Willin Lännen saluunan ovet aukesivat Himoksella: Elo mukana rahoittamassa uutta huvikeskusta
/ Artikkeli / Yritystarina
Willin Lännen rakennushankkeen takana on HimosLomat-konserni. Se myös pyörittää suurinta osaa liikunta-aktiviteeteista ja ravintolatoimintaa. Noin 7,5 miljoonan euron investoinnin ovat rahoittaneet työeläkeyhtiö Elo, vakuutusyhtiö Fennia ja paikallinen pankki.
HimosLomien hallituksen puheenjohtajan Hannu Haljalan mukaan investoinnin tavoitteena on saada asiakkaat viihtymään Himoksella pidempään. Se onnistuu, kun heillä on riittävästi erilaista tekemistä.
– Tarkoituksemme on kehittää jatkuvasti Himoksen matkailua. Toimintamme sydän on edelleen majoituskapasiteetin vuokraaminen. Myymme, markkinoimme ja pidämme kunnossa muiden omistamia mökkejä. Siksi täällä pitää olla paljon ympärivuotista toimintaa, hän perustelee.
Himos on kasvanut vuosikymmenien aikana pienestä laskettelukeskuksesta isoksi matkailukeitaaksi. Viime vuonna laskettelijoita kävi Himoksen rinteillä noin 180 000 ja majoitustiloissa yöpyi noin 330 000 matkailijaa. Heistä yli 90 prosenttia oli suomalaisia. Pelkästään HimosLomat välittää 500 lomahuoneistoa.
Vahva luottamus yrityksen ja rahoittajien välillä
Himoksen kasvuluvut ovat pitkälti Hannu Haljalan ja hänen veljensä Harrin omistaman HimosLomat-konsernin ansiota. Veljekset ovat mukana lähes kaikessa muussa paitsi rinneliiketoiminnassa.
Konserniin kuuluu muun muassa Himos Hotelli, tapahtumapaikkana toimiva Himos Areena, keskusvaraamo Himos Center, ravintoloita, safaritoimintaa, golfkenttä ja muita kiinteistöjä. Yritysryppään liikevaihto on noin 45 miljoonaa euroa.
– Willin Lännen huvikeskuksesta teimme ensimmäisen kerran laskelmia jo korona-aikana, mutta tosissamme lähdimme tutkimaan hanketta syksyllä 2022. Teetimme myös markkinatutkimuksia ja suunnittelimme rahoitusta. Meillä oli Elon kanssa palaveri toisissa asioissa ja silloin kysyin, onko heillä rahoitusta tarjolla. Sen jälkeen istuimme samaan pöytään neuvottelemaan. Mukana olivat Elon ja Fennian edustajat. Paikallinen pankki tuli mukaan myöhemmin, Haljala muistelee.
Hänen mukaansa neuvottelut rahoituspaketista sujuivat hyvin. Osapuolten välisestä vahvasta luottamuksesta kertoo jotain se, että Willin Lännen rakennustyöt alkoivat jo kuukausia ennen sopimuksen virallista allekirjoitusta. Lopulta 3 100 neliön rakennus valmistui kaksi kuukautta etuajassa.
– Molemmat tahot selvittivät tarkasti, että pystyvätkö ne lähtemään hankkeeseen rahoittajiksi. Meillä on pitkä yhteinen historia niin Elon kuin Fennian kanssa ja sillä oli varmasti oma vaikutuksensa positiiviseen päätökseen. Meidän tekemiseemme luotettiin, Haljala sanoo.
Turistit pääsevät uppoutumaan willin lännen tunnelmaan uudessa huvikeskuksessa. Hannu Haljala haluaa jatkuvasti kehittää Himoksen matkailua.
Elo haluaa olla mukana tukemassa yritysten kasvua
Työeläkeyhtiö Elon rahoituspäällikkö Pekka Kiili kuvaa HimosLomien investoinnin rahoitusneuvotteluja sujuviksi. Puolen vuoden aikana osapuolet kävivät läpi muun muassa kiinteistöasiakirjoja, laskelmia ja ehtoja hankkeen rahoittamiseksi. Yksi ehdoista oli omarahoitusosuuden määrä.– Neuvottelut veivät jonkin verran aikaa, kun mukana oli kolme rahoittajaa. Kaikki toimivat hyvässä yhteistyössä ja löysimme nopeasti ratkaisun, miten rahoituspaketti rakennetaan, Kiili muistelee.
– Myönnämme lainamuotoista rahoitusta yritysten kasvutarpeisiin. Olemme aktiivisesti mukana myös yrityskaupoissa. Pankki on hankkeissa yleensä pääroolissa ja me tulemme täydentävänä rahoittajana kylkeen. Joskus olemme ainoa rahoittaja, mutta lähtökohtaisesti haluamme tehdä tätä muiden kanssa kimpassa, hän jatkaa.
– Toteutamme rahoituksia lainanhakijan eli yrityksen omistamia vakuuksia vastaan ja käytämme myös Finnveran takauksia osavakuutena. Rahoitusratkaisumme pohjautuu aina asiakasyrityksemme liiketaloudellisen tilan huolelliseen arviointiin, jossa mm. tarkastelemme yrityksen kannattavuutta ja kassavirtaennusteita. Taseen pitää olla kunnossa, sillä ylivelkaantuminen ei ole kenenkään etu, Kiili muistuttaa.
Elon kumppaniverkosto on laaja: Finnvera, vahinkovakuutusyhtiöitä, pankkeja ja muita rahoituksen järjestelijöitä. Työeläkeyhtiön myöntämät PK- ja kasvulainat on tarkoitettu yli kaksi miljoonaa euroa liikevaihtoa tekeville yrityksille, jotka tarvitsevat pitkäaikaista rahoitusta. Lainat ovat suuruudeltaan keskimäärin satojatuhansia euroja ja niiden takaisinmaksuaika on 3–7 vuotta.
Pienemmille yrityksille Elo voi myöntää takaisinlainaa. Takaisinlainaus tarkoittaa sitä, että osa yrityksen maksamista työeläkevakuutusmaksuista rahastoidaan vuosittain rahastoon, josta TyEL-vakuutuksenottajalla on oikeus lainata kertynyt rahasto-osuus ehtojen täyttyessä.
Elo markkinoi rahoitustuotteitaan aktiivisesti useissa eri kanavissa. Se näkyy lainojen hakumäärissä, jotka ovat Kiilin mukaan kasvussa.
Elon ja Fennian välillä pitkä yhteistyö
Elon ja vakuutusyhtiö Fennian välinen rahoitusyhteistyö on jatkunut vuosia. Fennia myöntää Elon tavoin pitkäaikaista rahoitusta investointeihin, käyttöpääomatarpeisiin ja yrityskauppoihin. Yrityslainojen keskimääräinen koko liikkuu sadoissatuhansissa euroissa.
Lisäksi Fennia tarjoaa asiakkailleen takausvakuutuksia, joita hyödynnetään etenkin rakennusalalla ja teollisuudessa. Vakuutus sisältää takauksen, eli sitoumuksen jonkin sopimuksen täyttämisestä.
– Myönnämme yrityksille täydentävää rahoitusta, ja arvioimme takaisinmaksukyvyn tiettyjen mittareiden mukaan. Ratingin osuus on oleellinen osa prosessia. Meille tulee vuosittain satoja kyselyjä. Ne jakautuvat tasaisesti yrityslainan ja takausvakuutuksen välillä, sanoo Fennian rahoituspäällikkö Toni Saarenvirta.
Elo ja Fennia ovat rahoittajina Willin Lännen investoinnissa tasaosuuksin.