Yrittäjä: keskity olennaiseen ja huolehdi jaksamisestasi
/ Blogi

Kun toimintaympäristö muuttuu rajusti, yrittäjän työ on tulipalojen sammuttelua ja vielä työkykykin on rankasti koetuksella. Silloin on tehtävä valintoja. Yksiselitteistä kaavaa kaiken korjaamiseen ja nopeisiin suunnan muutoksiin ei ole. Strategisesti etenemällä voidaan kuitenkin onnistua ja itseasiassa melko yksinkertaisin toimenpitein.
Yrittäjän ensimmäinen askel on muodostaa kokonaiskuva liiketoiminnasta ja priorisoida. Olennaista on hahmottaa liiketoiminnan näkökulmasta elintärkeät toiminnot. Kysy itseltäsi, mitkä toiminnot ovat tärkeitä ja mitkä eivät varsinaisesti tuo lisäarvoa toimintaan, vaan enemmänkin rasittavat sitä. Listaa asioita luettelomaisesti miettien niiden vaikutusta kassavirtaan, liiketoiminnan päivittäiseen pyörittämiseen sekä yritystoiminnan kehittymiseen. Asiat voivat olla tarjottavia palveluita ja tuotteita tai liiketoiminnan prosesseja.
Priorisoi eli laita listaamasi asiat tärkeysjärjestykseen. Apuna voit käyttää nelikenttää, jossa määrittelet asioiden vaikuttavuutta liiketoiminnan menestyksen näkökulmasta sekä niiden toteuttamisen kiireellisyysasteen. Priorisoimalla ja karsimalla epäolennaista säästät aikaa ja energiaa olennaiselle.
Haasta oma ja työntekijöidesi osaaminen
Kehittämisen edellytys on usein uudistuminen. Uudistuminen puolestaan edellyttää uuden osaamisen kartoittamista. Osallista työntekijäsi ja haastakaa toisianne ja itseänne arvioimaan, mitä osaamista teillä jo on ja mitä tarvitaan lisää.
Lähde liikkeelle märittelemällä osaamisen nykytila ja tarpeet liiketoimintalähtöisesti. Kysy, onko teillä riittävästi osaamista, jolla erotutte kilpailijoistanne. Jos ei ole, niin mieti, miten sitä voi hankkia lisää. Liittyvätkö osaamisen tarpeet substanssiin, työn tekemisen tapoihin, vuorovaikutukseen, viestintään vai mahdollisesti tukitoimintoihin kuten markkinointiin tai taloushallintaan? Tarvitseeko kaikkea hallita itse, vai voiko jotain ulkoistaa? Tärkeää on myös kohdistaa katse tulevaisuuteen ja kysyä, onko nykyinen osaamispääoma riittävää vastaamaan uudistuvan työelämän ja asiakkaiden kysynnän tarpeisiin.
Tämä kaikki edellyttää hieman analysointityötä ja siinä voi työkaluna hyödyntää perinteistä SWOTtia. Eli laatikoihin kirjataan osaamisen vahvuuksia ja heikkouksia sekä toimintaympäristön mahdollisuuksia ja uhkia. Näin osaamisen nelikenttään hahmottuu nykytila sekä olennaiset kehittämistarpeet. Kysymällä itseltään ja kollegaltaan voi pohtia, miten osaamista eri osa-alueilla voi kehittää. Kannattaa hyödyntää myös oman yrityksen ulkopuolisia verkostokumppaneita tai coachia kehittymisen sparraukseen
Varmista oma ja henkilöstösi työkyky motivoimalla
Yksilön työkyky on kokonaisuus, johon vaikuttavat elämäntilanne, psyykkinen ja fyysinen terveydentila, yksilölliset ominaisuudet sekä työpaikan tekijät. Merkittävä tekijä työkyvyn rakentumisessa on motivaatio työhön. Motivoituneen yrittäjän tukena puolestaan ovat motivoituneet työntekijät.
Motivaation kivijalkaa rakennetaan selkeillä tavoitteilla, mahdollistamalla kehitys sekä yhteisöllisyyden keinoin. Yrittäjänä kannattaa käydä keskustelua työntekijöiden kanssa siitä, kohtaavatko tavoitteet ja puhutaanko ylipäätään samaa kieltä. Toimiva ja yksinkertainen tapa on ottaa työntekijöitä mukaan tavoitteiden kirkastamiseen sekä suunnan määrittelyyn. Molemmin puolista motivaatiota tuo avoin, yhteinen keskustelu. Apuna tässä voi käyttää vaikkapa perinteisiä Post it -lappuja, joihin kirjataan toimenpide-ehdotukset perusteluineen sekä lokeroidaan ne priorisoinnin nelikenttään.
Yrittäjällä on työelämän murroksessa kaikki mahdollisuudet menestykseen. Olennaista on huolehtia omasta työkyvystä tekemällä niitä asioita, joista saa virtaa, hallita kuormitustekijöitä ja hyödyntää omia vahvuuksia. Työkykyinen yrittäjä jaksaa panostaa myös henkilöstönsä hyvinvointiin, jolloin positiivinen kierre toimii. Olennaisinta on nauttia matkasta, uskaltaa tehdä rohkeitakin ratkaisuja ja luottaa tulevaisuuteen. Yrittäjyys on asenne!
Teksti on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomien verkkosivuilla.