Esimiehen uusi rooli nostaa pehmeät taidot kunniaan
/ Työkykyjohtaminen

Esimies saattaa miettiä, mihin häntä enää tarvitaan, kun alaiset ottavat vastuun aina töiden priorisoinnista ja aikataulutuksesta toteutukseen asti. Tällainen pohdinta on kuitenkin turhaa, sillä nyt jos koskaan työntekijät kaipaavat esimiehen vahvaa tukea. Asiantuntijaosaamisen sijaan esimiestyössä korostuvatkin tänä päivänä niin kutsutut työelämätaidot, kuten itsetuntemus, vuorovaikutus, luottamus ja esimerkillä johtaminen.
Tiedä, kuka olet
Esimiestyötä tutkinut Pentti Sydänmaalakka painottaa työelämätaidoista erityisesti itsetuntemusta ja itsensä johtamista; omien ajatusten, asenteiden ja arvojen tiedostamista, tunnistamista ja kehittämistä. Kysy itseltäsi avoimia kysymyksiä, kuten ”Miksi olen esimies?”, ”Mitkä ovat esimiestyöni tavoitteet?”, ”Miten toteutan esimiestyötä?” ja ”Millainen on hyvä esimies?”.
Jos et osaa heti vastata, anna itsellesi aikaa miettiä. Vinkkejä voit pyytää myös alaisiltasi, jotka katsovat esimiestyötäsi omasta näkökulmastaan: mitä he odottavat ja toivovat sinulta esimiehenä? Kun tunnet vahvuutesi ja heikkoutesi ja tiedät, mitä sinulta odotetaan, osaat myös parhaiten kehittää itseäsi.
Kehitä ja hyödynnä vuorovaikutusta
Business Communication Quarterly kuvailee esimiehen tärkeitä vuorovaikutustaitoja kykynä tuottaa ja jakaa tietoa suullisesti ja kirjallisesti, kuunnella sekä pitää esityksiä. Kun jaat tietoa, eläydy työntekijän asemaan ja pidä mielessä kuuntelijan tilanne ja tunteet. Sano suoraan ja puhu avoimesti, mutta kunnioita eri näkökulmia ja varo loukkaamasta toisia.
Kun taas kuuntelet, keskity sataprosenttisesti ja ole valmis ottamaan vastaan tiimin toiveet, tarpeet ja haasteet. Näytä arvostuksesi ja kiinnostuksesi esittämällä kysymyksiä, mielipiteitä ja ratkaisumalleja. Esitystenkään ei tarvitse olla yksipuolista luennointia: kun pyydät palautetta ja kehotat kaikkia osallistumaan, saat itsekin tilanteesta enemmän irti. Omalla esimerkilläsi rohkaiset koko tiimiä kehittämään yhteistä vuorovaikutusta.
Luota ja uskoudu
Henrietta Aarnikoivu muistuttaa työelämätaitoja käsittelevässä kirjassaan, että tunteensa piilottava esimies heijastaa olemuksellaan luottamuksen puutetta alaisiaan kohtaan. On siis tärkeää olla aidosti oma itsensä, vaikka välillä ei itsestään ja tunteistaan pitäisikään.
Näytä turhautumisesi, väsymyksesi ja jopa suuttumuksesi, niin saat työkavereilta pisteitä, apua ja sympatiaa. Työpaikalla ei silti pidä eikä saa raivota. Sen sijaan voit pyytää vilpittömästi anteeksi negatiivisia tunteitasi, selittää niiden taustat ja keskustella tilanteesta mahdollisimman rehellisesti ja rauhallisesti. Jos olet itse kuin avoin kirja, työntekijätkin oppivat nopeasti uskoutumaan sinulle, eivätkä työyhteisön tunteet pääse patoutumaan.
Muista oma motivaatio
Esimiehen rooli on motivoida muita toimimaan kohti selkeitä, yhteisiä päämääriä, muttei koskaan oman motivaation kustannuksella. Esimiehenä olet alaistesi esikuva, ja sinun motivaatiosi heijastuu myös työntekijöihin. Osoita innostusta yhteisiä tavoitteita kohtaan, niin viestit niiden olevan merkityksellisiä. Ottamalla positiivisen asenteen pystyt jopa kohtaamaan vaikeat asiat kiinnostavina haasteina: ongelmia et ehkä voi muuttaa, mutta omaa suhtautumistasi niihin voit.
Jos motivaatiosi on aidosti kateissa, mieti, mistä se johtuu ja mitä asialle voisi tehdä. Pyydä mahdollisimman pian tukea äläkä anna työkiireiden ajaa tilanteen korjaamisen edelle. Muista, että töiden priorisointi, ajanhallinta, palautuminen ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen eivät ole itsekkyyttä vaan vastuullisuutta itseäsi ja kanssaihmisiäsi kohtaan.
Jousta, niin tiimikin joustaa
Joustavuudesta on tullut työelämän perusvaatimuksia, sillä työ on yhä vähemmän sidoksissa aikaan tai paikkaan. Tiimin ei tarvitse välttämättä istua toimistolla yhdeksästä viiteen saavuttaakseen tavoitteita, ja esimiehen antama vapaus tehdä työt kotona – vaikkapa illalla lasten nukkuessa – lisää työntekijöiden motivaatiota tehdä parhaansa.
Omassa työssään esimies tarvitsee myös kykyä kyseenalaistaa päätöksiä ja joustaa niistä, jos nykyinen lähestymistapa ei toimi. Virheiden myöntäminen ja uusien suuntien etsiminen yhdessä tiimin kanssa on hyvä tapa näyttää, että vääristä ratkaisuista voi oppia ja ettei kenenkään tarvitse olla työssään valmis ja erehtymätön.
Majakka ja antenni
Esimies, jonka työelämätaidot ovat kunnossa, on kuin työntekijöiden tietä valaiseva majakka ja heidän tarpeitaan auliisti vastaanottava antenni. Kehitä työelämätaitojasi, niin selviydyt kunnialla nykyesimiehen tärkeimmästä tehtävästä – tiimin onnistumisten mahdollistamisesta. Saat tiimisi loistamaan, kun johdat omalla esimerkilläsi sekä opetat työntekijät kertomaan ja yhdessä ratkaisemaan työnsä haasteet.