Työntekijä jäämässä eläkkeelle? Nappaa tästä vinkit!
/ Artikkeli

Vanhuuseläkkeelle jääminen ei ole iso muutos ainoastaan työntekijän elämässä. Myös työnantajan kannattaa miettiä, mitä työntekijän lähtö yrityksessä aiheuttaa. Elon asiakaspalvelupäällikkö Miina Rajakangas antaa vinkit työntekijän eläkeiän lähestyessä.
Keskustele eläkesuunnitelmista ajoissa
Jotta työntekijän eläköityminen ei tulisi yllätyksenä, kannattaa työntekijän eläkesuunnitelmista kysyä hyvissä ajoin. Luonnollinen tilanne asian puheeksi ottamiselle on kehityskeskustelu. Silloin voidaan käydä läpi, onko työntekijä ajatellut jäävänsä vanhuuseläkkeelle heti, kun se on mahdollista vai haluaisiko hän jatkaa työssä pidempään. Tai kenties työntekijä haluaa eläkkeelle jäämiseen pehmeän laskun ja suunnittelee työajan lyhentämistä esimerkiksi osittaisen vanhuuseläkkeen turvin.Jos sinua mietityttää, lähestyykö joku työntekijöistäsi eläkeikäänsä ja kenen kanssa asia pitäisi ottaa puheeksi, löydät avun Elon yritysasiakkaan verkkopalvelusta. Löydät verkkopalvelustamme tiedot työntekijöistä, jotka saavuttavat alimman vanhuuseläkeikänsä seuraavan 10 vuoden aikana.
Mieti, mitä työntekijän lähtö yrityksessänne aiheuttaa
Kun eläkkeelle jääminen lähestyy, on hyvä istua alas ja käydä läpi työntekijän nykyiset työtehtävät ja miettiä, mitkä työt jäävät hoitamatta, kun työntekijä siirtyy nauttimaan eläkepäivistään. Tarvittaessa voitte myös yhdessä pohtia, keneltä nykyisistä työntekijöistä löytyisi tietotaitoa näihin töihin ja voisiko joku siten ottaa asiat ketterästi haltuun. Monesti varsinkin hiljainen, vuosien varrella karttunut tieto on sellaista, jonka eteenpäin siirtämiseen menee eniten aikaa. Hiljaista tietoa on vaikea listata hetkessä ylös, joten eläköityvän kannattaa viettää seuraajiensa kanssa aikaa yhteisten työtehtävien parissa jo hyvissä ajoin ennen viimeistä työpäivää.Jos asioita ei saada järjestymään nykyisillä resursseilla, tulee harkittavaksi uuden työntekijän palkkaaminen eläköityvän tilalle. Jos uutta työvoimaa pitää palkata, tulee jälleen miettiä, kuka hoitaa perehdytyksen: pitäisikö uusi tekijä palkata jo ennen eläköityvän lähtöä, jotta eläköityvä voi jakaa tietonsa ja taitonsa eteenpäin? Vai pystyvätkö muut kollegat perehdyttämään uuden työntekijän sitten, kun uusi työsuhde alkaa?
Työntekijä hakee eläkettä ja työnantaja ilmoittaa työsuhteen päättymisestä
Jotta työntekijällä on oikeus vanhuuseläkkeeseen, tulee hänen voimassa olevan työsuhteensa päättyä ennen eläkkeen alkamista. Jos työsuhteita on useita, tulee vähintään yhden niistä päättyä. Jos eläke alkaa esimerkiksi 1.6.2023, tulee työsuhteen päättyä viimeistään 31.5.2023. Työsuhteen irtisanominen on työntekijän vastuulla, joten työntekijän tulee olla tietoinen omasta irtisanomisajastaan. Jos työnantaja haluaa päättää työsuhteen, tulee se tehdä normaalit irtisanomisperusteet huomioiden ylimpään eläkeikään saakka, jolloin työsuhde päättyy automaattisesti.Jos työntekijällä on pitämättömiä lomia ja ne halutaan käyttää pois, tulee lomien olla käytettynä ennen työsuhteen päättymistä. Vaihtoehtoisesti työnantaja ja työntekijä voivat sopia lomien maksamisesta rahana, jolloin ne kartuttavat vielä lisää eläkettä.
Eläkkeen hakeminen on työntekijän itsensä vastuulla. Sen sijaan työnantajan tehtävänä on ilmoittaa työsuhteen päättyminen sekä lopulliset ansiot eläkkeen laskentaa varten. Eläkeyhtiö saa tiedon niin työsuhteen päättymisestä kuin ansioistakin tulorekisteristä. Työnantajan tulee siis ilmoittaa työsuhteen päättymispäivä tulorekisteriin loppupalkan yhteydessä: tieto on tulorekisterissä vapaaehtoinen, mutta eläkeyhtiönä tarvitsemme sen, jotta voimme myöntää eläkkeen. Tarvittaessa muistutamme työnantaja-asiakkaitamme päättymistiedon ilmoittamisesta.
Takaisin töihin vanhuuseläkkeellä?
Olisiko eläköityvän henkilön työpanokselle kuitenkin vielä tarvetta ja haluaako työntekijä itsekin jatkaa työntekoa eläkkeellä?Jos työntekijä jatkaa töitä vanhuuseläkkeellä, tulee työnantajan vakuuttaa työsuhde tavalliseen tapaan. Työntekijälle karttuu uutta eläkettä ylimpään vanhuuseläkeikään asti. Tämä ikä vaihtelee työntekijän syntymävuodesta riippuen 68 ja 70 vuoden välillä. Myös työnantajan vakuuttamisvelvollisuus päättyy ylimmässä eläkeiässä.
Vanhuuseläkkeellä töitä saa tehdä vapaasti, eli eläkkeen rinnalla ei ole niin kutsuttua ansiorajaa. Jos työskentely jatkuu eläkkeellä, tulee työnantajan ja työntekijän solmia siitä uusi työsopimus. Jos uusi työsuhde alkaa saman työnantajan palveluksessa heti vanhuuseläkkeen alettua, tulee työssä tapahtua jokin olennainen muutos aiempaan työhön verrattuna. Muutos voi koskea esimerkiksi työaikaa, palkkaa tai työnkuvaa. Muun muassa täydestä työajasta siirtyminen osa-aikatyöhön katsotaan olennaiseksi muutokseksi.
Elo apunasi työntekijän jäädessä eläkkeelle
Työnantajan ei tarvitse olla eläkeasiantuntija, sillä me olemme Elossa asiakkaitamme varten. Niin työnantajat kuin työntekijätkin voivat kääntyä puoleemme, jos eläkeasiat mietityttävät.Työnantajana löydät työntekijän eläkkeelle jäämiseen liittyen kattavasti lisätietoa sivuiltamme. Samalta sivulta voit ottaa käyttöösi niin työnantajan muistilistan kuin antaa työntekijällesikin oppaan eläkkeelle jäämisen suunnitteluun.
Työntekijät voivat hoitaa eläkeasiansa alusta loppuun kätevästi verkkopalvelussamme. Työntekijä voi tehdä arvion tulevan työeläkkeensä määrästä ja hakea eläkettä henkilöasiakkaan verkkopalvelussa. Myös verkkosivuiltamme työntekijä löytää kattavasti tietoa, jos eläkkeelle jääminen mietityttää. Työnantaja puolestaan löytää vanhuuseläkeikää lähestyvien työntekijöidensä tiedot yritysasiakkaan verkkopalvelusta.
Jos sinä tai työntekijäsi haluatte henkilökohtaista palvelua, tavoitatte asiantuntijamme niin verkon kautta chatista kuin puhelimitse numerosta 020 694 726. Chatissa kysymyksiisi vastaa myös ahkera kollegamme EloBotti, joka palvelee sivuillamme 24/7. Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä EloBotilta saamaansa apuun – kokeile sinäkin!