Suoraan sisältöön

Mitä eroa osittaisella vanhuuseläkkeellä ja osatyökyvyttömyyseläkkeellä on?

/ Artikkeli

Mietteliäs keski-ikäinen nainen

Asiakkaat pohtivat toisinaan kumpaa eläkettä kannattaisi hakea, osittaista vanhuuseläkettä vai osatyökyvyttömyyseläkettä. Tosiasiassa kannattavuuden pohtiminen on turhaa, sillä näiden eläkemuotojen perusero on varsin yksiselitteinen. Osatyökyvyttömyyseläkkeen saaminen nimittäin edellyttää aina työkyvyn alentumista. Tätä edellytystä osittaisessa vanhuuseläkkeessä ei ole: sen saa halutessaan ikääntyneemmät, jotka eivät vielä nauti muuta omaa työeläkettä. 

Osittainen vanhuuseläke mahdollistaa ikääntyneen työskentelyn keventämisen

Osittaisen vanhuuseläkkeen saaminen edellyttää vähintään 61 vuoden ikää. Eläke ei ole sidottu työskentelyyn vaan siihen on oikeus, vaikka jatkaisi työskentelyä aivan kuten ennenkin tai ei työskentelisi lainkaan. Sen avulla on myös mahdollista vähentää työskentelyä ennen varsinaiselle vanhuuseläkkeelle siirtymistä. 

Osittaisena vanhuuseläkkeenä on mahdollista ottaa oman valinnan mukaan joko 25 % tai 50 % edellisen vuoden loppuun mennessä kertyneestä työeläkkeestä. Valtaosa hakijoista ottaa 50 %:n osittaisen vanhuuseläkkeen, mutta on myös mahdollista hakea ensin 25 % ja myöhemmin vielä toiset 25 % kertyneestä eläkkeestä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen ja sitä kautta myös sen jälkeisen varsinaisen vanhuuseläkkeen määrään vaikuttaa eläkkeen ottamisen ajankohta. Jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa ennen alinta eläkeikää, eläkkeeseen tehdään varhennusvähennys. Varhennusvähennys on 0,4 % jokaiselta varhennetulta kuukaudelta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa vaikkapa vuotta ennen omaa alinta eläkeikää, osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tehdään 4,8 % pienennys. Tämä vähennys ui samansuuruisena myös tulevaan vanhuuseläkkeeseen. 

Jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa alimman eläkeiän täyttämisen jälkeen, varhennusta ei tehdä. Tällöin eläkkeeseen saa pysyvän lykkäyskorotuksen, joka on 0,4 % jokaiselta lykätyltä kuukaudelta alimmasta eläkeiästä eteenpäin laskettuna. Lykkäyskorotus toimii siis päinvastoin kuin varhennusvähennys.

Osatyökyvyttömyyseläke toimeentulon turvana työkyvyn alennuttua

Osatyökyvyttömyyseläkkeen saaminen edellyttää aina, että työkyky on alentunut pidempiaikaisesti eli vähintään vuoden ajan. Sen hakemiseen tarvitaan ajantasainen b-lääkärinlausunto. 

Osatyökyvyttömyyseläke myönnetään terveydentilasta riippuen, joko määräajaksi tai pysyvästi. Eläke myönnetään määräaikaisena, jos on mahdollisuus työkyvyn palautumiseen. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä voi olla osa-aikatyössä, kunhan ansiot pysyvät oman ansiorajan sisällä.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täyden työkyvyttömyyseläkkeen määrästä. Työkyvyttömyyseläkkeen määrään puolestaan vaikuttaa sekä oma kertynyt työeläke että mahdollinen ns. tulevan ajan eläkkeenosa. Tulevalla ajalla tarkoitetaan aikaa sairastumisesta eläkeikään ja tulevan ajan eläke määräytyy laskennallisten ansioiden perusteella. Tulevan ajan eläkkeenosalla varmistetaan, että sairastuminen ei aiheuta toimeentulon tason romahtamista.  

Osatyökyvyttömyyseläke muuttuu vanhuuseläkkeeksi eläkeiässä. Tällöin sen määrä tuplaantuu eli muuttuu täyden työkyvyttömyyseläkkeen suuruiseksi. Jos henkilö on työskennellyt osatyökyvyttömyyseläkkeen aikana, työskentelystä on kertynyt lisää eläkettä. Kertynyt eläke lisätään vanhuuseläkkeeseen, mutta sitä tulee erikseen hakea.

Osittainen vanhuuseläke ja osatyökyvyttömyyseläke työuran jatkamisen tukena

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja osatyökyvyttömyyseläkkeelle yhteistä on se, että molemmat tukevat työskentelyn jatkamista. Molemmat eläkkeet ovat myös ainoastaan työeläkkeinä myönnettäviä eli Kela ei myönnä niitä lainkaan kansaneläkkeenä.

Osittaisen vanhuuseläkkeen ja osatyökyvyttömyyseläkkeen suurimmat erot liittyvät edellä kerrottuihin saamisen edellytyksiin ja eläkkeen laskentaperusteisiin. Jos henkilön työkyky on alentunut, mutta ei niin paljoa, jotta osatyökyvyttömyyseläke voitaisiin myöntää, on osittainen vanhuuseläke varteen otettava vaihtoehto ikääntyneemmille henkilöille. Muissa tilanteissa on hyvä pitää kirkkaana mielessä eläkkeiden ero: osatyökyvyttömyyseläke vaatii aina työkyvyn alentumisen, toisin kuin osittainen vanhuuseläke. 

Lisätietoa eri eläkemuodoista löytyy Elon verkkosivuilta osoitteesta www.elo.fi/elake. Jos oman tulevan eläkkeen määrä pohdituttaa, sen voi käydä Elon asiakkaana kurkkaamassa kirjautumalla verkkopalveluun osoitteessa www.elo.fi/verkossa

Kirjoittajat
Katri Paija-Luhtala, ratkaisupäällikkö (työkykyratkaisut-yksikkö)
Satu Sandell, eläkeneuvontapäällikkö (eläkkeet-yksikkö)

 

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>