Miten hybridityö onnistuu?
/ Blogi

Syksyn alkaessa monen työnantajan toiveena on ollut mahdollisuus palata normaaliin toimistotyöhön ja entisiin toimintatapoihin pitkän tauon jälkeen. Etätyön aikana on kuitenkin opittu, että töitä voidaan tehdä muillakin tavoin ja monissa eri ympäristöissä. Nämä muutokset ovat tehneet työstä jopa aiempaa tehokkaampaa ja monipuolisempaa. Nyt työn taas muuttuessa vaaditaan vanhoista ajattelutavoista luopumista ja muutoksen sisäistämistä tiimien toimintaan. Työn, perheen ja vapaa-ajan yhteensovittaminen on ollut julkisessa keskustelussa esillä jo kauan. Etätyöhön kuuluneen työnrytmin itsenäisen suunnittelun tarjoama mahdollisuus lopettaa päivät normaalia rytmiä aikaisemmin tai sopeuttaa työajat omaan unirytmiin kehittävät työ ja vapaa-ajan tasapainoa, mikä vaikuttaa positiivisesti työntekijän hyvinvointiin. Viimeisen puolentoista vuoden aikana tapahtunut kehitys mahdollistaa vihdoinkin sen, että arkeen kaivattua joustavuutta voidaan tuoda uudenlaisella hybridityöllä.
Huomio työntekijän tarpeisiin
Monien vahva halu pitää kiinni etätyön toimintatavoista on seurausta siitä, että etätyö tukee hyvin työntekijän autonomian ja kompetenssin tunteita, jotka ovat työelämässä ilmeneviä psykologisia perustarpeita. Etätyömahdollisuuden, ja siihen liittyvän joustavuuden, pois ottaminen voi luoda tunteen luottamuksen menettämisestä ja siksi tuntua jopa rangaistukselta. Suurin osa kuitenkin ymmärtää, että täysin etätyössä toimimiseen liittyy haasteita, ja yksi suuri haaste liittyy sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen. Yhteenkuuluvuuden tunne on kolmas psykologinen perustarve, jolla on tutkitusti merkitystä työntekijän sisäisen motivaation syntymiseen ja tätä kautta suoriutumiseen.
Työyhteisössä yhteenkuuluvuuden tunnetta on mahdollista vahvistaa esimerkiksi hyvällä perehdytyksellä, jossa uusi työntekijä toivotetaan tervetulleeksi. Työntekijän on myös tärkeää tuntea jonkinlaista yhteyttä oman tiimin lisäksi myös muihin yksiköihin ja tiimeihin sekä johtoon. Onkin hyvä pohtia, miten tällaiset asiat toteutuvat, jos perehdytys järjestetään etänä ja muita työyhteisön jäseniä ei tavata kahvihuoneessa ja lounasravintolassa.
Esihenkilön uusi vastuu
Hybridityö korostuu uutena työn muotona, jossa on mahdollista tavoittaa molempien työtapojen edut. Etätyö tarjoaa joustavuutta, sekä vahvistaa autonomian ja kompetenssin tunteita, kun taas toimistopäivät mahdollistavat sosiaalisen kanssakäymisen ja vahvistavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Esihenkilön tehtävänä ja vastuuna on rakentaa yhdessä tiimin kanssa tiimikohtaiset raamit, joissa toimitaan. Mitkä ovat yhteiset toimistopäivät, ja mitkä ovat ydintunnit, jolloin on oltava tavoitettavissa? Mitä tavoitteita tulee saavuttaa? Yhteisten raamien sisällä työntekijän tulisi olla vapaa suunnittelemaan työtään sekä löytämään itselleen sopivan rytmin tehdä työtä. Palaverien järjestäminen kannattaa ajoittaa toimistopäiviin, ja toimistopäivien sisältöä kannattaa muutenkin pohtia. Mitä silloin kannattaa tehdä, kun ollaan yhdessä? Mitä töitä kannattaa tehdä kotona?
Vaikka yhteiset toimistopäivät tukevat sosiaalista yhteenkuuluvuutta, on silti muistettava, että hybridityössäkin työntekijällä voi olla jopa puolet viikosta etäisyyttä työyhteisöönsä. Tämän vuoksi esihenkilön on muistettava vastuunsa huolehtia riittävästä tuesta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. Jos videokahvihetket ovat siis osoittautuneet hyviksi, ei niitä kannata unohtaa toimistolle osin palattaessakaan.
Viisi vinkkiä onnistuneeseen hybridityöskentelyyn
- Sosiaalisen kanssakäymisen varmistaminen tiimikeskeisellä lähestymistavalla
- Yhteisten raamien rakentaminen
- Lähijohtamisen perustuminen tavoitteiden asetantaan
- Selkeä viestintä ja työnjako
- Hyväksi havaittujen käytäntöjen jatkaminen!
Lotta Kuskelin ja Reeta Rönkkö
Kirjoittajat työskentelevät Elossa kesätyöntekijöinä