Suoraan sisältöön

Näillä opeilla mielenterveyskuntoutujat saadaan takaisin työelämään

/ Blogi

Sari-Lipponen_Tuuli-Mattila_main


Vuonna 2022 mielenterveysperusteella myönnettiin Suomessa toiseksi eniten työkyvyttömyyseläkkeitä. On iso yhteiskunnallinen kysymys, miten ihmisiä saadaan tuettua mielenterveyden haasteissa niin, että paluu työelämään olisi sairauslomajakson jälkeen edelleen mahdollista. On sekä ihmisen itsensä että yhteiskunnan kannalta olennaista, ettemme anna periksi, vaan uskomme ihmisen mahdollisuuksiin palata työelämään ja olemme valmiita tukemaan tätä tavoitetta. 
 
Elo ja Terveystalo aloittivat vuonna 2021 uuden palvelun alle 45-vuotiaille mielenterveyskuntoutujille, joilla on todettu työkyvyttömyyden uhka. Palveluun pääsyn edellytyksenä oli se, että asiakkaalla oli oikeus työeläkelakien mukaiseen ammatilliseen kuntoutukseen. Projektin tavoitteena on, että asiakas palaa työelämään ja myös pysyy kiinni työelämässä. 
 
Tekeminen on lähtenyt hyvin perustavanlaatuisista kysymyksistä. Millä keinoilla tuetaan parhaiten asiakkaan työhön paluuta? Miten asiakas saa hyödynnettyä parhaiten osaamisensa ja potentiaalinsa? Mitä tarvitaan, jotta töihin paluu varmasti onnistuu? 

Onko projektin yhteydessä löydetty ratkaisuja mielenterveyskuntoutujien tilanteeseen? Siitä lisää seuraavaksi. 
 
Onnistumisen avaimia: Tiivis yhteistyö ja oma työkykyvalmentaja 

Käytännössä prosessi lähti siitä, että Elon työkykyasiantuntija ja Terveystalon ammattilaiset pohtivat, minkälaista tukea mielenterveyskuntoutujat tarvitsevat ammatillisen kuntoutuksen aikana. Elon ja Terveystalon ammattilaiset pitivät tärkeänä tämän pohjalta koota yhteen kaikki asiakkaan kannalta olennaiset tahot. Projektissa toteutui tiivis yhteistyö asiakkaan, tämän työnantajan, hoitotahon ja eläkeyhtiön sekä työterveyden välillä. Tarvittaessa mukaan otettiin myös TE-palveluiden edustaja. 
 
Analyysi projektin tuloksista on vielä kesken, mutta jo tässä vaiheessa olemme oppineet paljon. Erityisen arvokkaana asiakkaan kannalta on todettu tiivis ja pitkäjänteinen yhteistyö Terveystalon työkykyvalmentajan kanssa. Työkykyvalmentajan avulla eri tahojen yhteistyö saadaan toimimaan ja kuntoutuksen suunnittelua viedään ohjatusti eteenpäin. Arvokkaana on pidetty myös sitä, että kaikilla yhteistyön osapuolilla on jaettu näkemys siitä, mihin suuntaan asiakkaan kannalta on olennaista mennä.  

Työkykyvalmentaja on myös olennainen linkki työkokeiluihin ja koulutukseen. Palvelun kautta asiakas voi päästä useampaan työkokeiluun tai tarvittaessa uudelleenkoulutukseen tai kursseille, jotka edistävät suoraan työhön palaamista. 
 
Onnistumisen avaimia: Työkokeilut ja rauhallinen tahti 

Projektissa mukana olleet asiakkaat ovat kiittäneet tiivistä kontaktia oman työkykyvalmentajan kanssa. Se on mahdollistanut luottamuksen syntymistä ja samalla motivaation ylläpitämistä kuntoutussuunnittelun aikana. Asiakkaalle on ollut aikaa ja suunnitelman tekemisessä on edetty rauhallisessa tahdissa. Tällä on ollut onnistumisen kannalta yllättävän suuri merkitys. 
 
Projektissa poikkeuksellista on myös ollut se, minkälaisiin työkokeiluihin kuntoutujalla on ollut mahdollisuus päästä. Työkokeilun on voinut projektin aikana aloittaa tarvittaessa normaalia lyhyemmällä työajalla ja työkokeilua on voitu tukea pidempään. Työaikaa nostaessa on huomioitu asiakkaan yksilöllinen tilanne. Tämä on mahdollistanut erilaisten tehtävien kokeilemisen ja ylipäätään rauhallisen etenemisen. Kaikki tämä on tukenut kuntoutuksen onnistumista ja jatkosuunnitelmien tekemistä. 
 
Onnistumisen avaimia: Yksilöllisen tuen tarve 

Projekti on vielä käynnissä ja 40 mielenterveyskuntoutujan matka on vielä kesken. Projektin aikana kerättyjä tuloksia hyödynnetään jatkossa palvelun suunnittelussa mielenterveyskuntoutujille, jotka tarvitsevat erityistä tukea työhön paluun suunnitelman tekemiseen. Selvitämme kuntoutuksen vaikuttavuutta arvioimalla projektiin osallistuneiden asiakkaiden ja vertailuryhmän työhön paluuta, suunnitelmien tekemistä ja tuettuja kuntoutuksen toimenpiteitä. Elon analytiikalla on tärkeä rooli arvioinnin tukena.  

Projektin aikana olemme vakuuttuneet siitä, että yksilöllinen tuki on erityisen tärkeää, kun puhutaan mielenterveyskuntoutujien työhön paluusta.  Projekti on suunnattu alle 45-vuotiaille, koska tämä joukko korostuu, kun katsotaan, ketkä hakevat työkyvyttömyyseläkkeitä mielenterveysperusteilla. Vuonna 2021 alle 44-vuotiaiden osuus tästä joukosta oli yli 60 prosenttia.  
 
Projektin aikana huomasimme, että tällaiselle palvelulle on tarvetta myös yli 45-vuotiailla. Mielenterveyden haasteet koskevat kaikkia väestöryhmiä ja on selvää, että kaikenikäiset tarvitsevat apua ja tukea haasteiden selättämiseen. Kysymys on myös kansantaloudellinen. Mitä syvempi työvoimapula Suomessa on, sitä kipeämmin tarvitsemme kaikki työkykyiset ihmiset työelämään. Se on useimmiten myös ihmisen itsensä toive. He haluavat kokea tekevänsä hyödyllisiä asioita, osana työyhteisöä. Elon ja Terveystalon yhteisellä projektilla pyrimme löytämään välineitä, joiden avulla paluu työelämään onnistuisi jatkossa mahdollisimman monelle mielenterveyskuntoutujalle. 
 
 
Lue lisää projektista:
 
Projektissa mukana olevien Elolaisten ja Terveystalon johtavan työkykyvalmentajan haastattelu
• Kuntoutujan tarina

 
Sari-Lipponen_Tuuli-Mattila_thumb

Sari Lipponen ja Tuuli Mattila

Sari Lipponen on Elon työkykyasiantuntija. Tuuli Mattila työskentelee kuntoutuspäällikkönä Elossa.

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>