Mikä on olennaista työelämässä vuonna 2023?
/ Artikkeli

Uusi työvuosi on käynnistynyt. Samalla nousee kysymys, miten tästä vuodesta tehdään hyvä. Mihin tänä vuonna pitäisi työpaikoilla keskittyä? Mikä korostuu työyhteisöissä? Elon työkykyjohtamisen kehittämispäälliköt Anneli Holmberg ja Katja Hämäläinen listasivat viisi työelämän olennaista asiaa vuonna 2023.
Yhteisöllisyys
Vuonna 2023 on aika ymmärtää, kuinka paljon tarvitsemme toisiamme. Työyhteisössä ei vain hoideta työtehtäviä ja saavuteta yhdessä tavoitteita. Siellä tehdään asioita, jotka antavat energiaa toinen toisillemme. Sparrausapu, positiivinen palaute, yhdessä ideointi ja asioiden ratkaiseminen yhdessä antavat voimaa ja ruokkivat työimua. Työpäiviin liittyvä ilo, jutustelu ja nauraminen ovat sosiaalista liimaa, joka saa aikaa hyvää niin työyhteisöille kuin jokaiselle meistä.
Tämä sosiaalinen yhteiselo on äärimmäisen tärkeää ihmisen hyvinvoinnille, mielenterveydelle, luovuudelle ja työyhteisön tuottavuudelle. On aika panostaa yhteisöllisyyteen kaikin mahdollisin keinoin.
Psykologinen turvallisuus
Miten meillä töissä otetaan puheeksi vaikeat asiat? Uusi vuosi on erinomainen hetki esittää tämä kysymys ääneen. Elon työyhteisömittarin mukaan vaikeiden asioiden esiinnostaminen koetaan edelleen työyhteisöissä hankalana. Jotta työyhteisössä uskalletaan nostaa kissa pöydälle, tarvitaan luottamusta työyhteisön kesken.
Kun työyhteisössä koetaan psykologista turvallisuutta, uskalletaan sanoa ääneen hankalia asioita, jolloin niihin päästään myös puuttumaan. Psykologinen turvallisuus auttaa myös silloin, kun tarvitaan varhaisen tuen eri muotoja ja käydään keskustelua työkyvystä ja mahdollisesti työn keventämisestä.
Uuden luomisessa ja kokeilukulttuurin vauhdittamisessa psykologinen turvallisuus on olennainen rakennuspalikka. Kun työporukassa luotetaan toisiin, arvostetaan toisen ihmisen kykyjä ja tiedetään, ettei mokaaminen kaada koko maailmaa, uskalletaan kyseenalaistaa vanhaa, keksiä uutta ja kokeilla jotain, mikä tuo valtavasti hyvää.
Toimivat hybridityöratkaisut
Pandemian jäljiltä työnteon tavat ovat muuttuneet. Uuden toimivan mallin löytäminen ei ole kuitenkaan nopeaa tai helppoa ja monilla työpaikoilla etsitään yhä juuri omalle työyhteisölle sopivaa tapaa tehdä töitä.
Monella työpaikalla hybridityön arjessa on ristiriita. Samalla kun työntekijät ovat tyytyväisiä kasvaneeseen joustoon ja toivovat, että lähes kaiken työn saisi tehdä etänä, he kaipaavat lähityön mukanaan tuomia elementtejä eli työssä kuulluksi tulemista, kohtaamista ja esihenkilön tukea ja palautetta. Työnantajat ovat vaikean paikan edessä, kun etätyömahdollisuudella kilpaillaan rekrytointimarkkinoilla, mutta yhdessä tekeminen ja uuden kehittäminen kärsivät ilman kohtaamisia.
Työpaikalla on olennaista pohtia, minkälaiset työnteon tavat tukevat kunkin tiimin työtä. Minkälainen malli tukee oppimista, yhdessä tekemistä ja työkykyä? Miten fyysisistä kohtaamisista sovitaan? Onko esihenkilöillä riittävästi osaamista johtamisesta hybridiajassa? Työpaikoilla ollaan isojen kysymysten äärellä myös tänä vuonna.
Terveelliset työnteon tavat
Työelämä on niin kompleksista ja kiivastahtista, ettemme aina tunnista, mikä on meille itsellemme parasta.
Tavat, joilla teemme töitä ovat usein ristiriidassa sen kanssa, mikä on hyväksi työkyvyllemme. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten paljon istumme työpäivän aikana. Terveyden näkökulmasta istumisen vastapainoksi ei riitä vapaa-ajan liikunta, vaan työelämään ja jokaiseen työpäivään tulisi luoda uusia rakenteita, joilla saataisiin ihmiset liikkumaan enemmän.
Työpäivän rytmittäminen on aivan olennainen kysymys. Millaisissa sykleissä työtä tehdään? Luonnistuuko kunnon liikuntatauko päivän aikana? Luodaanko työyhteisössä mahdollisuudet tehdä näin keskellä päivää? Taukojumppa on aina paikallaan, mutta olennaista olisi saada myös oikeaa liikuntaa päivän keskelle. Vuonna 2023 on aika keskustella työpaikalla siitä, miten työyhteisössä tuetaan terveellisiä työnteon tapoja.
Palautuminen
Palautuminen on vuonna 2023 työelämän tärkeimpiä asioita, aivan kuten menneinä ja todennäköisesti tulevinakin vuosina.
Palautumisesta huolehtiminen lähtee pienistä asioista ja arjen valinnoista. Työpäiviin tarvitaan säännöllisiä katkoja, jolloin aivot saavat lepoa työasioista. Tauot ja työn huokoistaminen ovat palautumisen lisäksi olennaisia keinoja luovuuden lisäämiseen ja uupumuksen ehkäisyyn.
Meillä on tapana sanoa itsellemme, että jaksan kyllä tämän viikon, kuukauden tai puolivuotisen. Tämä sinnittely on pidemmän päälle haitallista. Palautuminen ei tapahdu kolmen viikon kesälomalla, jos muuten tehdään 50-tuntista työviikkoa.
Palautumista tarvitaan, jotta myös vapaa-aikaan riittää virtaa. Sitä puolestaan tarvitaan, jotta työelämä ja kaikkein tärkeimpänä itse elämä on hyvää.
Uuden vuoden alussa on tärkeää miettiä ja sanoittaa yhdessä, mikä työssämme on kaikista olennaisinta. Yhteinen ymmärrys ja jaettu suunta tukevat sekä arkista työntekoa että työkykyä. Hyvää työvuotta 2023!