Vuoden 2025 indeksitarkistus – milloin kannattaa jäädä eläkkeelle?
/ Artikkeli / Eläkkeet ja kuntoutus
Maksussa oleviin työeläkkeisiin tehdään vuosittain työeläkeindeksin mukainen indeksitarkistus, jotta ne säilyttäisivät ostovoimansa. Myös vielä myöntämättömiä eläkekarttumia tarkistetaan palkkakertoimella, jotta yhtenä vuonna ansaittu eläke-euro säilyttäisi arvonsa tulevaisuudessa. Tänä vuonna työeläkeindeksi korotti maksussa olevia eläkkeitä noin 5,7 % ja palkkakerroin taas tulevan eläkkeen perustana olevia ansioita noin 5,1 %.
Mutta miltä vuoden 2025 indeksitarkistukset näyttävät? Siltä, että eläkkeelle ei kannata rynnätä vielä vuoden 2024 puolella, jos haluaa maksimoida indeksikorotuksen vaikutuksen.
Indeksitarkistukset vuonna 2025
Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut ensi vuoden indeksit. Työeläkeindeksi nostaa tammikuussa 2025 maksussa olevia eläkkeitä noin 1,3 %. Jotta eläkkeeseen saa tämän korotuksen, pitää sen alkaa viimeistään 1.12.2024. Palkkakerrointarkistus taas nostaa vielä myöntämättömiä eläkkeitä noin 2,2 % vuoden 2025 tasoon, jos eläke alkaa 1.1.2025 tai myöhemmin.
Työeläkeindeksillä tarkistetaan kaikkia maksussa olevia työeläkkeitä eläkelajista riippumatta, eli korotus koskee niin vanhuuseläkkeitä, osittaisia vanhuuseläkkeitä, työkyvyttömyyseläkkeitä, perhe-eläkkeitä kuin kuntoutusrahojakin. Tarkistusta ei tarvitse erikseen hakea, vaan Elo tekee sen automaattisesti.
Milloin kannattaa jäädä eläkkeelle?
Eläkkeelle jäämisen ajankohta on aina eläkkeenhakijan henkilökohtainen päätös ja siihen vaikuttaa moni asia. Pelkästään indeksitarkistuksen valossa päätöstä ei siis kannata tehdä.
Sekä vanhuuseläkkeen että osittaisen vanhuuseläkkeen osalta hakijan on tullut täyttää ikä, jota eläkkeiden hakeminen edellyttää. Oman vanhuuseläkeikänsä voi tarkistaa esimerkiksi täältä: Eläkkeelle iän perusteella >
Jos vanhuuseläkkeen hakija on työsuhteessa, tulee työsuhteen päättyä ennen eläkkeen alkamista ja irtisanoutuminen on eläkkeenhakijan vastuulla. Yrittäjän ei tarvitse vanhuuseläkkeen alkaessa lopettaa yritystoimintaa, mutta päätämme yrittäjän YEL-vakuutuksen eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun.
Eläkkeelle jäädessä myös arki voi muuttua: vapaa-aika lisääntyy, joten on hyvä miettiä, millä päivänsä aikoo täyttää. Kun työsuhde päättyy, monet työsuhteeseen kuuluvat edut loppuvat, kuten työterveyshuolto ja mahdollinen matkapuhelinetu.
Entäpä indeksien vaikutus eläkkeen määrään?
Yleensä hyvä perussääntö on se, että mitä pidempään työelämässä jatkaa, sitä isomman eläkepotin itselleen kartuttaa. Kun alin vanhuuseläkeikä tulee täyteen, saa työssä jatkava tavanomaisen eläkekarttuman lisäksi eläkkeeseensä myös lykkäyskorotusta, joka on 0,4 % jokaiselta kuukaudelta, jolta eläkkeen hakemista lykkää. Jos eläkkeen hakemista lykkää esimerkiksi vuodella, ehtii hakija kartuttamaan itselleen lisää eläkettä vuoden aikaisista ansioista sekä tähän päälle vielä 4,8 % lykkäyskorotusta. Jos pohdit, miten eläkkeen lykkääminen vaikuttaa eläkkeesi määrään, voit laskea eläkearvioita Elon henkilöasiakkaan verkkopalvelussa eri ajankohdista.
Tänä vuonna myös indeksitarkistukset tukevat työssä jatkamista vuodenvaihteen yli, jos eläkkeen määrä on ratkaiseva tekijä. Jos eläkkeelle jää 1.12.2024, saa tammikuussa eläkkeeseen noin 1,3 % korotuksen tammikuussa 2025. Jos taas eläkettä hakee vasta 1.1.2025, ehtii uutta eläkettä karttua vielä joulukuun 2024 palkasta, eläkkeeseen saa joulukuulta lykkäyskorotusta ja lisäksi koko eläkekarttumaa tarkistetaan noin 2,2 % korotuksella. Ja jos työskentelyä jatkaa vielä pidemmälle vuoteen 2025, kasvattavat pidempään työssä ansaittu eläke ja lykkäyskorotus eläkkeen määrää entisestään.
Esimerkki indeksien vaikutuksesta eläkkeen määrään sen perusteella, jääkö eläkkeelle vuoden 2024 tai 2025 puolella
Esimerkin henkilö saa palkkaa 4 000 e/kk ja 1.12.2024 mennessä hänelle on karttunut työeläkettä 2 000 e/kk.
Jos henkilö jää eläkkeelle 1.12.2024, saa hän joulukuussa 2024 eläkettä 2 000 e ja tammikuussa 2025 eläkkeen määrä nousee 26 e, jolloin työeläke olisi 2 026 e/kk.
Jos taas henkilö jää eläkkeelle 1.1.2025, saa hän joulukuussa 2024 palkkaa 4 000e. Kun hän jää eläkkeelle 1.1.2025, on joulukuulta ehtinyt kertyä palkasta lisää eläkettä noin 5 e ja lisäksi hän saa yhdeltä kuukaudelta lykkäyskorotusta noin 8 e. Kun 2 013 e karttunutta eläkettä tarkistetaan palkkakertoimella vuoden 2025 tasoon, on eläkkeen määrä noin 2 057 e/kk.
Esimerkkilaskuissa ei ole huomioitu elinaikakertoimen vaikutusta eläkkeeseen.
Lopuksi kannattaa vielä muistaa, että eläke on verotettavaa tuloa. Jos haluat etukäteen arvioida, kuinka suuri eläkkeesi veroprosentti olisi, voit tehdä sen verottajan sivuilta löytyvällä laskurilla
Artikkelin päivitys 29.8.2024:
Indeksiennuste tarkentunut. Arvion mukaan työeläkeindeksi nostaa maksussa olevia eläkkeitä 1,6 % (2,0 %) ja palkkakerroin eläkkeen perusteena olevia ansioita 2,1 % (2,9 %) 1.1.2025 alkaen.
Artikkelin päivitys 25.10.2024:
Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti vuoden 2025 indeksit. Työeläkeindeksi nostaa maksussa olevia eläkkeitä 1,3 % ja palkkakerroin eläkkeen perusteena olevia ansioita 2,2 % 1.1.2025 alkaen.