Suoraan sisältöön

Hyvä työyhteisö tukee nuoren mielenterveyttä

/ Blogi / Työnantaja

Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki

Kesätyöt ovat parhaillaan alkamassa. Työpaikoille saapuu kymmeniätuhansia nuoria ihmisiä, jotka saavat ensikosketuksensa työelämään. Samalla työpaikoilla pohditaan, miten nuoret tulisi ottaa erityisesti huomioon. Miten työyhteisössä tuetaan parhaalla tavalla nuoria ja kiinnitetään erityisesti huomiota mielen hyvinvointiin?

Aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt näkökulma, miten työelämä voi tukea nuorten mielenterveyttä. Kannustavalla ja reilulla esihenkilöllä sekä hyvällä työyhteisöllä on suuri merkitys nuoren koko elämän kannalta. Työstä saadut onnistumisen kokemukset ja tunne oman tekemisen merkityksestä voivat olla nuorelle ihmiselle käännekohta elämässä yleisemmin. Taas tänä keväänä, kun työpaikoille saapuu uusia kesätyöntekijöitä, on meillä työelämässä pidempään olleilla näytön paikka. On aika osoittaa käytännössä, että työelämä tarjoaa paitsi mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen niin myös vahvaa kollegoiden tukea. Olennaista on varmistaa, että nuoret saavat hyvän perehdytyksen uuteen työhön ja laajemmin työelämätaitoihin.

Työelämässä halutaan panostaa nuoriin. Tapaan työssäni paljon yritysten edustajia ja keskusteluissa korostuu järjestäen huoli nuorista ja heidän jaksamisestaan maailman muutoksen keskellä. Elon kyselyssä (09/22) peräti 70 prosenttia yritysjohtajista kertoi jakavansa huolen mielenterveysongelmien lisääntymisestä omassa yrityksessään lähitulevaisuudessa.

Eikä huoli ole lainkaan aiheeton. Mielenterveysperusteilla Elosta haetuista työkyvyttömyyseläkkeistä 37 prosenttia hakijoista on alle 34-vuotiaita. Mielenterveysongelmien kasvussa on kyse monen asian summasta ja pidemmästä kehityskulusta, jonka takaa ei löydy vain yhtä tekijää. Siksi myös ratkaisujen täytyy olla laajoja ja niitä tarvitaan monia. Hoitoketjut on saatava kuntoon ja matalan kynnyksen keskusteluapua on oltava helposti saatavilla. Työpaikat ovat myös yksi keskeinen vaikuttamisen paikka.

Työpaikoilla tehdään myös paljon mielen hyvinvoinnin eteen. Olennaista on se, että työntekijän työkyvyn merkitys ymmärretään ja koko johtamisen ketju – ylimmästä johdosta aina lähiesihenkilöön sitoutuu panostamaan mielenterveyteen ja ylipäätään työkykyyn eri näkökulmista. Erityisesti esihenkilöiden motivaatio, osaaminen ja riittävä ajankäyttö työkykyjohtamiseen näkyy tutkitusti suoraan työntekijöiden hyvinvoinnin kasvuna. Työpaikoilla olennaista on, että työntekijöiden hyvinvointiin ja työkyvyn tukemiseen satsataan järjestelmällisesti. Tämä on sekä inhimillisesti että taloudellisesti järkevää. Panostuksista saatava hyöty näkyy paitsi työntekijöiden hyvinvointina niin myös yrityksen tuloksessa.

Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki

Kati Korhonen-Yrjänheikki

Kirjoittaja toimii Elossa työkykyjohtajana.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>