Työskenteletkö eläkkeellä? Muista ainakin nämä asiat!
/ Artikkeli

Eläkkeen aikana työskentely on herättänyt viime aikoina keskustelua. Eläketurvakeskuksen mukaan vuoden 2020 lopussa alle 68-vuotiaista vanhuuseläkkeen saajista eläkkeen aikana työskenteli 12 %. Osatyökyvyttömyyseläkkeen saajista 81 % teki töitä. Täyden työkyvyttömyyseläkkeen saajista työskenteli 13 %.
Näkökulma eläkkeellä työskentelyyn vaihtelee tietenkin sen mukaan, onko itse työntekijä vai työnantaja, jonka tehtävä on hoitaa työeläkevakuuttaminen kuntoon. Myös yrittäjän on hyvä tietää, milloin YEL-vakuutuksen on oltava voimassa.
Vanhuuseläkkeellä voi työskennellä vapaasti
Vanhuuseläkkeen aikana eläkkeensaaja voi työskennellä vapaasti ilman ansiorajaa, eivätkä työstä saadut ansiotulot siis vaikuta maksussa olevan työeläkkeen määrään. Jos eläkkeensaaja saa kuitenkin työeläkkeen lisäksi jotakin muita etuuksia (esimerkiksi Kelasta), kannattaa työskentelyn vaikutus etuuksiin varmistaa suoraan etuutta maksavalta taholta.
Vanhuuseläkkeelle jäädessä mahdollisesti voimassa olevan työsuhteen tulee päättyä ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Esimerkiksi näin: Jos vanhuuseläke alkaa 1.5.2022, tulee työsuhteen päättyä viimeistään 30.4.2022. Kun eläke on alkanut, voi eläkkeensaaja työskennellä joko aiemman tai kokonaan uuden työnantajan palveluksessa. Vaikka työskentelisi samalla työnantajalla kuin aiemmin, on eläkkeen aikana tehdystä työstä solmittava uusi työsopimus, uusin ehdoin. Työssä tulee tapahtua jokin muutos aiempaan nähden. Muutos voi koskea esimerkiksi työaikaa tai palkkaa.
Vanhuuseläkkeellä tehdystä työstä karttuu uutta eläkettä 1,5 % vuosiansiosta aina ylimpään eläkeikään asti. Työntekijän palkasta maksetaan eläkemaksut normaalisti.
Työnantajan näkökulmasta on tärkeää muistaa vakuuttaa työsuhde vakuuttamisen yläikärajaan asti. Vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä yläikäraja on 68 vuotta, vuosina 1958–1961 syntyneillä 69 vuotta sekä 1962 ja sen jälkeen syntyneillä 70 vuotta. Vakuuttamiseen pätevät kaiken kaikkiaan samat ehdot kuin työntekijällä, joka ei ole vielä eläkkeellä.
Yrittäjän jäädessä vanhuuseläkkeelle YEL-vakuutus päätetään eläkkeen alkamista edeltävän kuukauden loppuun. Yrittäjän ei kuitenkaan tarvitse lopettaa yritystoimintaansa ja hän voi halutessaan ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen eläkkeen aikana, jos vakuuttamisen ehdot vielä täyttyvät. Vapaaehtoisesta YEL-vakuutuksesta karttuu uutta eläkettä 1,5 % YEL-työtulosta ylimpään eläkeikään asti. Jos yrittäjä ei kuitenkaan ota vapaaehtoista YEL-vakuutusta, eläkettä ei enää vanhuuseläkkeen rinnalla kartu.
Työnteko on joustavaa myös osittaisella vanhuuseläkkeellä
Osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä työskentely on joustavaa. Mahdolliset muutokset työssä eläkkeen alkamisen jälkeen ovat työntekijän ja työnantajan välisiä asioita, eikä niistä tarvitse ilmoittaa eläkeyhtiöön. Työnantajan tulee vakuuttaa työsuhde tavalliseen tapaan. Mahdollisista muutostoiveista kannattaa keskustella työpaikalla hyvissä ajoin ennen osittaisen vanhuuseläkkeen hakemista, jotta työnantaja voi selvittää, onko toiveita mahdollista toteuttaa.
Yrittäjän on hyvä muistaa, että osittaisen vanhuuseläkkeen aikana YEL-vakuuttaminen on pakollista, jos vakuuttamisen ehdot täyttyvät. Vapaaehtoinen YEL-vakuutus on mahdollista ottaa vasta, kun hakee täyden vanhuuseläkkeen maksuun.
Työkyvyttömyyseläkkeellä on tarkkailtava ansiorajaa
Työkyvyttömyyseläkkeellä töitä voi tehdä rajoitetusti. Jokaiselle täyden työkyvyttömyyseläkkeen ja osatyökyvyttömyyseläkkeen (sekä kuntoutustuen ja osakuntoutustuen) saajalle lasketaan ansioraja, jota eläkkeen aikaiset ansiot eivät saa ylittää. Raja on kuukausikohtainen ja ansioina huomioidaan kaikki ennakonpidätyksen alaiset ansiotulot bruttona, mukaan lukien muun muassa vuorolisät ja lomarahat. Pääomatuloja ei ansiorajassa huomioida.
Jokainen työkyvyttömyyseläkkeen saaja voi ansaita 855,48 euroa kuukaudessa (vuonna 2022) ilman, että se vaikuttaa työeläkkeen maksamiseen. Henkilökohtainen ansioraja voi kuitenkin olla tätä suurempi. Oman ansiorajan voi tarkistaa helposti omalta eläkepäätökseltä.
Eläkkeensaajan vastuulla on huolehtia, että ansiot eivät ylitä ansiorajaa. Työnantajan tehtäväksi jää vakuuttaa työsuhde.
Jos ansioraja ylittyy, tulee eläkkeensaajan ottaa yhteyttä eläkeyhtiöön ja eläke voidaan tarvittaessa jättää lepäämään. Tämä tarkoittaa sitä, että eläkettä ei makseta niiltä kuukausilta, joilta ansioraja ylittyy. Eläke voidaan palauttaa maksuun sitten, kun ansiot jäävät taas alle ansiorajan. Jos eläke on kuitenkin lepäämässä yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, eläke lakkautetaan.
Myös yrittäjän on pienennettävä työpanostaan ansioraja huomioiden, jos yritystoiminta jatkuu työkyvyttömyyseläkkeen aikana. Yrittäjällä ansioina huomioidaan vahvistettu YEL-työtulo sekä mahdollisesta palkkatyöstä saadut ansiotulot. Jos vakuuttamisen edellytykset täyttyvät, YEL-vakuutuksen tulee olla voimassa.
Hae uusi eläkekertymä maksuun, kun sen aika koittaa
Eläkkeen aikana tehdystä työstä karttuu uutta eläkettä ylimpään eläkeikään asti. Eläkkeensaajan tulee itse muistaa hakea eläke maksuun, kun sen aika koittaa. Vanhuuseläkkeen aikana tehdystä työstä voi hakea lisäyksen ylimmän eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta. Tällöin myös vakuuttamisvelvollisuus päättyy, eikä palkasta mene enää eläkemaksuja, vaikka työskentely vielä jatkuisikin.
Työkyvyttömyyseläkkeen aikana tehdystä työstä taas voi hakea uuden karttuman maksuun alimmassa vanhuuseläkeiässä. Tämä kuitenkin edellyttää, että työskentely on päättynyt.
Sekä vanhuus- että työkyvyttömyyseläkkeen aikana karttuneen uuden eläkkeen saa haettua täyttämällä uuden vanhuuseläkehakemuksen. Kätevimmin hakemuksen täyttää Elon verkkopalvelussa.