödyllisiä palveluja tarjoavat yritykset ja euroalueella puolestaan kiinteistösektorin listatut yhtiöt. Euroopassa osakemarkkinat piristyivät kesän loppupuolella. Eurooppalaisten osakkeiden nousu tarttui myös Suomen osakemarkkinaan, joka nousi positiiviseksi kolmannen kvartaalin puolivälin jälkeen.
Inflaation hellittäessä keskuspankkien fokus siirtyi, etenkin Yhdysvalloissa, kasvuun ja työmarkkinaan. Tämä heijastui korkomarkkinoille, ja ohjauskorot laskivat Yhdysvalloissa ja euroalueella syyskuussa. Muutokset ohjauskorkojen laskuodotuksissa laskivat markkinakorkoja ja nostivat valtiolainasijoitusten tuotot positiivisiksi kolmannella kvartaalilla. Luottoriskimarginaalit reagoivat markkinoiden epävarmuuden lisääntymiseen hyvän alkuvuoden jälkeen. Vaikka yrityslainamarginaalien liikkeet olivat merkittäviä, niin kvartaalitasolla muutokset jäivät maltillisiksi. Elon korkosijoitusten tuotto nousi 4,0 (2,4) prosenttiin.
Kiinteistösijoitusten tuotto oli 1,9 (-1,6) prosenttia. Korkotason laskun myötä kiinteistösijoitusmarkkinoilla odotetaan varovaista elpymistä loppuvuoden ja vuoden 2025 aikana. Muut sijoitukset tuottivat 6,3 (3,9) prosenttia. Muut sijoitukset ovat pääosin hedge-rahastosijoituksia, joiden tuottokehitys tasaantui 6,4 (4,3) prosenttiin.
YELissä positiivinen tulos ja TyELissä parannettavaa
- Syyskuun siirtokierroksesta löytyi sekä onnistumisia että parannettavaa. YELissä teimme hienon positiivisen tuloksen, kun puolestaan TyELin osalta tulos oli negatiivinen. Olemme tehneet organisaatiossa strategian toteuttamiseen ja myynnin tukemiseen liittyviä hankkeita. Olen vakuuttunut, että asiakkaidemme parhaaksi kehitetyt palvelut ja toimintamallit tuottavat tulosta, toteaa Pettersson.
Yrittäjien työtulojen tarkistaminen jatkui ja kuluvan vuoden aikana on tarkistettu yli 13 000 yrittäjän työtulot. YEL-työtulosumma kasvoi tammi-syyskuussa 7,1 prosenttia. TyEL-luottotappioiden määrä tammi-syyskuussa oli 9 prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Yritysten taloudellinen tilanne ei ole vielä helpottumassa, ja konkurssien määrä pysyy korkealla tasolla ainakin seuraavat kuukaudet. Vuositasolla luottotappioiden määrän odotetaan nousevan edellisestä vuodesta.
Elossa annettiin enemmän eläkepäätöksiä kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Osittaisen vanhuuseläkkeen päätösmäärät nousivat noin 75 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Ammatillisen kuntoutuksen päätösmäärät pysyivät puolestaan samansuuruisena.
Lähiajan näkymät
Talouden kasvuodotukset ovat huonontuneet johtuen keskeisten teollisten suhdannebarometrien kääntymisestä heikompaan suuntaan. Epävarmuutta lisää geopoliittisten jännitteiden laajentuminen Lähi-idässä. Loppuvuonna Suomen taloutta tukevat EKP:n käynnistämät koronlaskut, joiden tulisi vauhdittaa yritysten investointeja. Kulutusta tukee kotitalouksien reaalitulojen elpyminen. Lisäksi euroalueen suhdanteen ennustettu vahvistuminen vuonna 2025 auttanee suomalaista vientiä.
Elo jatkaa työeläkejärjestelmän tehokasta toimeenpanoa ja haluaa strategian mukaisesti kasvattaa markkinaosuutta TyEL-vakuutuksissa sekä säilyttää asemansa YEL-vakuutusten markkinajohtajana. Elo panostaa edelleen työkykypalveluiden kehittämiseen ja luo asiakkaille lisäarvoa työkykyriskien alentamiseksi. Strategian mukaan Elo varmistaa riittävän vakavaraisuuden ja pyrkii saavuttamaan hyvät tuotot sijoituksilleen pitkällä aikavälillä.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Carl Pettersson, haastattelupyynnöt viestinnän suunnittelupäällikkö Miia Pullinen, p. 040 588 3637
Elon osavuosiraportti 1.1. –30.9.2024 (pdf) >
Elon osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2024 (esitys, pdf) >