Korona-aika opetti, että työntekijät ovat luottamuksen arvoisia – nyt on aika luottaa työnantajaan
/ Blogi

Lomat alkavat olla tältä vuodelta ohi ja paluu töihin on edessä. Mitä tuleva syksy tuo tullessaan on vielä hämärän peitossa, mutta sen voi jo sanoa, että tunnelma ei ole sellainen kuin lomalle lähtiessä sen oletti olevan. Viime kesänä tartunnat pysyivät suhteellisen alhaisina, mutta nyt rokotuksista huolimatta olemme päätyneet jälleen tilanteeseen, jossa koronatartuntoja on sadoittain. Tässä tilanteessa monet miettivät, mitä työpaikalle paluu pitkien etätyöperiodien jälkeen tarkoittaa. Onko keväällä tehdyt hybridistrategiat enää valideja?
Julkinen keskustelu etätöistä on saanut kaksijakoisen vireen. Toisaalta käydään keskustelua siitä, kuinka etätyön haitat alkavat näkyä jo väestö- ja työpaikkatasolla. Ahdistuneisuus on lisääntynyt sairauspoissaolojen syynä ja mielenterveyden ongelmat ovat selkeästi kasvaneet, etenkin nuorilla.
Toisaalta puhutaan siitä, että on joukko ihmisiä, jotka eivät haluaisi palata toimistolle. Toimistolle paluu nähdään työnantajan kontrollivallan lisäämisenä, vaikka lainsäädäntötasolla mikään ei ole muuttunut aiempaan nähden. Työnantajalla on oikeus määritellä työn tekemisen paikka. Mediassa heitellään nopeasti tehtyjä kyselyjä, jossa kerrotaan ison joukon henkilöstöstä harkitsevan työpaikan vaihtoa, jos työnantaja pakottaa takaisin toimistolle.
Mielestäni hyvin vähän käydään asiallista keskustelua, joka enää pohjaisi todellisiin koronarajoituksiin ja siihen, miten terveysturvallisuus vaikuttaa työn tekemiseen
Kyse on luottamuksesta, kumpaankin suuntaan
Nyt olisikin aika miettiä, minkälaisia rajoituksia me oikeasti tarvitsemme koronan kannalta. Onko niin, että tuplarokotetuilla ei enää ole syytä tehdä etätöitä koronaturvallisuuden kannalta? Toisaalta työnantaja ei saa kysyä rokotustietoja, mutta olisiko tämä kuitenkin oleellinen tieto syksyn hybridiratkaisua rakennettaessa? Jos ihmiset viettävät vapaa-aikaansa festareilla tai ravintoloissa ja matkustellen, onko enää syytä rajoittaa terveyssyistä toimistolle paluuta, eteenkään jos työnantaja on järjestänyt tilat koronaturvallisiksi mahdollistaen maskien käytön ja turvavälit?
Mielestäni kyse on työelämän muutoksesta ja siihen liittyvästä luottamuksesta. Sanoin toissa keväänä, että parasta tässä ajassa on se, ettei työpaikoilla tarvitse enää keskustella siitä, tehdäänkö etätöissä töitä vai ei. Luottamus oli pakko rakentaa nopeasti ja tämän puolentoista vuoden kokemuksella voidaan varmasti sanoa, että ihmiset ovat olleet sen arvoisia. Etätyö on työtä ihan samalla tavalla kuin läsnätyö. Mutta tuleeko luottamus rakentaa nyt uudestaan toisin päin? Voitaisiinko ajatella, että työnantaja ei kiusallaan pakota ihmisiä toimistolle, vaan aidosti haluaa varmistua siitä, että yhteisöllisyys säilyy, idearikkaus mahdollistuu ja samalla työturvallisuus myös etätyön haittojen osalta varmistetaan?
Työn tekemistä on mietittävä kokonaisuutena, myös yhteisön näkökulmasta
Olen tehnyt etätöitä nyt lähes puolitoista vuotta. Välillä olen ollut koronaturvallisesti toimistolla, mutta tyhjässä toimistossa oleminen ei ole tuntunut mielekkäältä, kun päivät ovat menneet luurit korvissa teamssissä neuvotteluhuoneessa istuen. Tavoitteenani tälle syksylle on palata ”normaaliin” mahdollisimman nopeasti.
Mitä uusi normaali sitten on? Todennäköisesti teen töitä pääsääntöisesti toimistolta käsin, mutta varmasti etätyö tulee lisääntymään verrattuna koronaa edeltävään aikaan. Mitä sitten kaipaan toimistosta? Kaipaan työkavereita, kahvihetkiä, kokouksia, työpaikkaruokalaa, innovointia ja kaikkea sosiaalisuutta.
Ennen kaikkea kaipaan asiakkaita. Olen tehnyt urani asiakaspalvelutyötä tehden ja kaipaan sitä tunnetta, kun asiakkaiden kanssa löytyy yhteinen sävel ja asioita saadaan vietyä yhdessä eteenpäin. Tämä tunne ei samalla tavalla teamssissä välity.
Jos korona-ajan alku oli testi ihmisen muutoskyvykkyydestä, josta selvisimme suhteellisen hyvin, uskon, että pystymme Suomessa tämän jatkoajankin hoitamaan tyylillä. Tämä vaatii kuitenkin luottamusta molemmin puolin ja ymmärrystä katsoa työn tekemistä kokonaisuutena ei pelkästään yksilön näkökulmasta vaan myös yhteisön. Koronaturvallisuus on huomioitava työpaikoilla, mutta samalla on ymmärrettävä, että etätyön pitkäaikaiset haitat voivat korostua, vaikka ne ei olisikaan juuri sinun työsi tekemiseen vaikuttanut. Työelämä muuttuu joka tapauksessa tekniikan kehittyessä tulevina vuosina paljon, joten paluuta samaan vanhaan ei enää ole.
Sain eilen toisen koronarokotteen pari viikkoa suunniteltua aikaisemmin. Oloni on helpottunut, vaikka tänä aamuna rokotteen haittavaikutukset tuntuvatkin kehossani lievänä lihaskipuiluna ja lämpöilynä. Olen tämän viikon vielä etänä, mutta ensi viikolla ajattelin jo siirtyä toimistolle ja palata myös kuntosalille pitkän tauon jälkeen. Ja jos rokotteet toimivat oletetusti, eikä uusia vaarallisempia variantteja synny uskon, että tästä syksystä tulee vielä viime vuotta antoisampi. Niin ja toiveissani on, että tänä syksynä saisin vielä tavata asiakkaan.