Suoraan sisältöön

Yritysunelmat todeksi – Vinkkilista yrittäjyyden alkuun

/ Artikkeli / Yrittäjä

Yrittaja

Muhiiko pöytälaatikossasi yritysidea, mutta et ole varma mistä lähteä liikkeelle? Yritystä perustaessa on syytä muistaa muutama askelmerkki. Pureksimme tärkeimmät neuvot selkeäksi muistilistaksi.

Yrityksen luotsaaminen vaatii näkemystä, sitoutumista ja paljon työtä, mutta itselleen työskenteleminen on myös mielenkiintoista ja palkitsevaa. Aloittavalla yrittäjällä on edessään paljon uutta opittavaa ja selvitettävää. Helpottaaksemme yrittämisen alkumetrejä, teimme muistilistan seikoista, jotka jokaisen yrittäjäksi ryhtyvän kannattaa ottaa huomioon.

Aloittava yrittäjä, muista nämä

1. Tee liiketoimintasuunnitelma

Ennen kuin hyppäät täysipäiväiseksi yrittäjäksi, kannattaa tehdä liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelman avulla arvioit, onko tuotteellesi tai palvelullesi tarpeeksi kysyntää, eli onko yritysideasi kannattava. Kun sinulla on liiketoimintasuunnitelma, voit hakea starttirahaa ja muuta rahoitusta. Työkaluja liiketoiminnan suunnitteluun löydät esimerkiksi Oma Yritys-Suomen sivuilta.

2. Kuuntele asiakasta


Asiakasymmärrys on yrityksen menestyksen salaisuus – jotta voit vastata asiakkaidesi tarpeisiin, sinun tulee tuntea heidät kuin omat taskusi. Älä oleta, vaan tutki, kysy ja kuuntele. Potentiaalisilta asiakkailta saatu palaute auttaa luomaan tuotteestasi tai palvelustasi vielä paremman, joten ota kaikki palaute ilolla vastaan.

3. Etsi mentori

Menestystä voi oppia niiltä, jotka ovat jo saavuttaneet sen. Etsi itsellesi sopiva mentori, esimerkiksi kokeneempi yrittäjäystävä, jonka kanssa voit pallotella mielessä pyöriviä kysymyksiä matalalla kynnyksellä. Kokemusten jakaminen ja hyväksi havaitut vinkit ovat kullanarvoisia.

4. Palkkaa kirjanpitäjä


Yrittäjän kannattaa ulkoistaa kaikki ne tehtävät, jotka eivät ole omaa erityisosaamista. Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia, ja moni on sitä mieltä, että hyvä kirjanpitäjä on yrittäjän paras kaveri. Satsaamalla kirjanpitäjään heti alkuvaiheessa ja ulkoistamalla kirjanpidon ammattilaiselle, säästät aikaa ja hermoja. Kirjanpitäjä tuntee taloushallinnon koukerot ja voi auttaa myös esimerkiksi yrityksen perustamisilmoituksen kanssa.

5. Hanki tarvittavat työvälineet

Tarvitsetko toimitilan vai riittääkö töiden hoitamiseen aluksi pelkkä läppäri, kännykkä ja sähköpostiosoite? Alkuun kiinteisiin kuluihin kannattaa sijoittaa maltillisesti ja satsata vain välttämättömiin työvälineisiin. Uusia on helppo hankkia matkan varrella, tarpeen syntyessä ja kassan kasvaessa.

6. Muista vakuutukset


YEL-vakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus. Se on turvasi yllättävien tilanteiden ja sosiaaliturvan tarpeen varalle. Muista, että YEL-vakuutus tulee ottaa kuuden kuukauden kuluessa yrittäjätoiminnan aloittamisesta. Sen lisäksi voit ottaa muitakin vakuutuksia yritystoimintasi turvaksi. Pyri arvioimaan vakuutustarpeesi realistisesti – riskit ja tarpeet vaihtelevat toimialoittain, joten kysy neuvoa muilta saman alan yrittäjiltä tai vakuutusyhtiöstä.

7. Markkinoi ja myy

Markkinointi voi äkkiseltään tuntua turhalta kuluerältä, mutta siihen satsaaminen on itseasiassa menestyksen elinehto. Ilman markkinointia potentiaaliset asiakkaat eivät nimittäin löydä tarjoamaasi. Vaikka ulkoistaisit markkinoinnin, opettele myös itse myymään omaa osaamistasi ja varmista, että yrityksellä on erottuva nimi, tarpeelliset sosiaalisen median tilit käytössä sekä hissipuhe, jolla vakuutat ostajat ja sijoittajat.

8. Verkostoidu aktiivisesti

Yrittäjälle verkostot ovat kullanarvoisia, joten osallistu aktiivisesti tapahtumiin, luo uusia kontakteja ja ylläpidä vanhoja suhteitasi. Verkostoista on iloa monessa tilanteessa – yrittäjäverkostot tarjoavat vertaistukea, tutuilta yritysjohtajilta voit saada arvokkaita vinkkejä työhön ja uskollisimmat asiakkaasi saattavat hyvinkin löytyä vapaa-ajan verkostoistasi.

9. Huolehdi itsestäsi

Yrittäjänä oma energiasi on tärkein voimavarasi. Pidä huoli jaksamisestasi ja ota aikaa myös palautumiselle. Yrittäjyys vaatii usein enemmän ja erilaista panostamista kuin palkkatyö, mutta yrittäjäkin tarvitsee vapaa-aikaa, läheisten seuraa ja rentouttavaa tekemistä.

+1. Osallistu yrittäjäkoulutukseen

Jos kaipaat enemmän tukea ensimmäisiin askeliin yrittäjänä, voit osallistua esimerkiksi TE-palveluiden järjestämään yrittäjäkoulutukseen. Koulutus antaa yleiskuvan yrittäjyydestä ja valottaa yrityksen perustamiseen liittyviä käytännön askelia.

Lue lisää aloittavan yrittäjän työeläkevakuutuksista

Artikkelia on päivitetty Elomediassa aiemmin julkaistun artikkelin pohjalta

Yrittäjä – tiedä nämä

Turvaa myös tulevaisuutesi

YEL-vakuutus turvaa yrittäjän ja yrittäjän perheen toimeentulon. YEL-työtulo on myös monien Kelan etuuksien peruste ja vaikuttaa siten laajasti koko yrittäjän sosiaaliturvaan. Lisäksi YEL-vakuutus turvaa toimeentulosi eläkkeelle jäädessäsi.

YEL-työtulo vaikuttaa kaikkiin näihin etuuksiisi:

  1. Sairauspäiväraha ja osasairauspäiväraha

  2. Vanhempainpäivärahat

  3. Työttömyysetuudet
     
  4. Työeläke ja ammatillinen kuntoutus

  5. Tapaturmakorvaukset
 

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>