Visionäärisyys on eduksi pääomasijoittamisessa
/ Artikkeli

Pääomasijoitusten tuotot ovat olleet globaalisti ennätyksellisen korkeat vuonna 2021. Myös Elon pääomarahastosijoitukset tuottivat erinomaisesti, yli 40 prosenttia. Karita Meling, Elon pääomasijoitusjohtaja, kertoisitko taustaa hienoille tuotoille?
Pitkäjänteinen sijoittaminen ja markkinatilanne
Elon pääomasijoitusten viime vuoden upeat tuotot ovat tulosta sijoituksista useiden vuosien ajalta. Vuodesta 2014 alkaen tehdyt sijoitukset ovat kypsyneet myyntikuntoon ja yritysten viime vuoden hyvät tulokset kasvattivat tuottoja entisestään. Digitalisaatioon tai palveluihin liittyvät yritykset ovat hyvin positioituneet tähän poikkeukselliseen markkinaan. Maailmanlaajuisesti talouksien elpymiset ja vahvoina jatkuneet pörssikurssit vauhdittivat realisointeja.
Yritysten vahva tuloskehitys ja arvostus
Pääomasijoitusten tuotossa huomioidaan myyntivoittojen lisäksi yritysten arvostus. Arvostusmuutokset muodostuvat yrityksen tuloskehityksestä. Yritysten tuloskehitys on vuoteen 2020 verrattuna ollut vahva, jolloin myös arvostus nousee. Yrityksen arvo mitataan velan ja osakepääoman suhteesta tulokseen, jota arvotetaan pörssin verrokkiyhtiöiden vastaaviin kertoimiin merkittävällä alennuksella. Kohteen lopullinen arvo saadaan toki vasta myynnin yhteydessä.
Visionääriset ja kokeneet rahastomanagerit
Rahastosijoitussalkku muodostuu useasta yrityksestä ja rahaston menestymisen näkeminen vie kauan, yleensä yli 10 vuotta. Tähän mahtuu sekä hyviä että huonompia taloudellisia ajanjaksoja. Visionäärisyys on eduksi, koska sijoitushetkellä on oltava näkemys siitä, miltä maailma näyttää 5–10 vuoden kuluttua. Hyvillä rahastomanagereilla on pitkä kokemus sijoittamisesta, joko suoraan tai rahastojensa kautta, ja näyttöä hyvistä tuotoista. Tällaisia managereita sijoittajat tavoittelevat.
Rahastomanagerit hyödynsivät finanssikriisistä saatuja oppeja koronapandemian keskellä, ja kokemuksen ansiosta reagointi oli nopeaa. Yrityksissä tämä näkyi tarkkana kassatilanteen ja kulujen seurantana sekä karsintana. Korona vaikutti toimialoihin hyvin eri lailla. Yritykset, joilla on ollut omistajien pääomia käytettävissään, ovat olleet vahvoilla. Tämä on tarjonnut osalle yrityksistä konsolidaatiomahdollisuuksia ja siten markkina-aseman kohentumisen.
Elon oma ammattimainen tiimi
Elolla on oma pääomasijoitustiimi, jossa on salkunhoitajia, analyytikkoja ja sijoitusjuristeja. Teemme sijoitusprosessin kaikki vaiheet itse, rahastojen valinnasta seurantaan. Olemme käyttäneet paljon aikaa kansainväliseen verkostoitumiseen ja pystymme hyvin ennakoimaan rahastojen varainkeruuohjelmat. Olemme globaalisti katsoen pieni pääomarahastosijoittaja, mutta pitkäjänteisellä työllä olemme onnistuneet pääsemään sijoittajaksi maailman parhaimpiin rahastoihin. Korona-ajan yhteydenpito on ollut virtuaalista, kuten kaikilla, ja matkustaminen on korvattu kattavammalla osallistumisella vuosikokouksiin ja sijoitustarkastuksiin.
Olet seurannut pääomasijoittamista eläkesijoittajan silmin jo jonkin aikaa. Mikä toimialassa on muuttunut viimeisten vuosien aikana?
Pääomasijoittamisen suosio on nousussa…
Hyvät tuotot ja rauhallisuus markkinaliikkeissä ovat lisänneet pääomasijoittamisen kiinnostusta. Pääomasijoittamisesta on tullut varteenotettava osa sijoitussalkkua ja epälikvidiyttä hallinnoidaan kokonaisallokaatiossa. Pääomasijoitusten uudet alaluokat ovat tehneet tuloaan. Lainapääomarahastot muodostavat ison osan pääomasijoituksista ja infrastruktuuripääomarahastot ovat myös yleistymässä. Sijoittajana pääsemme osallisiksi globaaleja sijoitusmarkkinoita ja hyödymme eri talouksien mahdollisuuksista.
…kuten myös vastuullisuuden
On ollut ilo huomata, miten ilmeiseksi vastuullisuus on tullut sijoittamisessa. Ilmastonmuutos on isosti esillä. Yli 10 vuotta sitten sijoittajat kannustivat managereita liittymään PRI:n allekirjoittajiksi ja nykyisin lähes kaikilla on vastuullisuuslupaus, riippumatta rahaston maanosasta. Ilmastonmuutos ei ole tietojärjestelmä- ja palveluliiketoiminnassa helpoin teema huomioon otettavaksi. Siitä huolimatta managerit ovat ennakkoluulottomasti lähteneet mukaan mm. aloitteisiin, kuten Initiative Climate Initiative (iCI), Science Based Targets initiative (SBTi) ja ESG-linkattu rahoitus. Infrasijoituksissa fokus on lähes täysin energiamurroksessa, ja Elon salkun jokainen rahasto on sitoutunut hiilijalanjäljen vähentämiseen tai Net Zero -tavoitteisiin.
Teemat vuodelle 2022
Nopeammin ja suuremmin
Pääomarahastojen varainkeruusyklit ovat nopeutuneet ja uusien rahastojen koot kasvaneet merkittävästi. Parhaiten tuottaneet managerit onnistuvat keräämään rahastonsa täyteen ripeään tahtiin. Huolena on managereiden melko tuoreet rahastot, joista sijoittajille on palautettu vasta vähän pääomia ja jotka eivät ole vielä ehtineet osoittaa toimintamallinsa kestävyyttä. Jää jännitettäväksi onko rahastoille maksettu liikaa ja riittääkö pitoaika yli pidemmän talouden suvantovaiheen.
Uudenlaisia rahastoja
Uusia instrumentteja ja strategioita luodaan vastaamaan muuttuvia markkinoita. Rahastojen jatkorahastot ovat yleistymässä. Manageri valikoi niihin sijoituskohteet omista rahastoistaan, joissa riski on matalampi kuin täysin uusissa sijoituskohteissa. Jatkorahastoihin päätyvät hyvän kassavirran omaavat yritykset, joiden toimintamallissa on keskimääräistä enemmän ennustettavuutta.
Muutoksia ja arvonnousua
Koronapandemian pitkäaikaiset vaikutukset talouksiin, yrittäjiin, työntekijöihin ja kuluttajiin on vielä näkemättä. Ympäristömme muuttuu paljon. Osakemarkkinoiden vahva vire on jatkunut pitkään, joskin inflaatiopelko jo rokottaa kalliisti hinnoiteltuja kohteita. Pääomasijoitussalkuissa on vielä paljon arvonnousua ja odotamme sadonkorjuuajan jatkuvan.
Elon pääomasijoitukset 31.12.2021
- sijoitettu noin 200 pääomasijoitusrahastoon kotimaassa ja globaalisti, jotka edelleen sijoittaneet yli 2500 kohdeyhtiöön
- 4 005 milj. euroa sijoitettuna yhteensä
- 42 % tuotto