Suoraan sisältöön

Neljännessä sukupolvessa toimiva Pyymäen leipomo kunnioittaa perinteitä ja kehittää kahvilakulttuuria

/ Artikkeli

asiakastarina_pyymaen_leipomo1_1200x628
Rakkaus leipomoalaan ja kahvilakulttuuriin on kantanut Pyymäen leipomon tarinaa jo neljä sukupolvea ja lähes 70 vuotta. Nykyisin Pyymäen leipomon neljä kahvilaa ja hotelli työllistävät 70 henkilöä. 
Kaikki lähti siitä, kun Aira Pyymäki perusti leipomon yhdessä miehensä Lauri Pyymäen kanssa Vammalaan vuonna 1954. Idea leipomosta syntyi sotavuosien jälkeen. Leipä piti saada pöytään ja kotitilalta löytyi tarvittavat raaka-aineet pitkälti valmiina.

– Aira oli innokas ja työteliäs nainen, mikä sai hänet ryhtymään yrittäjäksi, kertoo Laura Tuomisto isoisoäidistään. 

Kun aika koittaa, on Pyymäessä edessä seuraava sukupolvenvaihdos ja yritys siirtyy jälleen perheen vanhimmalle tyttärelle, joka seuraavaksi on Tuomisto. Hän odottaa tulevaa innolla, vaikka nuorempana hän ei koskaan uskonut lähtevänsä perheyritykseen mukaan. 

– Tykkään työstäni paljon. On ollut siunaus syntyä yrittäjäperheeseen, josta olen löytänyt oman rakkauteni kahvilakulttuuria kohtaan, Tuomisto pohtii. 

Työ ja toimipisteet ovat ehtineet tulla tutuiksi, sillä Tuomisto on työskennellyt niin leipomon pakkaamossa kuin tarjoilijana Pyymäen kahviloissa. Parhaillaan Tuomiston päätehtävänä on koordinoida tuotannon, kahviloiden ja asiakkaiden välillä. Ylijäävä aika kuluu markkinoinnin parissa. 

asiakastarina_pyymaen_leipomo2_1200x628 Pyymäen leipomon perheyrittäjien intohimona on tarjota asiakkailleen laadukkaita ja maistuvia tuotteita

Perheyrityksen tarina halutaan tehdä tunnetuksi

Paikallisuus ja perheyrityksen perinteet ovat Pyymäen leipomolle tärkeitä vahvuuksia, jotka näkyvät niin tuotteissa kuin tavoissa toimia. Tuotevalikoimasta löytyy niin perinteiset pullapitkot ja lusikkaleivät kuin sitruunatartaletit ja limeleivokset. Yrityksen laajentuessa ympäri Pirkanmaata, on arvoista löytynyt myös potentiaalista markkina-arvoa. 

– Olemme perheyritys ja toivomme, että intohimomme laadukkaita ja maistuvia tuotteita kohtaan välittyy asiakkaalle. Emme halua tehdä työtä kasvottomasti ja siksi meille on tärkeää, että yrityksen tarina näkyy tuotteissa ja toiminnassa, Tuomisto kertoo. 

Perheyrityksen pitkä historia yllättää yhä monia asiakkaita ja siksi yrityksen tarinaa on haluttu korostaa myös yrityksen uudella verkkosivulla ja Tampereen kahvilassa.

– Ihmiset usein kysyvät tuotteista ja yrityksestä niiden takana. Moni yllättyy, että tuotteiden takana on pienestä perheyrityksestä ponnistanut liiketoiminta, joka on kasvanut vuosien varrella näin isoksi, Tuomisto sanoo. 

Paistopisteet ovat lisänneet alalla kilpailua, mutta pyymäkiläiset kokevat tilanteen positiivisena haasteena, jonka eteen voidaan tehdä lisää töitä. Vaikka hinnassa ei voida kilpailla, niin monessa muussa asiassa kyllä. Pyymäessä tuotteet leivotaan perinteitä kunnioittaen, mikä halutaan kertoa myös asiakkaille.  

– Niin kauan kuin ihmiset kysyvät, mistä nämä tuotteet ovat meille tulleet, niin kauan myös minulla on työtä tehtävänä, Tuomisto naurahtaa.

asiakastarina_pyymaen_leipomo3_1200x628Laura Tuomisto edustaa jo neljättä sukupolvea Pyymäen leipomossa

Kahvilakulttuuri muuttuu

Pyymäen leipomolla on neljä kahvilaa, joista kaksi sijaitsee Tampereella ja kaksi Sastamalassa. Vastaleivottuja tuotteita myydään myös jälleenmyyntipisteissä eri puolilla Pirkanmaata ja Satakuntaa.

– Lisäksi pyöritämme Pyymäen konditorian yläkerrassa hotellia ja Nokian Citymarketin sisällä kahvilaa, Tuomisto täydentää.

Vaikka Pyymäessä vaalitaan perinteitä, on kahvilakulttuurin muuttuessa myös yritystoimintaa osattava muuttaa. Pyymäessä muutosta on haettu erityisesti Tampereella sijaitsevassa lippulaivassa, Pyymäen Omassa.

– Pyymäen Oma edustaa enemmän ravintolahenkistä kahvilakulttuuria, johon trendi on selkeästi viemässä, Tuomisto kertoo. 

Ravintolahenkisyys näkyy kahvilan valikoimassa, josta löytyy muun muassa viinejä, sampanjaa ja viikonloppuisin pöytiin tarjoiltava brunssi. Muutosta on haettu tietoisesti Tampereen kahvilassa, sillä kaupungissa kahvila-asiakkaat osaavat vaatia enemmän.  

Pyymäessä uskotaan kuitenkin, että tehtaanmyymälöille ja perinteisille kahviloille on jatkossakin kysyntää. 

asiakastarina_pyymaen_leipomo4_1200x628 Pyymäen leipomolla on jo neljä kahvilaa ja hotelli, mutta yrityksen tarina on vasta puolimatkassa, lupaa Laura Tuomisto

Tarina on vasta puolimatkassa

Aira ja Lauri Pyymäen perustama leipomo on kasvanut keskisuureksi yritykseksi, joka työllistää nykyisin 70 työntekijää. Kovaa vauhtia kasvanut yritys keskittyy parhaillaan kehittämään laajentunutta toimintaansa. 

– Pandemia näytti meille, että nyt pitää osata pysähtyä ja oppia arvostamaan sitä, mitä meillä jo on, Tuomisto kertoo.

Tulevaisuudessa Pyymäen leipomon tavoitteena on kuitenkin jatkaa kasvua. Tähtäimessä on avata uusia kahviloita ja kasvattaa tuotteiden levikkiä myös Pirkanmaan ja Satakunnan ulkopuolelle. 

– Tarinamme on vasta puolimatkassa, Tuomisto sanoo. 

Tavoitteita on tukemassa myös työeläkeyhtiö Elo, joka on tehnyt Pyymäen leipomon kanssa yhteistyötä jo pitkään. Pyymäen leipomossa Elo saa kiitosta hyvin toimineesta kumppanuussuhteesta, josta on ollut arvokasta apua vuosien varrella. 

– On ilo tehdä yhteistyötä, joka sujuu mutkattomasti – on kyseessä sitten pankki, työeläkeyhtiö tai mikä tahansa sidosryhmä, Tuomisto summaa. 

Tuomiston ajatukset perheyrityksen menestykselle

1. Usko sataprosenttisesti yrityksesi tuotteeseen ja tekemiseen. 
2. Olemassa olevaa ja hyväksi todettua tuotetta tai palvelua ei kannata muuttaa.
3. Rohkene kuitenkin kokeilla myös jotain uutta.
4. Keskustele jokaisen roolista ja työtehtävistä, jotta kaikki tietävät oman paikkansa perheyrityksessä. 
5. Ole lojaali perheenjäsenille, joiden kanssa työskentelet. 

>> Tilaa Elon uutiskirje

 

Tutustu myös näihin

<noscript><iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-P23HWQ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"></iframe></noscript>