Mitä tapahtuu, jos työtulosi tarkistetaan?
/ Artikkeli / Yrittäjä
YEL-lakiuudistuksen myötä työtulojen tarkistamisesta tulee eläkeyhtiöille jatkuvaa tekemistä osana lakisääteistä tehtäväämme. Elo aloittaa yrittäjien työtulojen tarkistamisen kesäkuussa ja tarkistukset jatkuvat vuoden loppuun saakka. Lue tästä artikkelista, miten tarkistusprosessi etenee.
Tänä vuonna työtulojen tarkistaminen koskee vain osaa yrittäjistä. Jotta työtulosi tarkistetaan tänä vuonna, on kaikkien seuraavien ehtojen täytyttävä:
- Työtulosi on alle 25 000 euroa eikä työtuloasi tarkistettu viime vuonna,
- YEL-vakuutuksesi alkamisesta tulee tämän vuoden aikana kuluneeksi kolme vuotta ja
- Et ole tehnyt työtuloosi olennaista muutosta kolmeen vuoteen. Olennaisella tarkoitetaan tässä tapauksessa yli 15 prosentin muutosta suuntaan tai toiseen.
Autamme sinua oman työtulon arvioinnissa tekemällä tarkistustilanteessa sinulle työtuloehdotuksen, johon voit vastata näppärästi Elon verkkopalvelussa ja kertoa tilanteestasi.
- Saat ehdotuksen uudesta työtulosta
Jos täytät edellä mainitut ehdot, tulet todennäköisesti saamaan meiltä ehdotuksen uudeksi työtuloksi tämän vuoden aikana. Tarkistukset alkavat kesäkuussa, mutta ne jatkuvat aivan vuoden loppuun asti. Voit siis odotella yhteydenottoamme rauhassa. Saat tiedon ehdotuksesta sähköpostilla tai kirjeitse riippuen valitsemastasi palvelutavasta. Varsinainen työtuloehdotus on tällöin katsottavissa Elon verkkopalvelussa. Sinulla on kaksi viikkoa aikaa vastata työtuloehdotukseen.
- Vastaa saamaasi työtuloehdotukseen
Työtuloehdotus lasketaan toimialasi mediaanipalkan ja -liikevaihdon sekä verohallinnolta saamiemme kolmen edellisvuoden liikevaihtotietojesi perusteella. Nämä ehdotuksessa käytetyt taustatiedot ovat samat kaikissa eläkeyhtiöissä.
Kun kirjaudut verkkopalveluun vastaamaan työtuloehdotukseen, voit hyväksyä sen tai ehdottaa perustellen muuta työtuloa. Ensimmäisellä tarkistuskerralla voit myös hyväksyä vain 4000 euron korotuksen, jos ehdotettu työtulo korottaisi työtuloasi vielä tätäkin enemmän.
Jos työtuloehdotus ei vastaa työpanoksesi arvoa, kerro meille tilanteestasi ja työpanoksesi arvoon vaikuttavista tekijöistä. Jos yritystoimintasi jatkuu samankaltaisena kuin se on muutaman edellisvuoden aikana ollut, sinun kannattaa todennäköisesti hyväksyä ehdotus, jotta työtulosi vastaa työpanoksesi arvoa. On hyvä huomata, ettei ehdotuksessa ole voitu huomioida esimerkiksi sitä, jos liiketoimintasi laajuus on viime aikoina olennaisesti muuttunut.
- Elo tekee kokonaisharkinnan ja päätöksen työtulosta
Kun olet vastannut saamaasi työtuloehdotukseen, teemme niin sanotun kokonaisharkinnan työtulosta. Käytännössä otamme uutta työtuloasi vahvistaessa huomioon työtuloehdotuksen taustatietojen lisäksi kaikki lisätiedot, joita olet meille toimittanut. Tämän jälkeen saat meiltä työtulopäätöksen, jos työtulosi tarkistuksen perusteella muuttuu.
Jos et vastaa työtuloehdotukseen mitään, voimme silti muuttaa työtuloasi. Tällöin uusi työtulosi on joko suoraan ehdotettu työtulo tai nykyinen työtulosi + 4000 euroa. On siis yhteisesti sovittu, että jos suositeltu työtulo poikkeaa paljon yrittäjän sen hetkisestä työtulosta, voi eläkeyhtiö korottaa työtuloa ilman yrittäjän suostumusta korkeintaan 4000 euroa yhdellä tarkistuskerralla.
-
Uusi työtulo tulee voimaan
Jos työtulosi tarkistuksen myötä muuttuu, tulee uusi työtulo voimaan tarkistusta seuraavan toisen kuukauden alusta alkaen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos saat esimerkiksi kesäkuussa meiltä työtuloehdotuksen, tulee uusi työtulosi voimaan elokuun alussa. Jos maksat YEL-maksusi kerran kuukaudessa, näkyy uusi työtulosi ensimmäistä kertaa tällöin 20.8.2024 erääntyvällä laskulla.
YEL-laskuri auttaa sinua työtulon arvioimisessa
Työtulo kannattaa päivittää aina yrittäjätilanteen muuttuessa Elon verkkopalvelussa. Tarkistamme työtulon kuitenkin säännöllisesti, jotta se pysyy liiketoimintasi muutosten tahdissa ja oikealla tasolla. Hyödyt YEL-vakuutuksesta ja oikeasta työtulotasosta kaikissa elämänvaiheissa. Se on henkilökohtainen lakisääteinen vakuutus, joka turvaa tärkeimmät: sinut ja edunsaajasi.
YEL-laskuri auttaa arvioimaan sopivaa työtuloa niin yrittäjätoiminnan alussa kuin sen aikana. Laskurista näet, miten työtulosi vaikuttaa tulevaan eläkkeeseesi ja eri sosiaalietuuksiin. Kun syötät laskuriin toimialasi ja arvion liikevaihdostasi, saat suosituksen sopivasta työtulosta. Suositus perustuu toimialasi keskipalkkaan ja arvioimaasi liikevaihtoon. Suositustyötulon laskennassa käytetään eläkevakuuttajien yhteistä laskentapalvelua.
Tämä artikkeli on julkaistu alun perin keväällä 2023. Juttuun on päivitetty ajantasaiset tiedot työtulojen tarkistamisesta vuonna 2024 sekä muutamia muita kohtia tekstissä.