Inklusiivisuus mahdollistetaan arjen teoilla
/ Artikkeli

Columbia Roadin työntekijät edustavat yli 20 eri kansalaisuutta. Suvi Uotila ja Sally Pett uskovat yhteenkuuluvuuteen enemmän kuin erojen korostamiseen. Kuva: Joona Keskitalo
2016 vuonna perustettu Columbia Road on nykyisin Pohjoismaiden johtava digitaaliseen myyntiin ja markkinointiin erikoistunut konsulttiyhtiö.
– Haluamme olla inspiroiva työpaikka, jossa ihmiset pääsevät oppimaan muilta sekä jakamaan omaa osaamistaan. Meitä yhdistää halu saada asiakkaamme loistamaan. Tämä on meidän porukan yhteinen tavoite, sanoo Sally Pett, Columbia Roadin HR Lead.
Asiakastyön onnistumisesta kertoo Columbia Roadin kasvusuunta. Futurice Groupiin kuuluva yhtiö kasvatti vuoden 2021 aikana liikevaihtoaan 20 prosenttia. Samana vuonna henkilöstömäärä kasvoi 52 uudella työntekijällä. Yhteensä Columbia Road työllistää yli 150 henkeä Suomessa ja Ruotsissa. Yrityksen työntekijät edustavat yli 20 eri kansallisuutta ja monimuotoisuus on yrityksen dna:ssa.
– Uskomme työyhteisössä yhteenkuuluvuuteen enemmän kuin erojen korostamiseen ja hierarkiaan. Allekirjoitamme samanlaiset arvot ja luotamme siihen, että olemme kaikki osaavia ammattilaisia, jotka pystyvät tekemään päätöksiä omasta työstään, toteaa Pett.
Tavoitteena tehdä inklusiivisuudesta arkea
Alusta alkaen yhteistöohjautuvassa yrityksessä, jossa ei ole suoria esihenkilöitä, on ollut käytössä jaetun johtajuuden malli. Tällä hetkellä liiketoimintavastuullisina työpareina toimivat eri sukupuolen edustajat niin Suomessa kuin Ruotsissa. Columbia Roadilla toimii myös inklusiivisuuteen keskittyvä työntekijöiden ryhmä DE&I Taskforce. Pettin mukaan johdon kokoonpano ja DE&I Taskforce ovat tärkeitä, mutta olennaisimpia tekoja inklusiivisuuden ja yhdenvertaisuuden eteen tehdään joka päivä.
– Me haluamme poistaa salamyhkäisyyden inklusiivisuuden ympäriltä ja tehdä siitä niin arkista kuin mahdollista. Inklusiivisuus tarkoittaa yhteisössämme päivittäisiä tekoja – sitä, että työyhteisössä osallistetaan ja kannustetaan keskusteluun sekä yhteistyöhön. Kaikki tieto on lähtökohtaisesti avoimesti saatavilla ja kuka tahansa voi johtaa asiakasprojektia. Tämä korostuu jo rekrytointivaiheessa ja heti uuden työntekijän aloittaessa, sanoo Pett.
Yhteisöohjautuvuus ja päätöksenteko vaativat vastuunkantoa kaikilta työyhteisön jäseniltä. Tämä on taito, johon voi myös harjaantua. Elon ja Columbia Roadin työkykyjohtamisen yhteistyö aloitettiin tukemalla työntekijöiden itseohjautuvuutta ja siihen liittyviä taitoja. Yhteistyötä on jatkettu inklusiivisuusteemojen äärellä. Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Noora Poussu pitää erityisen arvokkaana, että Columbia Roadilla on ymmärretty, miten työyhteisön keskinäinen toiminta vaikuttaa ihmisten työkykyyn.
– Kokemus yhdenvertaisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta tukee työkykyä sekä mielen hyvinvointia. Inklusiivisuuden edistäminen on mitä suuremmalta osin työntekijöiden työkyvystä huolehtimista. Sillä, miten meidät kohdataan työssämme, on iso vaikutus jokaisen meidän hyvinvointiin”, toteaa Poussu.
Aika on sijoitus ihmisiin
– Ihmiset ovat meille tärkein voimavara ja perehdytykseen käytetty aika on sijoitus tulevaisuuteen, kuvaa Pett.
Columbia Roadilla pyritään siihen, että uusi työntekijä ei koskaan aloita työtään yksin, vaan perehdytys aloitetaan porukassa. Perinteisen muutaman päivän perehdytyksen sijaan yhtiön perehdytysmatka jatkuu koko ensimmäisen työssäolovuoden ajan, ja siinä korostetaan ihmisiin sekä liiketoimintaan tutustumisen lisäksi myös yhteisöohjautuvassa työyhteisössä toimimista.
Perehtymistä tuetaan myös esimerkiksi henkilökohtaisilla tapaamisilla nimetyn, rekrytoinnissa mukana olleen henkilön kanssa, jolloin rekrytoinnissa syntyneiden odotusten seuranta on myös sujuvampaa.
Columbia Roadilla viime marraskuussa työnsä aloittanut Marketing Lead Suvi Uotila kehuu perehdytyksestä välittynyttä tunnetta.
– Koin oloni todella toivotuksi ja tulooni oltiin varauduttu hyvin. Pääsin osallistumaan yrityksen sisäisiin tapahtumiin jo ennen virallista aloitustani ja minut otettiin heti osaksi tätä yhteisöä. Tässä meillä on onnistuttu ja se on tärkeä osa kulttuuriamme, sanoo Uotila.
Arjessa työntekijöiden mukaan ottaminen tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lounaalle lähdetään sen perusteella, mitä kukin haluaa syödä, eikä aina tutun porukan kanssa. Näin varmistetaan, että työyhteisössä mahdollisimman moni tuntee toisensa ja uudet kollegat saavat vaivattomasti uusia kontakteja.
Vaikka itseohjautuvuus on Columbia Roadilla vahvassa roolissa, korostaa HR:stä vastaava Pett rakenteiden merkitystä. Ne luovat pohjan myös yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden eteen tehtävälle työlle.
– Meille on valtavan tärkeää, että esimerkiksi vanhempainvapaisiin kannustetaan tasapuolisesti. Oli vaikuttavaa kuulla nuoren isän kiittävän siitä, miten tuemme hänen vanhempainvapaalle lähtöä. Meille on selvää, että kaikilla vanhemmilla on oikeus viettää aikaa perheensä kanssa - sukupuolesta riippumatta, sanoo Pett.
Miten yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta rakennetaan työyhteisössä? Sally Pettin ja Suvi Uotilan vinkit työnantajalle:
- Kopiointi ei toimi - Pyri löytämään teille oikea tapa toimia. Yhdenvertaisuuden ja yhteenkuuluvuuden on oltava osa kulttuuria toimiakseen. Se on matka, jonka aikana opitaan jatkuvasti uutta ja siinä kehitytään. Täydellisyyteen tai “ainoaan oikeaan tapaan” ei kannata pyrkiä.
- Tue ja kannusta - Tue ja kannusta muita tällä yhteisellä matkalla, mutta uskalla myös puuttua epäkohtiin. Virheaskeleet ovat osa oppimiskokemusta ja niitä kohtaan tulee suhtautua armollisesti, mutta välittävästi. Puuttuminen on välittämistä.
- Pyydä apua - Armollisuus on kaikkein haastavinta, kun tavoitteet ovat korkealla. Tämä koskee niin organisaatiota kuin yksilöä. Tavoitteena on luoda työyhteisö, jossa voi ja pitää pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Toista auttamalla autat myös itseäsi.