Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Perheyrityksen kolmas sukupolvi joutui miettimään: ”Mikä on se meidän juttu?” – Vastaus löytyi Keski-Euroopasta

/ Artikkeli / Yritystarina

Nanna-Hietala_3_16_9

Perheyritys on jokaisella sukupolvella vain hetken lainassa ja yritystä pitää viedä eteenpäin, jotta sen tarina voi jatkua. Näin sanoo liikkuvien työkoneiden sopimusvalmistajan MSK Groupin hallituksen puheenjohtaja Nanna Hietala.

Kolmas sukupolvi otti vastuun yrityksen kehittämisestä ja joutui pohtimaan ”omaa juttuaan”, kun Hietalan isä kuoli äkillisesti yhdeksän vuotta sitten. MSK Groupin liiketoiminnan ydin oli ohjaamojen ja muoviosien valmistaminen liikkuviin työkoneisiin, kuten traktoreihin.

– Olimme aika maatalousvaltaisia ja sitä sidonnaisuutta täytyi pienentää. Ohjaamopuolella asiakkaat ovat aika lähellä valmistajia, joten toiminnan laajentaminen edellytti lähtöä Suomen ulkopuolelle. Käänsimme katseen Keski-Eurooppaan, jossa on paljon liikkuvien työkoneiden valmistusta. Ostimme Saksasta ohjaamotehtaan ja saimme lisää asiakasryhmiä muun muassa kaivosteollisuudesta, maanrakennuksesta ja yhdyskuntatekniikasta. Se oli riskienhallinnan kannalta viisas yritysjärjestely, Hietala kertoo.

Saksan-tehtaan mukana tuli tytäryritys Slovakiasta, jossa uusi ohjaamotehdas vihittiin käyttöön kaksi vuotta sitten. Lisäksi MSK Group omistaa enemmistön slovakialaisesta muovitehtaasta. Tehdas siirtyy kokonaan suomalaisomistukseen vuoden loppuun mennessä.

Suomalaisen yrityskulttuurin vieminen Saksaan ei ole sujunut aivan kitkattomasti. Slovakiassa on puolestaan totuttu ketterään päätöksentekoon ja työskentelytapaan.

– Saksassa uusien toimintatapojen omaksuminen on ollut haastavampaa ja muutos vaatii paljon keskusteluja. Jos Suomessa on jokin ongelma, se ratkaistaan. Saksassa kirjoitetaan ensin paksu gradu, jonka jälkeen aiheesta voidaan aloittaa keskustelu, Hietala kuvailee.

Liikevaihto on yli tuplaantunut

Ensimmäinen sukupolvi perustaa, toinen kehittää ja kolmas tuhoaa. Vanha perheyrittäjyyteen liittyvä myytti on moneen kertaan kumottu, ja MSK Groupin kohdalla luvut puhuvat puolestaan. MSK Group valittiin myös Vuoden perheyritykseksi vuonna 2023.

Konsernin liikevaihto oli 92 miljoonaa euroa kolmannen sukupolven otettua vetovastuun. Viime vuonna liikevaihto oli jo 220 miljoonaa euroa. Ohjaamoliiketoiminnan osuus kokonaisuudesta on yli 80 prosenttia.

– Sopimusvalmistajana on vähän vaikea mitata vientiä. Olemme tehneet esimerkiksi Valtran kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1964. Yrityksen valmistamia traktoreita ja maatalouskoneita myydään useisiin maihin. Saksan-tehtaamme liikevaihto on kuitenkin 40 miljoonaa ja Slovakiassa liikevaihtoa kertyy noin 28 miljoonaa euroa, Hietala luettelee.

Hänen mukaansa MSK Groupissa on aloitettu uusi strategiatyö, jonka tavoitteena on tehdä linjauksia seuraaville vuosille. Vaikka työ on kesken, strategiapaperissa lukee ainakin sana kasvu.

– Kasvu on toki tärkeää, jotta ei jäädä polkemaan paikoilleen, mutta sitä ei tavoitella yltiöpäisesti. Yritys teki 70-luvulla isoja investointeja ja öljykriisi sekä muut vastoinkäymiset löivät vasten kasvoja. Silloin päätettiin, että investoinnit toteutetaan ainoastaan tulorahoituksella. Kakkospolvi rakensi todella vahvan taloudellisen pohjan ja haluamme vaalia sitä. Jonkin verran olemme joutuneet joustamaan pelkällä tulorahoituksella investoimisesta, vaikka edelleen periaatteena on maltillinen riskinotto. Siitä osoituksena on varsin korkea omavaraisuusasteemme. Emme ota sellaisia yksittäisiä riskejä, jotka epäonnistuessaan voisivat kaataa koko laivan.

Nanna Hietala_MSK_1

Nanna Hietala teki jo lapsena kaikki kesät töitä perheyrityksessä. Nyt hän toimii MSK Groupin hallituksen puheenjohtajana. Kuvat: Sirpa Jutila.

Juuret syvällä Etelä-Pohjanmaalla

MSK Groupin omistavat yhdeksän serkusta kolmessa sukuhaarassa. Heistä kolme on aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa. Hietalan valinta täysipäiväiseksi hallituksen puheenjohtajaksi oli luonteva ratkaisu, sillä hän on ollut käytännössä lapsesta asti töissä perheyrityksessä eri tehtävissä.

Hietalan isovanhemmat perustivat MSK:n 74 vuotta sitten Kauhavan Ylihärmään, jossa yrityksen Suomen-toiminnot yhä sijaitsevat.

– Heillä ei ollut opittua ammattia, joten jotain piti keksiä. He alkoivat valmistaa olkilietsoja, joista syntyi menestystarina. Myöhemmin tuli muita tuotteita rinnalle, kun maatalous alkoi Suomessa koneellistua, hän muistelee.

Olkilietsoksi kutsutaan konetta, joka puhaltaa olkia.

Perheyrittäjyys on levinnyt Suomessa laajemmalle kuin yleisesti tiedostetaan. Perheyritysten liiton mukaan työllistävistä yrityksistä 70 prosenttia on perheyrityksiä. Kappalemääräisesti puhutaan noin 50 000 yrityksestä.

Jatkuvuuden varmistaminen, perinteiden vaaliminen ja vastuullisuus kulkevat perheyrityksissä käsi kädessä. Ne velvoittavat myös MSK Groupin nykyisiä omistajia.

– Yritys on kuin perheenjäsen, niin hyvässä kuin pahassa. Se on todellinen aikasyöppö ja kahlitsee, mutta samalla antaa vapauksia. Tavoitteemme on, että pystymme luovuttamaan yrityksen eteenpäin vielä paremmassa kunnossa, Hietala sanoo.

MSK Group on tehnyt pitkään tiivistä ja rakentavaa yhteistyötä työeläkeyhtiö Elon kanssa.

– Olemme olleet monessa pilottihankkeessa mukana ja järjestäneet yhdessä useita meille räätälöityjä koulutuksia kehittääksemme organisaatiomme osaamista työhyvinvoinnin johtamisessa, Hietala kertoo.

Lue lisää MSK Groupin työhyvinvoinnin johtamisesta >

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>