YEL on yrittäjän monipuolinen turvaverkko
/ Artikkeli

Yrittäjä, oletko pohtinut toimeentuloasi, jos jotain odottamatonta sattuu? Tiedätkö, mikä on toimeentulosi taso, jos vaikkapa sairastut, perustat perheen tai joudut työttömäksi?
Yrittäjän turvaverkko
YEL-työtulo vaikuttaa kaikkiin näihin etuuksiisi:
- Sairauspäiväraha ja osasairauspäiväraha
Yrittäjänä sinulla on lyhytaikaisen sairauden perusteella oikeus Kelan maksamiin sairauspäivärahaan ja osasairauspäivärahaan. Lisäksi voit saada Kelasta tartuntatautipäivärahaa ja luovutuspäivärahaa elinten luovutukseen liittyen. Päivärahojen perusteena käytetään edeltävien 12 kalenterikuukauden YEL-työtuloasi.
- Vanhempainpäivärahat
Yrittäjänä sinulla on oikeus Kelan maksamiin vanhempainpäivärahoihin. Näitä ovat raskausraha ja erityisraskausraha sekä vanhempainraha ja vanhempainraha osittaisena. Vanhempainpäivärahojen perusteena käytetään YEL-tuloa ja niiden määrä lasketaan samalla tavalla kuin sairauspäiväraha.
- Työttömyysetuudet
Työttömäksi jäädessäsi sinulla voi olla mahdollisuus Kelan maksamaan peruspäivärahaan tai työttömyyskassan jäsenenä ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Etuuksien saaminen edellyttää, että YEL-työtulosi on ollut vähintään työttömyysturvan rajalla eli vähintään 14 088 euroa (vuonna 2023).
- Työeläke ja ammatillinen kuntoutus
Moni mieltää YEL:n ainoastaan vanhuudenvaran vakuutuksena. Kuitenkin jo työuran aikana voi vastaan tulla tilanteita, joissa työeläkkeen hakeminen tulee ajankohtaiseksi. YEL-vakuutus nimittäin antaa sinulle kattavaa turvaa paitsi vanhuuseläkkeenä, myös osittaisena vanhuuseläkkeenä, työkyvyttömyyseläkkeenä, työuraeläkkeenä ja turvaa pahimman sattuessa perheesi toimeentulon perhe-eläkkeenä. Se mahdollistaa myös ammatillisen kuntoutuksen.
Työeläkettä kertyy koko työuran ajan. Yrittäjille alkaa kertyä eläkettä 18-vuotiaana ja jatkuu aina ylimpään eläkeikään saakka. Eläkettä kertyy 1,5 % YEL-työtulosta vuodessa. Poikkeuksena ovat kuitenkin 53–62-vuotiaat, joille siirtymäaikana vuosina 2017–2025 karttuu eläkettä 1,7 prosenttia työtulosta vuodessa. Lopullisessa eläkkeessä huomioidaan paitsi yrittäjänä kerryttämäsi eläke, myös mahdollinen työntekijä kerryttämäsi eläke.
- Tapaturmakorvaukset
YEL-työtulosi vaikuttaa työtapaturmasta johtuviin ansionmenetyskorvauksiin ja -eläkkeisiin, koska Yrittäjän vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vuosityöansio sidotaan YEL-vakuutuksen työtuloon. Yrittäjän tapaturmavakuutuksen saaminen edellyttää lisäksi YEL-vakuutuksen voimassaoloa.
Hyvä turvaverkko edellyttää huoltamista
Jos YEL-työtulosi on liian matala suhteessa todellisiin tuloihisi, vaarana on eläke- ja muun sosiaaliturvasi jääminen riittämättömälle tasolle. YEL-vakuutus ei tällöin anna asianmukaista turvaa. YEL-työtulolla hinnoitellaan yrittäjän työpanos yrityksessä ja sen tulee siksi vastata sellaista palkkaa, jota maksettaisiin samaa työtä tekevälle yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle.
Tänä vuonna voimaan tulleen YEL-lakiuudistuksen myötä varmistetaan entistä paremmin, että toimeentulosi on aina turvattu: uudistus edellyttää eläkeyhtiöiden tekevän työtulojen tarkistuksia jatkossa joka kolmas vuosi. Tänä vuonna tarkistaminen koskee vain osaa niistä yrittäjistä, joiden työtulo on alle 15 000 €/v.
YEL-työtulo tulee päivittää aina, kun työpanoksessasi tapahtuu olennaisia muutoksia suuntaan tai toiseen. Näet nykyisen työtulosi Elon verkkopalvelussa. Siellä voit myös päivittää työtulosi heti ajan tasalle. Kirjaudu palveluun >
Hyvin huollettu YEL-vakuutus turvaa sinun ja perheesi toimeentulon.
Kokeile laskurilla, onko YEL-työtulosi ajan tasalla ja miten se vaikuttaa sosiaaliturvaasi ja vakuutusmaksuusi.