Suoraan sisältöön
Valikko
Kirjaudu
Haku
Kieli
SV
EN

Elä hötkyile – anna eläkkeen kasvaa rauhassa

/ Blogi / Eläkkeet ja kuntoutus

Morgen, morgen, nur nicht heute, sagen alle faulen Leute, sanoo saksalainen sanonta. Eli parempi tehdä jokin asia heti eikä vasta myöhemmin. Sanomassa on usein perää – mutta ei onneksi aina. Varsinkin vanhuuseläkkeelle jäämisen kanssa toimii paljon paremmin itäsuomalainen sanonta 
elä hötkyile.

Vitkuttelu kannattaa 

Vanhuuseläkkeelle voit jäädä aikaisintaan sitten, kun oma alin eläkeikäsi on tullut täyteen. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneet voivat jäädä eläkkeelle 64 vuoden ja 6 kuukauden iässä. Mikään pakko ei ole kuitenkaan jäädä vanhuuseläkkeelle heti alimman eläkeiän täytyttyä. Eläkkeelle voi jäädä myös sen jälkeen milloin tahansa aina ylimpään vanhuuseläkeikään saakka silloin, kun se itselle parhaiten sopii. 

Eläkkeelle siirtymisen viivyttely on taloudellisesti kannattavaa: mitä myöhemmin eläkkeelle jää, sitä pidempään eläkettä ehtii kertyä. Tämän lisäksi eläkettä kasvattaa lykkäyskorotus, joka on palkinto siitä, että eläkkeelle jäämistä lykkää tuonnempaan.  

Mikä ihmeen lykkäyskorotus?

Lykkäyskorotus lasketaan mukaan eläkkeeseen siinä vaiheessa, kun aikanaan jää vanhuuseläkkeelle. Saamisen edellytys nimensä mukaisesti on se, että eläke ei ala aikaisimmalla mahdollisella hetkellä. Lykkäyskorotus kasvattaa lopullista eläkettä 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, jolla alkamista on lykännyt. 

Eläköityessä lasketaan koko työhistorian varrelta kertynyt eläke yhteen. Jos eläkkeen alkamista lykkää, kertyneeseen pottiin lisätään lykkäyskorotus. Eläköityminen esimerkiksi vasta vuosi alimman eläkeiän jälkeen toisi pottiin 4,8 prosentin korotuksen. Jos jäämistä lykkäisi puolestaan kahdella vuodella, saisi lopulliseen eläkkeeseen 9,6 prosentin edestä ekstraeuroja.

Seuraava hieman pelkistetty esimerkki näyttää lykkäyskorotuksen vaikutuksen:

Alimmassa eläkeiässä eläkearvio olisi 1800 €/kk. Vanhuuseläkkeelle jäisi kuitenkin vasta vuoden kuluttua. 32 000 euron vuosiansioilla kertyisi 40 €/kk lisää eläkettä, jolloin eläke olisi 1 840 €/kk. Tähän päälle tulisi vuoden lykkäyskorotus 4,8 % eli eläkkeen määrä olisi lopulta noin 1 928 €/kk. 

Lykkäyskorotuksen saamisesta kannattaa tietää pari lisäasiaa. Lykkäyskorotusta ei kerry enää vanhuuseläkkeen aikaisesta työskentelystä. Lisäksi alimman eläkeiän jälkeen saatu työttömyysetuus estää lykkäyksen saamisen. Tämä koskee niitäkin tilanteita, joissa saisi soviteltua työttömyysetuutta. 

Entäpä milloin eläkkeelle kannattaa jäädä indeksien valossa?

Tänä vuonna myös indeksitarkistukset tukevat työssä jatkamista vuodenvaihteen yli. Jos eläkkeelle jää 1.12.2024, saa tammikuussa eläkkeeseen arvion mukaan noin 1,6 % korotuksen tammikuussa 2025. Jos taas eläkettä hakee vasta 1.1.2025, ehtii uutta eläkettä karttua vielä joulukuun 2024 palkasta, eläkkeeseen saa joulukuulta lykkäyskorotusta ja lisäksi koko eläkekarttumaa tarkistetaan arviolta noin 2,1 % korotuksella.

Ei tarvetta työläille laskutoimituksille – katso arviot helposti verkossa

Lykkäyskorotuksen määrää ei tarvitse laskea itse, vaan olemme tehneet homman sinulle vaivattomaksi. Kirjaudu Elon asiakkaana henkilöasiakkaan verkkopalveluun ja tee arvioita haluamistasi ajankohdista alimman eläkeikäsi jälkeen. Laskuri näyttää sinulle eläkkeen määrän, johon myös lykkäyskorotus sisältyy. Laskuri huomioi arviossa myös muut eläkkeen määrään vaikuttavat seikat. 

Älä siis kiirehdi, sillä huomenna tai ylihuomennakin on aikaa jäädä eläkkeelle. Kun sitten aikanaan jäät, teet sen isomman eläkepotin kanssa.   

Lue lisää:

Vuoden 2025 indeksitarkistus – milloin kannattaa jäädä eläkkeelle? >


Artikkelin päivitys 17.10.2024: lisätty indeksitarkistus

 
joni-toro

Joni Toro

Kirjoittaja työskentelee liiketoiminta-asiantuntijana Elossa.

Hae lisää luettavaa

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>