Miksi juristi eikä lakimies? Esihenkilö eikä esimies?
/ Artikkeli
Elossa siirrytään käyttämään sukupuolineutraaleja nimikkeitä. Tasa-arvoista ja yhdenvertaista työyhteisöä koskevat periaatteet ovat olennainen osa Elon henkilöstöpolitiikkaa. Elossa päivitetään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma kahden vuoden välein ja päivityksen yhteydessä tasa-arvoa tarkastellaan useilla mittareilla. Tämän tarkastelun pohjalta voi todeta, että Elossa ei ole havaittavissa erityisiä ongelmia naisten ja miesten sijoittumisessa erilaisiin tehtäviin. Kaikilla organisaatiotasoilla, kaikissa ammattiryhmissä ja tiimeissä työskentelee sekä naisia että miehiä.
Miksi sitten siirtyä käyttämään sukupuolineutraaleja nimikkeitä, jos tilanne on hyvä?
- Elossa näemme, että työelämän on muututtava muun yhteiskunnan kanssa ja tasa-arvo on tässä kehityksessä tärkeässä osassa. Yksi esimerkki tästä on, että lukuisat mediat ja yritykset ovat ottaneet käyttöön sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet. Myös me Elossa haluamme olla osana tätä vastuullista kehitystä. Tavoitteena on, ettei termeillä luoda tietynlaisia sukupuolirooleja tai lokeroida ammatteja, ja suljeta näin ihmisiltä mahdollisuuksia valita tulevaa uraa tai työpaikkaa, sanoo Elon henkilöstöjohtaja Hilkka Malinen.
Vastuullinen työnantaja ei syrji
Elossa on tällä hetkellä käytössä muutamia nimikkeitä, jotka muutetaan sukupuolineutraaleiksi. Esimerkiksi lakimies on jatkossa juristi. Esimiehestä puhutaan tulevaisuudessa esihenkilönä.
- Elon oma vastuullisuusohjelma ja osallistuminen Vastuullinen työnantaja -kampanjaan ovat myös osaltaan toimineet kimmokkeina sukupuolineutraaleille nimikkeille, toteaa Hilkka Malinen.
- Syrjimättömyys on yksi vastuullisen työnantajan kuudesta periaatteesta. Elo pyrkii vastuullisena työnantajana edistämään eri taustoista tulevien henkilöiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia. Sukupuolten tasapainoinen edustus on organisaation voimavara. Tasa-arvoa tukemalla mahdollistamme kaiken tiedon, taidon ja työkokemuksen hyödyntämisen, sukupuolesta riippumatta, toteaa Hilkka Malinen.
Syrjimättömyydellä yksilöä suuremmat vaikutukset
Elossa nähdään, että syrjimättömyydellä on vaikutusta yksilön lisäksi myös koko yhteiskuntaan.
Elo tutki muutama vuosi sitten, miten oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo toteutuvat suomalaisessa työelämässä. Kyselyyn vastanneista yli kolmasosa kertoi kokeneensa epätasa-arvoista kohtelua. Tunne epätasa-arvoisesta kohtelusta ja syrjityksi tulemisesta vaikuttaa väistämättä työhyvinvointiin ja sitä kautta työkykyyn.
- Syntyvyyden lasku, Suomen ikärakenne ja nuorten lisääntyneet mielenterveyden häiriöt ovat jo itsessään isoja kysymyksiä ratkottavaksi niin eläkejärjestelmän kuin koko yhteiskunnan kannalta. Kun tähän lisätään vielä epätasa-arvoisesta kohtelusta johtuva valuma pois työelämästä, suunta on huolestuttava, toteaa puolestaan Elon lakiasioista, viestinnästä ja vaikuttamisesta vastaava johtaja Mika Ahonen.
- Sukupuolineutraalit nimikkeet voivat tuntua mitättömän pieneltä asialta näin suuressa kuvassa. Se on kuitenkin yksi signaali siitä, että me haluamme Elossa luoda tasa-arvoista ja kestävää työelämää. Näemme sukupuolineutraalit nimikkeet osana suurempaa muutosta, jolla varmistetaan työelämän olevan avoin ja tasavertainen kaikille, Mika Ahonen lopettaa.